<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> En forpligtelse mod historien, byen og de fremtidige medarbejdere
En forpligtelse mod historien, byen og de fremtidige medarbejdere

En forpligtelse mod historien, byen og de fremtidige medarbejdere


Carlsbergs kommende hovedkontor på Valby Bakke af C.F. Møller grænser direkte op mod Carl Jacobsens historiske have og villa, og fra bryggerivirksomhedens side ønsker man en bygning, som både kan tiltrække de dygtigste medarbejdere og komplimentere de unikke historiske omgivelser. 

”… uden hensyn til den øjeblikkelige fordel at udvikle fabrikationen til den størst mulige fuldkommenhed …”

 

Det er ordene på marmortavlen på den velkendte Dipylonport, som stammer fra J.C. Jacobsens testamente, og som sønnen Carl Jacobsen senere gjorde til mottoet for Carlsberg som bryggeri. Da Byggeri+Arkitektur bliver vist rundt på byggepladsen af Direktør for Carlsberg Ejendomme, Jakob Stilov, fornemmer man den samme vilje til at gøre noget særligt:

 

- Den her bygning skal vi kun bygge én gang. Vi har gennem årene flyttet en del rundt, men nu bygger vi Carlsbergs sidste hovedkvarter. Det er et virkelig stort ansvar, og derfor skal vi gøre det rigtigt, så vi respekterer vores historiske arv, samtidig med vi får en åben og indbydende bygning, som giver værdi til hele området. Vi skal se på det store billede og tænke langsigtet. Det handler ikke om at bygge dyrt, det handler om at bygge til størst mulige kvalitet – og det er grundessensen i Carlsberg.

 

Jakob Stilov præsenterer sig selv som passioneret Carlsberg-medarbejder først og fremmest, men som Direktør for Carlsberg Ejendomme er han også involveret i udviklingen af Carlsberg Byen, der på et tidspunkt talte 31 igangværende byggeprojekter på samme tid. Han fortæller, at man på Carlsbergs hovedkontor er gået til opgaven på en anderledes måde:

 

- På dette helt specielle byggeri har vi en projektgruppe på blot fire personer, som udelukkende er dedikeret til dette projekt, så vi sikrer, at der ikke falder noget mellem sprækkerne. Det er folk, som er headhuntet til det her projekt ud fra en filosofi om, at vi ikke bare skal gøre, som vi plejer. De kommer ikke fra de traditionelle ejendoms- eller rådgiver funktioner, men fra forskellige steder i Carlsberg ud fra følgende filosofi: At bygge kan de lære, men dedikationen til Carlsberg har de med sig til projektet.

  

Et helligt område for Carlsberg

I 1845 opdagede man i forbindelse med anlæggelse af jernbanen en ny kilde på Valby Bakke, og det førte til, at J.C. Jacobsen i 1847 valgte at opføre bryggeriet her, som han navngav efter sin søn Carl og 'berg', det tyske ord for bjerg, hvilket referer til placeringen på Valby Bakke.

 

- Hovedkontoret ligger på et helligt område for Carlsberg, helt tæt på kilden, det rene vand, hvor det hele begyndte. Det går igen i det vandelement, der løber som en grænse mellem bygningens udearealer og Carls Have, der kommer til at være åben for offentligheden. Her er kontorbygningen udformet som en frakke, der omfavner og beskytter den historiske have, fortæller Jakob Stilov og fremhæver samarbejdet med arkitektfirmaet C.F. Møller:

 

- Man fornemmer tydeligt deres passion for arven, således byggeriet er i samspil med de historiske omgivelser og Carls Villa, der var Danmarks dyreste villa på opførelsestidspunktet. Vi får en bygning og nogle udearealer, som giver meget tilbage til området, hvilket er fuldstændig i J.C. Jacobsens ånd. Før var der et stort hegn ud mod byen og en lukket have – nu kommer der offentlig adgang til haven, og alle er velkommen.

 

At bygge til fremtidens arbejdsmarked

Carlsbergs hovedkontor er ikke en høj bygning, men med beliggenhed på toppen af Valby bakke er det muligt at have udsigt 360 grader rundt, uden at man bygger i højden. Den skrånende grund betyder, at man kan gå ind i stueetagen, og for enden af bygningen har man en udsigt over Carls Villa, Gærtårnet og Elefantporten. Jakob Stilov lægger stor vægt på disse sigtelinjer, som forbinder det ydre og indre i det transparente hus:

 

- Den eneste vej ind i bygningen er gennem atriet, hvilket har to funktioner: Man får et helt fantastisk view til Carls Villa og én af de fineste haver i København, når man træder ind – det er faktisk som at se ud på et maleri. Herefter fører et forskudt trappeforløb videre op gennem bygningen, hvilket betyder, at medarbejderne får hilst på hinanden, når de bevæger sig fra punkt A til B. Den interaktion og videndeling er vigtig for en god arbejdsplads, ligesom man kan holde uformelle møder forskellige steder i bygningen – ud over de 111 mødelokaler og study rooms af alle størrelser. Vi indfører et fleksibelt arbejdsmiljø uden faste pladser, og det gælder for både høj og lav i organisationen ud fra en filosofi om, at fleksibilitet er vigtigt for fremtidens arbejdsplads. Vi har bevidst heller ikke udfyldt og programmeret alle kvadratmetre på forhånd: Der er således luft mellem mødelokaler, hvor der er plads til projekter – en sprække til lidt rod og anarki midt i et ellers minimalistisk, designet kontorindretning.

  

Medarbejdere er det vigtigste

Der er stor fokus på bæredygtighed i Carlsberg og i særdeleshed emballagen om øllet. På samme vis er man meget bevidst om at passe på medarbejderne inden i bygningen, og det er eksempelvis ikke muligt at høre den tætte trafik fra Valby Langgade takket være tre-lags glas, ligesom loftets akustikpuds, bambusgulve og nanoperforerede paneller på vægge i mørkrøget moseeg er med til at sikre en sublim akustik i bygningen.

 

- Godt indeklima er alfa og omega for os, da vi ønsker de bedste forhold for medarbejderne. Her har vi som bygherre været meget nede i detaljen, fortæller Jakob Stilov og fremhæver også de mange referencer til bryggeriet, som for eksempel den fine kobberfacade, bestående af 50 % genanvendt kobber, der minder om kobberkarrene i produktionen, ligesom humleblomsten fra Carlsbergs logo går igen i forskellige steder i facaden. Jakob Stilov slutter af:

 

- Vi har ønsket at være en klar og synlig bygherre, og vi har gjort en dyd ud af at fortælle alle involverede rådgivere og entreprenører om områdets historie fra 1847 frem til i dag, så alle har en fornemmelse af at være med til at skabe noget unikt. Der er en rigtig god stemning her på byggepladsen, og det giver i sidste ende et byggeri i høj kvalitet – hvor man på et tidspunkt kan køre forbi med sine børnebørn og sige: Det har jeg været med til at bygge!