Arkitektstanden går i dialog med Folketinget

Gennem projektet Letters to the Parliament har arkitektstuderende og medlemmer af den danske arkitektbranche skrevet breve til folkevalgte politikere om løsninger på fremtidens samfundsudfordringer. Brevene blev i fredags officielt overrakt til Folketingets formand, Pia Kjærsgaard.

 

Siden foråret har arkitektstuderende og medlemmer af den danske arkitektbranche skrevet breve til beslutningstagerne på Christiansborg for at gøre opmærksom på udfordringer, som vores samfund står overfor, og på, hvordan arkitektur kan hjælpe med at løse dem.

 

Bag projektet står Arkitektskolen Aarhus, The Architecture Project (TAP) og Storefront for Art and Architecture, New York. Intentionen med Letters to the Parliament er at give arkitekterne en stemme i samfundsdebatten og etablere en direkte dialog til landets folkevalgte politikere.

 

- Arkitekter arbejder med fysiske forandringer og har derfor en lang tradition for at involvere sig i samfundets udfordringer. Danske arkitekter har ofte gode og kloge løsninger på mange af de udfordringer, som samfundet står overfor, og derfor henvender vi os til politikerne, fortæller rektor Torben Nielsen, Arkitektskolen Aarhus.

 

Jørgen Bach, bestyrelsesformand i TAP og seniorpartner i Arkitema Architects, er blandt brevskriverne. Han sætter stor pris på initiativet og ambitionen om, at arkitektvirksomheder kan komme endnu tættere på politikerne.

 

Læs mere om Offentlige Byggeprojekter

 

- Jeg synes, det er vigtigt, at arkitekter har en god dialog med landets beslutningstagere. Først og fremmest beskæftiger arkitekter sig en hel del med de udfordringer, som vores samfund står over for. Men vi oplever også de begrænsninger, der nogle gange er i forhold til at løse udfordringerne. Derfor er jeg glad for, at TAP er involveret i et initiativ, som er med til at skabe en inspirerende og udviklende dialog med politikerne, siger Jørgen Bach.  


Paneldebat i Parliament of Architecture

De første breve blev skrevet af studerende fra Arkitektskolen Aarhus tilbage i april, hvor de blev introduceret til konceptet af Eva Franch i Gilbert fra Storefront for Art and Architecture, der tidligere har stået bag lignende projekter i blandt andet New York, Mexico, Athen og Madrid.

 

Siden er pennen og papiret blevet sendt videre til centrale aktører i den danske arkitektbranche, og nu er der skrevet breve til 52 ministre og folkevalgte signeret af 120 forskellige studerende og arkitekter.

 

- Brevene er blevet afleveret til politikerne og til Folketinget. Det næste, der vil ske, er, at vi mandag d. 11. september i forbindelse med åbningen af RISING Architecture Week 2017 afholder en paneldebat i Aarhus, hvor politikere, brevskrivere og andre relevante aktører inden for dansk arkitektur, byggeri og byudvikling vil diskutere indholdet i brevene og arkitekturens rolle i samfundet, fortæller Anne Mette Boye, studielektor på Arkitektskolen Aarhus og projektleder på Letters to the Parliament.

 

Paneldebatten bliver åbning på arkitekturfestivalen RISING Architecture Week 2017, der foregår fra den 11.-15. september som led i Aarhus Kulturby 2017. Og debatten afholdes i tilknytning til udstillingen Architecture Moves, som Arkitektskolen Aarhus præsenterer i Vennelystparken.