Et grønt hus til børnene midt i parklandskabet

Børnehaven Karolinelund ligner et lille bakkedrag i byparkens grønne landskab. Det er samtidigt også et usædvanlig bæredygtigt byggeri med DGNB Platin-status tegnet af Bjerg Arkitektur.

 

Tekst af Rune H. Jensen

 

Rutsjebaner og karruseller var engang et hverdagssyn i forlystelsesparken Karolinelund i det østlige Aalborg. Her lå Tivoli i årtier, og her besluttede Aalborg Kommune siden at skabe en rekreativ bypark – på anden vis igen med plads til børnenes udfoldelser. Denne helhedsplan har nu ført til skabelsen af børnehaven Karolinelund midt i det kuperede parklandskab, og netop det grønne perspektiv har på flere måder været en bærende drivkraft for arkitekterne bag:

 

- Den kommunale helhedsplan omfattede, at børnehaven inden for en støjvold skulle indgå som en naturlig del af parklandskabet, og det har resulteret i en bygning med en skulpturel form som et bakkelandskab. Der er andre grønne bakker i parken, og børnehaven fremstår ligeledes som et lille, grønt bakkedrag og som en naturlig del af helheden med grønt tag, bæredygtige materialer og en god æstetisk sammenhæng med omgivelserne, siger Mark Krebs, arkitekt og partner hos Bjerg Arkitektur.

 

 

Bæredygtighed, 2020 og DGNB Platin

Børnehaven Karolinelund er vundet som 1. præmie i den udbudte konkurrence med Aalborg Kommune som bygherre og giver plads til 99 børn samt ansatte på det 850 m2 store areal.

 

Huset er organiseret i tre hovedvolumener omkring et stort fællesrum og med en rumlig variation, der både giver mulighed for udfordringer, livlig aktivitet og for fordybelse og stilhed. Samtidig er der både visuel og direkte forbindelse til udearealerne, så overgangen mellem ude og inde udviskes.

 

Læs mere om Offentlige byggeprojekter

 

Bygningen er præcertificeret til DGNB Platin, den bedste medalje inden for DGNB-systemet, og Bjerg Arkitektur specialiserer sig i netop bæredygtigt byggeri, energioptimering og passivhuse med næsten 80 % af tegnestuens projekter designet som lavenergiprojekter. Børnehaven Karolinelund er ganske vist ikke et 100 % passivhus, men passivhusets principper er udnyttet så optimalt som muligt inden for rammerne for at skabe det nye hus, der nemt lever op til 2020-kravene:

 

- Der er et ganske lille solcelleanlæg, og ellers kan bygningen klare 2020-kravene selv. Det er en forholdsvis kompakt bygning med en tæt klimaskærm, og den er orienteret mest muligt efter sollys, hvor især den sydvestlige facade får masser af dagslys ind, så den gratis passivvarme udnyttes bedst muligt, fortæller Mark Krebs, og fortsætter:

 

- Derudover er huset generelt bygget i FSC-certificeret træ og bæredygtige materialer. Børnehaven har desuden fået et grønt tag, der både understøtter bæredygtigheden og den æstetiske sammenhæng med parklandskabet.

 

Læs mere om Bæredygtighed

 

 

Den grønne signatur

Den nye børnehaves grønne signatur er således indtænkt gennemgribende både i forhold til bæredygtighed og den ydre, grønne sammenhæng, hvilket også detaljearbejdet eksemplificerer:

 

- Der er to forskellige slags træfacader, men nogle steder i facaden og ved indgangen har vi bevidst undladt nogle trælameller og indsat en grøn plade bagved. Det grønne bliver synligt set fra visse vinkler, hvilket er med til at gøre husets udtryk levende og skabe sammenhæng med det grønne i parken. I det hele taget er børnehaven en fortælling om lys, luft, leg og bæredygtighed, hvilket afspejler sig i arkitekturen, siger Mark Krebs og afrunder om modtagelsen:

 

- Responsen har været rigtig god, efter det blev taget i brug i september 2017. Både børn og pædagoger er virkelig glade for rammerne, rumlighederne, indeklimaet og farvesætningen, så det er et projekt, vi godt kan være stolte af.

 

Læs mere om Danmarks første bæredygtige børneinstitution