Annonce

3D-modeller på rekordtid

 

 

På kort tid har den danske virksomhed BIMcapture penetreret det danske marked for 3D laserscanning og BIM-modellering, og på den kommende Ejendomsmesse i Bella Centret præsenterer de deres koncept for nye kunder.

 

Tekst af Annika Lillelund

 

En komplet 3D CAD-model giver et præcist overblik over alle kendte såvel som ukendte dele af eks. byggerier, bygningsdele, broer, tunneler og andre konstruktioner, og virksomheden bag konceptet, BIMcapture, oplever en stærkt stigende interesse for denne type eksakte måleresultater – de har nemlig oplevet en stor kundefremgang på de få måneder, de har eksisteret. Forretningschef hos BIMcapture, Peter Larsson, forklarer:

 

- Vi bruger nyeste opmålingsteknologi, og vores 3D-laserscanner kan måle op til 1 million punkter i sekundet. Det svarer til, at vi kan lave en totalopmåling på ca. 1500 m² på en dag. Instrumenterne kan betjenes af en enkelt person, så man reducerer omkostningerne gevaldigt. Vi kan måle, bearbejde data og returnere med en kundetilpasset og præcis 3D-model af høj kvalitet på meget kort tid.

 

Læs mere om 3D

 

Resultatet af målingerne bliver omsat til en BIM-model, som skabes ud fra alle målingerne - en såkaldt ”punktsky”- som efter en omgang databearbejdning bliver til en 3D-model – og her har Peter Larsson en vigtig pointe:

 

- En af de væsentligste pointer er, at kunden selv kan definere, hvilken detaljeringsgrad, der er relevant for det pågældende projekt. Altså hvor beriget med informationer, skal den model, de får fra os, være? Jeg vil helst levere lige præcis det, kunden har brug for, men opstår situationen, at de har brug for et højere detaljeringsniveau, kan vi gå tilbage til vores punktsky og bearbejde data på ny og opdatere kundens 3D-model. Når vi har opmålt en gang, har vi alle informationer – også selvom kunden ikke skal bruge dem alle sammen.

 

 

Øget tryghed

BIMcapture er ejet af Mølbak Landinspektører A/S og det svenske firma Astacus AB, og selvom virksomheden er ganske ny, har man allerede gode kunder på referencelisten. Virksomheder som Tivoli, DTU, CBS samt flere danske arkitekter og kommuner gør brug af BIMcaptures ydelser for at skabe et aktuelt og entydigt billede af de eksisterende forhold og dermed også et overblik over bygningsmassen - dette giver et nøjagtigt billede af eks. arealer og rumfunktioner, vedligeholdsstand samt tidligere renoveringsarbejde på bygningerne, forklarer Peter Larsson:

 

- Vi skaber en tryghed, da vi viser en meget detaljeret virkelighed. Det kan være en fordel for de kommuner eller bygningsejere, som kun ligger inde med sparsomme tegninger og manuelle opmålinger, hvor eventuelle nedrivninger eller ombygninger ikke er nedfældet korrekt. Her kan vores opmålinger og 3D-model give et helt nøjagtigt billede af bygningsmassens aktuelle tilstand. Vi oplever også, at kommuner har stor gavn af at få en præcis oversigt over deres bygningsmasse, da drift- og vedligehold (Facility Management) fylder meget i deres budgetter, og her kan et nøjagtigt billede være med til at skabe besparelser i budgettet.

 

Spændende samarbejder

I februar stod BIMcaptures 3D-laserscanner i Vor Frue Kirke for en total opmåling af alle kirkens bygningsdele, og derudover samarbejder man med ingeniørvirksomheden CN3, der anvender BIMcaptures rå punktfiler som en del af analysegrundlaget for deres ingeniørarbejde på bygge- og anlægsprojekter, og til det slutter Peter Larsson af:

 

- Det er gået stærkt, siden vi startede. Vores mål er ikke at få flere ydelser i vores portefølje, men tværtimod at være langt de bedste til det her nicheområde, som 3D-laserscanning og BIM-modellering er, og vi er meget tilfredse med vores kundetilgang indtil videre. Vi glæder os til at vise vores koncept frem på messen, og vi håber på at møde en masse spændende ny kontakter.