<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Et indblik i belysningsbranchens alsidighed og potentiale
Et indblik i belysningsbranchens alsidighed og potentiale

Et indblik i belysningsbranchens alsidighed og potentiale

 

På dette års udgave af Lysets Dag var det slående hvor mange forskellige indgangsvinkler, man kan have til at arbejde med lys – fra poetisk/tankevækkende installationer til at betragte lyskilder som hjørnestenene i den fremtidige Internet of Things (IoT) infrastruktur.

 

Lysverdenen er i hastig forandring. Nye teknologier vinder frem, forskernes viden om lysets betydning for mennesket øges, og udviklingen afspejles i nye love og standarder. Med dette års Lysets Dag konference har Dansk Center for Lys ønsket at sætte fokus på den vigtigste lysviden lige nu.

 

Li-Fi – når lys også er data

Harald Haas, Ph.D. professor i Mobile Communication på University of Edinburgh har en baggrund i Siemens, og han mener, at belysningsbranchen står foran en enorm omvæltning, hvor et lysarmatur inden for en overskuelig fremtid kommer til både at kunne sende samt modtage data og herved kombinere lys og kommunikation, hvilket åbner op for et utal af nye muligheder.

 

- Det er en kendsgerning, at vi løber tør for plads på radiofrekvensspektret. Hvis den nuværende udvikling fortsætter, så vil vi om 20 år have et behov for 12.000 gange så meget båndbredde som i dag. Hvis man ser det i sammenhæng med, at det synlige lysspektrum er 1000 gange større end hele radiofrekvensspektret på 300 GHz, er det oplagt at bruge det synlige lysområde til trådløs kommunikation, fortæller Harald Haas, der ser det som en omvæltning på niveau med bevægelsen fra analog fotografering til digital fotografering.

 

 

I laboratoriet har Harald Haas og hans team opnået en hastighed på 10 gb/s, hvilket er et foreløbigt højdepunkt. Harald Haas ser en række fordele ved Li-Fi, blandt andet at lys som bekendt ikke kan trænge igennem vægge, og derfor vil der være langt mindre forstyrrelse på et signal. Harald Haas spår, at vi kommer til at have gennemsigtige solceller i vinduerne, som samtidig modtager og afsender data, ligesom Li-Fi vil gøre det muligt at integrere Virtuel Reality direkte i en almindelig brille. Harald Haas sluttede sin præsentation af:

 

- Jeg er klar over, at jeg i dag kommer med et kontroversielt synspunkt til jer alle i belysningsbranchen, men virksomhederne skal være klar over de mange muligheder for paradigmeskiftende technologi, som opstår i forbindelse med Li-Fi. Når lys og kommunikation bliver ét, hvor hver eneste lyskilde kan være en computer, så opstår der et utal af nye forretningsmodeller og potentiale for disruption, og jeg kan kun komme med min opfordring: Frigør fotonet!

 

 

Stadig meget at udforske i mødet mellem forskellige fagligheder
Mikkel Toksværd er forretningsudvikler af projektsalg i Norden for Martin Professional, og hovedpointen i hans indlæg på Lysets Dag var, at det er i det åbne og tværfaglige samarbejde, at de mest interessante projekter opstår – teknologien i sig selv er intet værd.

 

Samme pointe bakkede arkitekt og kunstner Jason Bruges op om, og han sluttede dagen af med en gennemgang af Jason Bruges Studios vigtigste projekter, hvor han bruger en højteknologisk mediepalette til at skabe interaktive, rumlige oplevelser. Han udforsker teknologi i forskellige sammenhænge til at fortælle en historie og overraske tilskueren til at se sine omgivelser på en ny måde. I Danmark kender vi ham fra arbejdet på Vadehavscentret af Dorte Mandrup arkitekter, hvor han i samarbejde med Johan Carlsson fra JAC studios opbyggede den permanente installation på museet, Trækfugle, som er et mix af filmprojektion og små LCD-skærme, der skaber et indtryk af en lettende fugleflok, ligesom vi kender det fra naturfænomenet sort sol.

 
Anbefalede artikler