Med modstand som drivkraft

For Jonas Sangberg og Thomas Kock fra Polyform Arkitekter er et områdes karakter altafgørende, og de oplever, at desto flere bindinger og større kompleksitet, desto bedre bliver det færdige projekt.

 

Tekst af Mikkel Weber Sandahl

 

Alle Polyforms projekter er i urbane områder, og arkitektvirksomhedens to grundlæggere, Jonas Sangberg og Thomas Kock, er enige om, at projekterne får deres egentlige karakter gennem en bearbejdning af eksisterende bygninger, infrastruktur og landskab.

 

- Barmarksprojekter er ikke os. Der skal være modstand og problemer, som vi kan arbejde videre med. Og min erfaring er, at når man tager afsæt i noget, så får man også mere igen i det færdige resultat, siger Jonas Sangberg.

 

Polyform er en del af det team, der står for udviklingen af en byplan til det ny Nordhavn, og et godt eksempel på arkitekternes grundholdning er, at teamet måtte gøre en stor indsats for at bevare områdets modstand. Han fortæller:

 

- Udover beliggenheden er det interessante ved Nordhavn netop den industrielle, rå karakter, og derfor var jeg interesseret i at bibeholde så meget af det, som overhovedet muligt.  Siloerne skal derfor selvfølgelig ikke fjernes, men i stedet skal deres volumen gøres til en signatur for området. For mig er den silo hele områdets Frederikskirke, som man uundgåeligt vil bemærke og forholde sig til.

 

En flyvende start

Jonas Sangberg og Thomas Kock kender hinanden fra arkitektskolen, og som nyuddannede fik de begge ansættelse hos arkitektvirksomheden SLA, som arbejder med landskab, byrum og byplanlægning. I 2006 forlod de to arkitekter SLA og startede for sig selv, og Jonas Sangberg fortæller omkring tiden op mod etableringen af Polyform:

 

- På det tidspunkt havde jeg en vis metaltræthed. Der blev sendt rigtig mange konkurrenceforslag ud hele tiden, og jeg følte, at jeg var begyndt at gentage mig selv fra projekt til projekt. Så jeg måtte gøre noget for at få gejsten tilbage.

 

Polyforms første projekt var Täby Torg, hvor man skabte et dynamisk og fleksibelt byrum for Täby Kommune i Sverige. Torvet blev inddelt i en række zoner, som kan være ramme om forskellige funktioner, aktiviteter og begivenheder. Thomas Kock fortæller:

 

- Med Täby Torg fik vi med det samme lov til at vise det, vi kan. De første år laver mange unge arkitekter tit kun projekter for deres onkler, der skal have ombygget deres carporte. Her var vi heldige at kunne være med til det sjove fra starten – og få vores ideer udført. Det er én ting at tegne et projekt, der er noget andet at tage det hele vejen. Byggeriet er en branche, hvor man ikke er særlig risikovillig, så her er det en stor fordel at kunne henvise til konkrete projekter.

 

Og herefter blev Polyform involveret i prestigeprojekter som eksempelvis fornyelsen af Købmagergade og udviklingen af en masterplan til Nordhavn. Jonas Sangberg fortæller:

 

- 2008 var et godt år for os. Det var jo ”happy days” dengang, hvor der var et væld af projekter i København. Og når vi kom med på så omfattende projekter, så betød det samtidig, at vi som virksomhed kunne få den volumen, der er nødvendig for at opretholde et højt kvalitetsniveau i vores arbejde.

 

Kunsten at se begge sider samtidig

Polyform befinder sig i krydsfeltet mellem bygning- og landskabsarkitektur, og Jonas Sangberg mener, det er dette dobbeltblik, der er tegnestuens egentlige force:

 

- Det er lidt som det klassiske sorthvide silhuet-billede, hvor man både kan se en vase og et ansigt – her kan vi se begge dele på samme tid. Vores indgangsvinkel, hvor vi altid samtænker bygning og landskab, giver en stor fordel både set i forhold til det arkitektoniske og processen med bygherre og entreprenør. For os har skellet mellem landskab og bygning ingen mening. Vi har sammensat et sammentømret team, der kan skabe projekter på tværs af fagligheder, og hvor helheden er i fokus.  

