Fem store arkitekter i samtale om ”True North”

Nordic Architecture

 

Nordic Architecture Fair 7.-8. november på Svenska Mässan i Göteborg har fremlagt et ambitiøst konference-program med mere end 100 talere, og på åbningsdagen vil man kunne opleve en samtale mellem Kjetil Trædal Thorsen fra Snøhetta, Kim Herforth Nielsen fra 3XN, Gert Wingårdh fra Wingårdhs Arkitektkontor, Pekka Maki fra Sigge Architects og Palmar Kristmundsson fra PKdM omkring nordisk arkitektur.

 

Tekst af Mikkel Weber Sandahl

 

For tyve år siden begyndte man arbejdet på det fællesnordiske ambassadekompleks i Berlin, hvor hvert land udvalgte en arkitektvirksomhed, der skulle indfange hvert lands nationalkarakter i bygningen. Samtalen mellem Kjetil Trædal Thorsen fra Snøhetta, Kim Herforth Nielsen fra 3XN, Gert Wingårdh fra Wingårdhs Arkitektkontor, Pekka Maki fra Sigge Architects og Palmar Kristmundsson fra PKdM tager udgangspunkt i følgende spørgsmål: Hvilken betydning har nordisk arkitektur for dig, og hvordan skal den arv varetages for at være relevant i dag?

 

Læs Portræt af Snøhetta: At ophæve grænsen mellem det private og det offentlige

 

”Som én stor sten, hugget ud af indlandsisen”

Det nordiske ambassade-kompleks i Berlin åbnede i oktober 1999 og var det første fælles ambassade-projekt i verden, hvor der blev samarbejdet på tværs af landegrænser. Tegnestuerne var Snøhetta fra Norge, 3XN fra Danmark, Wingårdhs Arkitektkontor fra Sverige, Viiva Arkkitehtuuri fra Finland og Pálmar Kristmundsson fra Island, og projektet vakte en interesse for nordisk arkitektur og bidrog til et internationalt gennembrud for flere af tegnestuerne. Kjetil Trædal Thorsen fra Snøhetta fortæller:

 

- Projektet var yderst interessant på flere niveauer, da både de nationale ligheder og forskelle kom til at stå klarere frem i løbet af processen. Norge og Island var for eksempelvis ikke medlemmer af EU, hvilket førte til en række spørgsmål om hvordan, bygningerne skulle organiseres, ligesom der var forskellige tilgange til at udnytte indre og ydre rum.


Snøhetta fik meget omtale, da den gigantiske granitblok i den norske ambassades ene facade tog ambassadørens udsigt, samtidig med det var et enormt arbejde at bryde og fragte den 160 tons tunge blok vejen fra Norge til Berlin. Kjetil Trædal Thorsen klukker ved mindet:

 

- Vi havde længehaft et ønske at hente og bruge én stor sten, direkte udskåret af indlandsisen, som skulle fortælle historien om isen, om Norden, og samtidig være et stykke samtidsarkitektur. Og nu var muligheden der. Det var en fin øvelse, da vi både ved bruddet af stenen og i fragten fik et indtryk af den store symbolske kraft, sådan en sten kan have.

 

 

Læs mere om Fagmesser og Events

 

Kjetil Trædal Thorsen fremhæver, at viljen til at lære og den tværfaglige tilgang løber som en rød tråd gennem tegnestuens virke.

 

- Vi prøver at få fat i det hele menneske – så vi får fat i musikeren i ingeniøren. