Annonce

Specialfremstillede Interval panellofter i Royal Arena

 

Lofterne i Royal Arena følger det ellipseformede bygningsdesign på millimeteren. Løsningen hedder Interval og specialfremstilles af DAMPA i sortlakeret aluminium – med mulighed for nem adgang til de overliggende tekniske installationer.


Tekst af Martin Fogt Pollas Rønberg


Royal Arena er netop nu under opførelse i Ørestad i København og forventes ved åbningen i 2017 at tiltrække tusindvis af besøgende. Byggeriet er tegnet af 3XN og kendetegnes af sin ellipseformede bygningskrop med en bølgeagtigt dansende lamelbeklædt facade.

 

Læs mere om lofter


Meget præcist tilpassede lofter

Det kurvede bygningsdesign har stillet meget høje krav til de anvendte løsningers fleksibilitet, fortæller Marita Meiland, der er ingeniør hos loftsproducenten DAMPA, som står for levering af Interval panellofterne til projektet.

 

- Vi har specialfremstillet to typer Interval-lofter i sortlakeret aluminium. Den ene type på ca. 800 m² er til tribunen, mens den anden på ca. 10.000 m² skal generelt hænge i rum rundt i hele bygningen, men hovedsageligt i gangarealerne.

 

Bygningens ellipseform kræver, at lofterne nemt kan tilpasses meget præcist ude på byggepladsen, bl.a. fordi Interval panelerne over trapperne skal brede sig ud i vifteform, siger hun.


DAMPA leverer Interval lofterne med et ophængningssystem, som gør, at alle profiler kan monteres på bæreskinnerne uden brug af værktøj.  Samtidig er det muligt at integrere overliggende tekniske installationer, sprinklere, belysning m.m. 


En effektiv byggeproces

Skou Gruppen har i forbindelse med opsætningen af de specialfremstillede Interval lofter haft gennemsnitligt 14 mand i gang samtidigt på byggepladsen. Byggeleder Allan W. Nielsen fortæller om processen:


- Det går slag i slag, hvor én skærer Interval panelerne til, mens to andre efterfølgende monterer dem. Lofterne er konstrueret, så vi kan lade 20 % af felterne være åbne til opsættelse af teknik og installationer.

 

Derefter kan de hurtigt lukkes. Det er en effektiv måde at gøre det på, men den kræver også lidt koordinering mellem faggrupperne, siger han og fortsætter:


- Derudover monterer vi lofterne over de buede trapper med løse justérbare clips på bæreskinnerne. På den måde kan elementerne nemt finjusteres på plads på millimeteren, så vi sikrer, at de kommer til at hænge med de helt rigtige rytmiske mellemrum i vifteformen.