En arkitektonisk hyldest til ingeniørkunsten

Villum Center for Advanced Structural and Material bliver et helt unikt state of the art testcenter for materialer og konstruktioner. Her vil banebrydende forskning finde sted, og Juul Frost Arkitekter har været med til give forskerne de bedst tænkelige arbejdsbetingelser.

 

Tekst af Alexander Tengbjerg

Foto: Juul Frost

 

Villum Center for Advanced Structural and Material Testing rummer nogle helt unikke faciliteter og skal understøtte test af materialer og konstruktioner for myndigheder og virksomheder. Testcenteret er et af verdens mest avancerede og kommer til at cementere DTU’s position som et innovativt universitet i verdensklasse.

 

Bag det utrolige testcenter står blandt andet Juul Frost Arkitekter, der har tegnet en bygning, der lever op til brugerens skrappe tekniske krav, såvel som den bidrager arkitektonisk til sine omgivelser.

 

- Der er tale om et utroligt komplekst byggeri på grund af de krav brugerne har stillet til det. Derfor gik vi meget tidligt ind i en tæt dialog med dem, for derefter at skitsere forskellige scenarier, som bygningen i fremtiden skulle kunne håndtere, fortæller arkitekt og founding partner Helle Juul, i Juul Frost Arkitekter, og fortsætter:

 

- I samtale med folkene bag centeret, var det tydeligt at de er blandt verdens bedste indenfor deres felt og også ønskede at sammenligne sig med topuniversiteter som eksempelvis MIT i USA. Men de ønskede også at eksponere deres forskning i verdenen udenfor universitetets mure. Derfor tegnede vi en bygning, der både var transparent og aflukket. For samtidigt med at der var et ønske om åbenhed, foregår der også megen forskning, der er fortroligt, så der var et paradoks i og med at bygningen skulle være åben og lukket på samme tid.

 

Læs mere om det tekniske universitets udvikling: DTU, Transformation af fremtidens tekniske universitet

 

 

Millimeters præcision

På sin vis er Villum Centeret en hyldest til ingeniørkunsten. På grund af den forskning og de tests, der skulle finde sted indendørs, krævede det, at alt blev både tegnet og udført med millimeters præcision, hvilket resulterede i en ny arbejdsgang for både arkitekter, ingeniører og entreprenører.

 

- Vi har næsten arbejdet bagvendt, fordi ingeniørerne har været dybt involveret tidligt i processen. Ofte vil arkitekten jo først tegne og visualisere sine ideer, hvorefter ingeniøren kommer ind i billedet. Her har ingeniørerne først lavet udregninger og kommet med krav, som vi så har skullet indordne os under, forklarer Helle Juul.

 

- Dette testcenter er det mest avancerede i Danmark, og det siges at der kun er to centre på samme niveau i hele Europa. Dette har heller ikke været et projekt, hvor man har kunnet lade sig inspirere af lignende testcentre simpelthen, fordi der ikke er andre som dette. Derfor har vi også været utroligt glade for det arbejde, som rådgivere og entreprenører har ydet, da de virkeligt har trukket et tungt læs, uddyber sagsarkitekt Søren Andersson, der har været inde over alle projektets detaljer.

 

Læs mere om Uddannelsescentre

 

 

Byder indenfor hos DTU

Udefra fungerer testcenteret også som en nordlig velkomsthal ind til DTU i Lyngby. Det har underbygget ønsket om at skabe en indbydende bygning, der både er imødekommende for udefrakommende og stadig lukket af så hemmelig grundforskning kan fortsætte uforstyrret.

 

- Her har facaden især stor betydning, og med den mener jeg, at vi har formået at opfylde de to modstridende krav til testcenteret. Facaden er beklædt med perforerede stålplader, der giver hele byggeriet en skarp teknisk karakter med rå undertoner kombineret med åbne glaspartier, afslutter Søren Andersson fra Juul Frost Arkitekter.