Annonce

Brandimprægneret træ gav perfekte lydforhold på DTU

De enorme vægflader i DTUs renoverede auditorie-bygning er beklædt med lister af egetræ for at give den helt rigtige akustik. Efterklangen er perfekt nu, og med C260-brandimprægneringen fra Södra lever vægbeklædningen op til alle sikkerhedskrav.

 

Tekst af Bjørn Falck Madsen

 

Undervisningen på DTU er i dag langt mere dialogbaseret end tidligere. Derfor skal lydforholdene være perfekte. Da træ er et af de mest lydabsorberende materialer, valgte DTU i forbindelse med renoveringen af den knap 5.000 m² store auditoriebygning en løsning med lister i egetræ monteret ovenpå en speciel akustikdug, hvilket giver en perfekt akustik.

                                                                                                     

C260 – træ med indbygget skumslukker

De i alt 30 kilometer af trælister tæmmer lyden, men da træ kan brænde, foreskriver bygningsreglementet, at træet er effektivt brandhæmmende og CE-certificeret. N.H. Hansen & Søn A/S, som stod for entreprisen, krævede en leverandør, der kunne fremvise alle certificeringer. Valget faldt på Södra, hvis C260-brandimprægnering har de fornødne CE-certifikater og derfor overholder de strenge krav til brandsikkerhed.

 

Læs mere om Akustik

 

- I det øjeblik brandimprægneringsmidlet bliver udsat for en ildkilde, udvikler det C02, som kvæler flammerne. Derved får ilden ikke fat og er forhindret i at brede sig. I princippet er det som en indbygget skumslukker, forklarer Jørgen Geel, teknik chef hos Södra.

 

 

Dokumentationen er afgørende

Nøjagtig samme C260-brandimprægnering valgte arkitektfirmaet Arkitema til Psykiatrihuset i Vejle. Man monterede vertikale trælameller i de store åbne lokaler, fordi det udover at give gode lydforhold sørger for en diskret afskærmning, som samtidig er delvis transparent. På Midtsjællands Gymnasium i Ringsted valgte Henning Larsen Architects også C260-brandimprægnering af de special-designede akustikvægge. Flere og flere arkitekter og bygherrer anvender udelukkende C260-brandimprægneret træ fra Södra, både fordi det er CE-certificeret, og fordi det kan leveres færdigskåret i de ønskede mål.

 

Læs mere om Brandsikring

 

Alle kan holdes ansvarlige

Ikke alene selve sikkerhedsaspektet men også ansvarsplaceringen er afgørende for valg af brandimprægnering.

 

- Mange er uvidende om, at alle involverede parter i en byggesag, kan gøres ansvarlige, hvis det brandimprægnerede træ ikke overholder forskrifterne. Det gælder arkitekten, entreprenøren eller den håndværksvirksomhed, som udfører selve arbejdet, forklarer Jørgen Geel, som har fået mange henvendelser om Södras C260-brandimprægnering af træ. Han rådgiver gerne byggefaget om anvendelsen af og ikke mindst kravene til CE-certificering.