Annonce

Energirenoveringer giver ikke altid den ønskede besparelse

De ønskede energibesparelser realiseres ikke altid ved en energirenovering til trods for, at besparelserne kan ligge til grund for selve renoveringen. Teknologisk Institut har igennem projektet Reelle energibesparelser ved energirenovering af etagebyggeri undersøgt, hvorfor de forventede og målte energibesparelser ikke altid stemmer overens.

 

Tekst af Alexander Tengbjerg

 

- Vi ser et udbredt problem med, at energirenoveringer sjældent giver de ønskede besparelser, som bygherren er blevet lovet. Vi har derfor undersøgt, hvor det er, at kæden hopper af i processen, og hvad som kan afhjælpe at det sker, fortæller Vagn Holk Lauridsen, der er sektionsleder i Energieffektivisering & Ventilation ved Teknologisk Institut. Han skal på Ejendomsmessen fortælle om projektet Reelle energibesparelser ved energirenovering af etagebyggeri.

 

Læs mere om Fagmesser og Events

 

Teori skal baseres på valide målinger

Projektet har taget udgangspunkt i syv udvalgte ejendomme, der er blevet energirenoveret. Der er her udført en gennemgribende kortlægning og dokumentation af før og efter-situationen og en registrering af byggeprocessen, som alt sammen er blevet grundigt analyseret:

 

- Det har været vigtigt at analysere data fra forskellige ejendomme, for man kan ikke sætte alle bygninger over en kam. Man skal kigge på hver enkelt bygning og de tilgængelige data. En af vores største kæpheste er, at teori er fint, men det skal altså kombineres med valide målinger, for at de skal kunne bruges i felten, uddyber Vagn Holk Lauridsen.

 

Undersøgelsen gavner byggebranchen

- Vi har holdt øje med nogle omfattende renoveringsprocesser, og det har givet os mulighed for at udpege nogle problemstillinger og punktere en række myter, hvilket vil komme til stor gavn for byggebranchen. I sidste ende vil vores undersøgelse resultere i, at man endeligt kan opnå de ønskede energibesparelser, som er efterspurgte af både forbrugerne og bygherrerne, afslutter Vagn Holk Lauridsen.

 

Vagn Holk Lauridsen fortæller om mere om reelle energibesparelser ved energirenovering af etagebyggeri på Ejendomsmessen 29-30 marts i Bellacenter.

 

Læs mere om Ejendomsmessen her