<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Arkitema: Naturen trækkes indenfor i Jagtens Hus
Arkitema: Naturen trækkes indenfor i Jagtens Hus

Arkitema: Naturen trækkes indenfor i Jagtens Hus

Tekst af Kasper Boye

Mindre end 100 meter fra vandkanten med udsyn til både Kalø Vig og Kalø Slotsruin ligger Jægerforbundets nye domicil. Naturen er konstant nærværende i Jagtens Hus, hvor robuste materialer og et naturligt udsyn trækker skovbryn, eng og vig helt ind i byggeriets midte.

Jagtens Hus er tegnet af Arkitema Architects ud fra oplægget, at man skal kunne mærke jagten i byggeriet. Arkitekt Mette Julie Skibsholt forklarer, at løsningen på den opgave ligger i at underspille byggeriet i forhold til omgivelserne.  

 

- Det er et kæmpe privilegium at arbejde på denne beliggenhed. Konteksten er helt unik. Vi har arbejdet meget sensibelt med det her og underlagt os naturen, som vi har hentet vores inspirationskilder fra. Jeg kan godt lide at sige, at vi har underspillet, siger arkitekt Mette Julie Skibsholt og fortsætter:

 

- Vi har arbejdet med at opløse skellet mellem inde og ude. To længebygninger kan siges at udmåle landskabet, og derimellem ligger en promenadeplads, hvorfra du kan skue naturen. Med shelteret som inspiration har vi spændt en let overdækning ud. Det er noget, der på én gang skærmer mennesket og skaber stor forbindelse mellem det indendørs og det udendørs.

 

Riffelgangen som inspiration

I de to længebygninger huser Jagtens Hus administration, laboratorium, undervisning, kantine og jagtstue. En rå betonkerne skaber en robusthed i byggeriet, der kontrasteres af sorte træpartier. Store vinduespartier åbner bygningerne op og giver de 60 medarbejdere et direkte udsyn til naturen. Den rå beton og den sorte træbeklædning er holdt neutrale i udtrykket for at give plads til den omkringliggende natur.

 

- Det er en farveskala og materialitet, der er hentet i naturen. Det er råt, men forfinet til ganske få detaljer, der er gentaget derudad. Vi har ønsket at tegne detaljerne bort, synkronisere dem og benytte dem igen og igen. Det er det, der giver huset sin underspillede og elegante sammenstilling.  

 

De store gentagelser i materialevalg og detaljering giver en rationel og skulpturel bygningsform, som henter inspiration fra selve riffelgangen. Ifølge Mette Julie Skibsholt er materialerne udvalgt, fordi de skjuler sig på afstand og omfavner dig, når du er tæt på.

 

- Vi har lagt vægt på rummeligheden og flowet, og byggeriet er nærmest tænkt som et campus, hvor du går rundt mellem de enkelte bygninger. Rummenes placering og de åbne kontorer skaber mere videndeling, og hver gang man skal i kantinen, kommer man ud i naturen.

 

 

Et forbilledligt samarbejde

Jagtens Hus er opført i en totalentreprise præget af et meget nært og positivt samarbejde mellem entreprenøren Raunstrup, Arkitema selv og Jægerforbundet. Ifølge Mette Julie Skibsholt har det været et forbilledligt forløb præget af gensidig respekt.

 

- Det har været et super udviklingsforløb, som alle parter har været dybt involverede i at få tømret rigtigt sammen. Vi har hyppigt holdt møder med Jægerforbundet, og der har været en høj grad af ligeværdighed mellem de forskellige fagligheder. Det har været et forbilledligt samarbejde båret af respekt og sparring, og når der er et godt samspil, bliver tingene altid større.

 

 

Grøn energi

Et jordvarmeanlæg producerer al varme til huset om vinteren og afkøling om sommeren. Der er fortsat en el-udgift til de pumper, der driver anlægget, men denne suppleres af et solcelleanlæg, som er fuldt integreret i byggeriet.

Jagtens Hus, der i alt er på ca. 2.200 m2, blev indviet i juli i år, og i oktober blev byggeriet honoreret med Syddjurs Kommunes Arkitekturpris.