Ungt arkitektteam vinder konkurrence om museum i Norge

 

Et ungt arkitektteam baseret i København med forslaget ‘Finnskogens hus’ er blevet udvalgt som vinder i konkurrencen om en ny museumsbygning til Norsk Skogfinsk Museum i Svullrya, Norge. Med 203 forslag er konkurrencen den fjerde største i Norge. Det internationale hold består af Filip Lipinski (Sverige), Juras Lasovsky (Tjekkiet), Hanna Johansson (Sverige) og Andrea Baresi (Italien).

"Projektet viser en smuk og poetisk fortolkning af skoven i overgangen mellem indvendig og udvendig" - uddrag fra juryens rapport.

 

 

Finnskogens hus er en hybrid mellem skov og bygning og rejser nysgerrighed og lyst til opdagelse af forbipasserende. Huset ser ud som et svævende tag af træstammer hvor ude og inde grænseløst bindes sammen. Det nye museum skaber de bedste rammer for at bevare og formidle historien om et folk med en meget interessant og rørende historie.

 

 

TAGET OG SØJLESKOVEN

Museet består af to dele; et stort grønt tag og en facade af træsøjle. De to dele symboliserer en symbiose mellem bygning og skov. Facadens søjleskov giver bygningen et unikt udtryk og den besøgende får følelsen af at være i en tæt skov. I horisonten ser søjleskoven ud som en skovbryn. Når du nærmer dig, åbner søjleskoven op som en lysning, der elegant afslører hovedindgangen. En gang inde i museet føler du dig omgivet af høje stammer, og lyset filtreres og giver et smukt skyggespil.

 

Finnskogens hus fremstår som en træbygning i stærk sammenhæng med den traditionelle skovfinske bygningskultur. Facaden er lavet af runde træsøjler med en underliggende glasfacade varieret med lukkede træklædte partier. Udover udstillinger omfatter bygningen museumsbutik, kontor, auditorium, bibliotek og café.

 

 

Fakta

Placering: Svullrya, Norge

Bygningsareal: ca 2 000 m²

Byggherre: Norsk Skogfinsk Museum

Arkitekt: Lipinski Lasovsky Johansson

Illustrationer: Aesthetica Studio