Formen byder indenfor

axel tower

 

Axel Towers giver med sine cirkulære tårne København et nyt vartegn, men med sine luftige uderum, en fri plads og offentlige haver har bygningen også en særlig åbenhed.

 

Tekst af Alexander Tengbjerg

 

Hvor det gamle Scala engang lå, står der nu fem tårne på mellem 28 og 61 meter, der alle er forbundet og alligevel fremstår som selvstændige strukturer. Med hele 40.200 m², hvoraf de 17.200 er kælder, er byggeriet enormt. Bag det store projekt står blandt andet tegnestuen Lundgaard & Tranberg Arkitekter og Züblin som totalentreprenør. Axel Towers investorer er ATP Ejendomme, Industriens Pension og PFA Pension, som i fællesskab ejer Axel Towers.

 

En invitation til at træde indenfor

Det gamle Scala og dens manglende succes var noget, som arkitekterne tog op til grundig overvejelse, da de først tegnede Axel Towers. De cirkulære tårne, der har luftige rum imellem sig, en fri plads og offentlige haver, giver en særlig åbenhed. Butikkerne på første sal vil alle sammen vende ud mod de befærdede gader ved både Palads og Tivoli:

 

- Derved undgår vi, at bygningen lukker sig sammen om sig selv, som det var tilfældet med Scala. Vi har forsøgt at skabe et byrum, som er både inviterende og differentieret, hvilket blev muligt, fordi vi fik mulighed for at udvikle hele pladsen og ikke kun matriklen, fortæller arkitekt Michael Kvist fra Lundgaard og Tranberg Arkitekter.

 

Læs også Lundgaard & Tranberg om Kvæsthusmolen: Roligt og enkelt design giver plads til oplevelser

 

 

Vind og vejr kommer til at præge udtrykket

Den karakteristiske facade, med de gyldne kobberplader, får bygningen til at skille sig ud fra sine naboer. Men den har endnu ikke fået sit endelige udtryk:

 

- Facadebeklædningen består af en blanding af både kobber og zink. Det vil med tiden ændre sig til en lys brun farve med grønne nuancer og få en mere naturlig farve. Facaden bliver derfor ikke nedslidt at se på, som årene går, tværtimod opnår den en optimal farvestruktur og vil med sin naturlige farve ikke virke intimiderende, men i stedet inviterende, som jo er hele målet med denne bygning, fortæller Michael Kvist.

 

 Læs mere om Byrum

 

Avancerede udregninger

At arbejde med runde former kan give nogle udfordringer i forhold til mere konventionelle byggerier. Det har krævet omhyggelige udregninger fra både arkitekter og ingeniører at nå frem til et slutresultat uden uønskede overraskelser. COWI har som specialistrådgiver på strategier og koncepter for højhusbyggeri, brandsikkerhed, indeklima og energi, været tæt inde over disse beregninger. De har leveret et desktop studie for vindklimaet på grunden og sørget for sikre flugtveje i tilfælde af brand. Derudover har COWI lavet avancerede vindanalyser, der gør det muligt at opholde sig foran bygningen helt uden de vindgener, som ellers opstår, når høje bygninger står tæt. Det medvirker til, at Axel Torv og Axel Towers vil være fuld af liv og aktivitet.

 

Læs også Lundgaard & Tranberg om Pakhuset på Langelinje: Domicilbyggeri nyfortolker det traditionelle pakhus

 

Skal lukke lys ind og ud

COWI har også sammen med arkitekterne analyseret på, hvordan de fem separate tårne, der udgør Axel Towers, ikke skygger for hinanden. Men facaden er samtidigt designet til at skærme for direkte sollys. Man har udnyttet den runde forms potentiale, så hvert kontor kun sidder i direkte sollys i to timer om dagen. Fordelene bliver, at kontorene ikke bliver unødvendigt opvarmet, hvilket sænker behovet for at nedkøle dem. Således får man skabt optimale arbejdsbetingelser med et dertil hørende lavt energiforbrug.

 

Axel Tower