 

Alt skal med

- Vi er rigtig gode til at lytte til vores kunder, og det er helt essentielt, at vi kan se de unikke muligheder i den enkelte kontekst, så man kan skabe noget nyt fra starten, fremfor bare at videreføre sine ideer fra tidligere projekter, siger Thomas Kock.

 

Polyform arbejder man således med alt fra designet af kaffekopper til byplanlægning i stor skala. Det er en udfordring, men det er også det sjove pointerer Thomas Kock, ligesom det giver et mere gennemtænkt resultat, hvor man kan holde fast i projektets essens i alle facetter

 

Når det ydre svarer til det indre

Polyform har designet et nyt landskab foran Noma på Nordatlantens Brygge, hvor opgaven lød på at holde nysgerrige vindueskiggere væk på en smagfuld og inkluderende måde. Her valgte man at skabe et landskab af stedsegrønne, robuste planter fra Danmark, Sverige, Norge, Finland og Færøerne, der minder om nordatlantiske kystlandskaber, således man hermed får et indtryk af restaurantens nordiske særpræg. Thomas Kock fortæller:

 

- Først ville vi gerne skabe et landskab med højt græs, men det er et ret udsat sted lige ved vandet, og græs visner jo. Den slags tilfældigheder er der ikke plads til hos Noma, så vi valgte stedsegrønne planter og lavasten, da det harmonerer fint med oplevelsen indenfor. Da Jonas og jeg efterfølgende besøgte restauranten, så serverede de faktisk en ret, der lignede vores landskab ret meget. Det må være et tegn på, at vi har forstået opgaven.

 

Det positive i det problematiske

Ejendommen på Försterweg 36-42 i Hamburg er et alment 70’er boligprojekt, der trængte til en gennemgribende renovering. I Polyform så man udover den grå og triste fremtoning en bygning med stor skulpturel kvalitet, og det ønskede man at fremhæve. Og i dag er boligerne blevet et gyldent landmark for hele området, fortæller Thomas Kock:

 

- Det er et skønt projekt, da de almene boliger bebos af mennesker uden mange midler, og de har i dag en ekstraordinær bygning, som de er meget stolte af. Vi forsøger hele tiden at vende problemstillinger om, så man udnytter potentialet i det, som mange vil fjerne. Et eksempel på denne tankegang er vores 240.000 m² store masterplan for Grøntorvet i Valby, som bliver en slags postindustriel park med 150 % bebyggelsestæthed, hvor vi samtidig bibeholder de gamle torvehaller, som virkelig giver en unik karakter. På den måde tilfører vi området en identitet, så beboerne bliver del af den fortælling, fremfor hvis man bor i et villakvarter, som kunne ligge hvor som helst i Danmark.

 

At se livet flytte ind

Med den ny museumshave til Statens Museum for Kunst har Polyform skabt et åbent og inviterende byrum, som kan udnyttes til alt fra skøjteløb og leg med sejlbåde til koncerter og andre kulturelle events.

 

- Den tidligere stramme barokhave lagde mere op til strækmarch end afslapning, og vi har tilstræbt at skabe en åben invitation til alle, så det ikke kun er museets gæster men hele byen, der inviteres indenfor, fortæller Jonas Sangberg og fortsætter:

 

- Vores forslag var muligvis det mest underspillede af alle projektforslagene, og det er helt bevidst, da vi ønsker et åbent og fleksibelt landskab, som kan holde i meget lang tid. Det er i det hele taget vigtigt ikke at underlægge sig modeluner, eksempelvis kan jeg huske, at der var en periode, hvor alle nye byrum absolut skulle være til parkour. Her er det rart at arbejde med en lang tidshorisont, og i den forbindelse er det et privilegium at bo i København, hvor vi har lavet mange projekter. Herved kan vi følge med, når byrummene tages i brug og livet flytter ind.