Et varmt favntag om en dynamisk arbejdsplads

 

 

Hvor Nordhavns krydstogtskibe ligger til kaj lige uden for vinduet, har PLH Arkitekter skabt et moderne kontormiljø til Mærsk Oil, der skal være en rar og imødekommende ramme om en varieret arbejdsdag med mange forskellige funktioner og behov.

 

Tekst af Kamilla B. Kjærgaard

 

Togskinnerne snor sig under ens fødder, Marmorkirkens kuppel poserer over byens tage og Nordhavns nye bydel vokser hastigt ved siden af. Mærsk Oils nye domicil ligger på Amerika Plads, lige på kanten af havnen og byen, det nye og det gamle København.

 

PLH Arkitekter, der både har tegnet bygningen og indretningen til Mærsk Oil, har især lagt væk på to ting: at skabe et hus, der er rart at være i, og sikre den størst mulige fleksibilitet i brugen af det.

 

- Huset er designet indefra og ud, så de aktiviteter og det liv, der skal leves i bygningen, har dikteret husets udformning og indretning. Desuden er huset tegnet som et multi-brugerhus, så en enkelt virksomhed kan bruge hele huset, eller flere virksomheder kan deles om brugen. Der er adskillelser på hver etage, så man kan lukke områder af, samtidig med at alle kan bruge fællesarealerne, fortæller Associate & Rumdesigner hos PLH Arkitekter Bine Soelberg, som har været én af tegnestuens hoveddesignerne på projektet.

 

Læs også Portræt af designchef i PLH, Paulette Christophersen: ”Outsiderens” perspektiv

 

Synergi på tværs af huset

Indadtil er huset bygget op omkring et seks etagers højt atrium forbundet af en skulpturel trappe, omkranset af fællesarealer med kaffebarer, loungemiljøer, møderum og uformelle arbejdsborde på hver etage.

 

- Når man bevæger sig på trappen i atriet, kan man se hinanden på tværs af bygningen, fortæller Bine Soelberg og uddyber:

 

- Det har været Mærsks ønske, at skabe et hus, der understøtter samarbejde og videndeling medarbejderne imellem. Undersøgelser viser, at det giver større samhørighed og synergi, når der er kort fysisk afstand mellem medarbejdere; når de kan se hinanden og mødes i fællesarealer tæt på deres arbejdspladser. Det kan man ikke undgå her, det er fællesarealerne, der binder arbejdspladsen sammen.

 

 

 

Læs om PLHs projekt, Stofindtagelsen på Vesterbro: En balance mellem hård og bløde værdier

  

Et hus, der er rart at være i

I en bygning med 700 medarbejdere og et højt aktivitetsniveau har det været vigtigt for designteamet at skabe rum, der er rare at være i. Med lys, akustikregulering, materialer og farvevalg har de lagt vægt på at skabe varme, behagelige rum med både sammenhæng og variation gennem hele huset.

 

- Der er akustik på alle flader; bag trælamellerne, på kernerne, loftet og tæpperne. Det er helt afgørende, at der er god akustik i et hus, hvor mange mennesker skal have en velfungerende arbejdsdag. Og sammen med farverne og lyset gør den behagelige akustik, at rummet opleves varmt og imødekommende, siger Bine Soelberg.

 

Læs også: PLH får pris for bæredygtigt og innovativt byggeri

 

Atriet – en aktiv del af arbejdsdagen

Atriet har ovenlys og er ligesom fællesarealerne beklædt med trælameller i ask, der flere steder har integreret indirekte varm belysning, og møblerne er holdt i murstensrøde og cognacfarvede nuancer. I atriet har PLH Arkitekter specialdesignet et møbel med flere adskilte mødesteder. Områderne er ikke bare pausearealer eller showrooms for gæster, de er tænkt som aktive dele af arbejdsdagen, fortæller Bine Soelberg:

 

- Nogle vil formentlig tilbringe dele af arbejdsdagen i atriet eller de andre fællesområder, mens andre vil have brug for en mere fast arbejdsplads. Områderne er skabt i stil med en business lounge, hvor der godt kan være mange mennesker og en summen, men alligevel føler du, at du kan sidde uforstyrret.

 

Læs mere om Indretning og Design

 

 

 

Et oplevelsesrigt hus

Huset byder på store rumlige variationer, når man bevæger sig rundt på – og i mellem de enkelte etager. Langs facaderne ligger kontorarealerne, brudt op af interne møderum og stille læsehjørner. Udsigten over byen og havnen er markant og sætter stemningen i hvert lokale.

 

- Huset ændrer sig for hver etage. Når man står heroppe øverst, oplever man den storslåede udsigt over Østerbro, togene og havnemiljøet. Når man bevæger sig ned, er man tættere på atriet og får større indsigt i, hvad der sker på etagerne. Hvert område har sin karakter, som du kan bevæge dig mellem og vælge alt efter behov, siger Bine Soelberg.

 

Læs mere om Erhvervsbyggeri