Et ikon på kanten af havet

Et ikonisk, korsformet kontordomicil i enkle og robuste materialer tegnet af Friis & Moltke Architects har rejst sig på Esbjerg Brygge, som i disse år undergår en forvandling til et nyt og rekreativt byområde.

 

Tekst af Rune H. Jensen. Fotos af Helene Høyer Mikkelsen

 

Esbjerg Kommune har søsat en storstilet masterplan, der bl.a. adresserer en forvandling af havnen til et attraktivt nyt byområde med lystbådehavn, butikker og erhvervsdomiciler. Visionen er nu ved at blive udfoldet og omfatter det allerede færdigbyggede ikoniske kontordomicil tegnet af Friis & Moltke Architects.

 

Den unikke placering

- Huset har en helt unik placering – både i Esbjerg og i Danmark – på spidsen lige ud til havet med udsigt til bl.a. Fiskeri- og Søfartsmuseet og ”Mennesket ved Havet”, de ni meter høje menneskeskulpturer i hvid beton. Byggeriet har fra start taget udgangspunkt i Esbjerg Kommunes visionære udviklingsplan for havneområdet, og det har derfor været centralt at få så mange stednære kvaliteter ind som muligt og udnytte den maritime sammenhæng, siger arkitekt og partner hos Friis & Moltke Architects, Mikkel Wienberg.

 

Det nye kontordomicil står endnu i lidt ensom majestæt på havnefronten, men er på forhånd indtænkt i den fremtidige helhed, hvor domicilerne kommer til at ligge som perler på en snor på Esbjerg Brygge. Udviklingsplanen omfatter desuden områdets kommende nye lystbådehavn i ”Lagunen” samt en udnyttelse af Tage Sørensens Plads til et nyt og rekreativt byområde.  

 

Læs mere om Domicilbyggeri

 

 

En korsformet silhuet mod byen og havet

- Vi har bygget husets struktur op omkring en korsform, hvor den lave bygning er ”skubbet ind” diagonalt under den høje bygning i otte etager, som dermed får en svævende karakter over sig. Korsformen er bevidst indtænkt som en tilpasning i områdets linjer, så den lave bygning løber parallelt med Strandpromenaden, mens den høje er ansigtet mod byen og Lagunen. Den korsformede silhuet vil samtidig gøre bygningen til et meget genkendeligt og ikonisk hus i den samlede bebyggelse på havnefronten.

 

- Bygningens placering i usædvanligt hårde vejrmæssige omgivelser har desuden gjort, at vi har haft et ekstra stærkt fokus på at bygge i enkle, holdbare og robuste materialer. Vi er endt med en hvid, sleben beton med 50 % marmor, som giver betonen og hele facaden en særlig karakter med genskin. Det ligner natursten og slid, men udtrykket forbliver det samme over årene, og facaden ændrer karakter alt efter døgnets skiftende dagslys. Så overordnet ligger der både kontekstuelle, funktionelle, æstetiske og driftsmæssige betragtninger bag korsformen og sammensætningen af materialer.

 

Læs mere om Friis & Moltke Architects – Musikkens Hus i Aalborg

 

 

Et hus, der går ud over standarden

Esbjerg Strand kontordomicilet er samtidig præget af store glasflader, der set udefra signalerer åbenhed og som oplevet indefra giver rigt med dagslys og udsyn over lagunen, kajen og byen. Desuden henviser de klare, lyse facaders lameller og sprosser i anodiseret aluminium til skibsuniverset og besidder samme robusthed til at kunne modstå stedets vind- og vejrforhold. Indenfor er bygningen holdt i samme enkelhed med ganske få materialer med god sammenhængskraft. F.eks. skifter det brune, anodiserede aluminium umærkeligt til bambustræ i indgangspartiet, da det har et materialemæssigt slægtskab med aluminiummet, og kontordomicilet er på alle fronter alt andet end et standardbyggeri, fortæller Mikkel Wienberg:

 

- Vi går ud over standarden. Der er bl.a. en loftshøjde på 320 cm, hvilket både giver rummelighed og bedre indeklima, og det er unikke kvaliteter, der passer godt til stedet. Samtidig har forløbet været atypisk på den måde, at vi undervejs har samarbejdet med bygherre om ekstra tiltag og ikke fravalg – såsom f.eks. i forhold til belysning og inventar i køkkener og på badeværelser. Det har først og fremmest været en særdeles spændende opgave med en meget engageret bygherre, og det bærer huset også præg af. Selv de helt små detaljer har været vigtige, og vi har da også kun fået positiv respons fra bygherre Claus Sørensen Ejendomme og fra Kirk Larsen, der begge har til huse i domicilet. De er glade for at bo der og oplever det som et rart sted at være – og så er den vigtigste del af missionen fuldført, slutter Mikkel Wienberg.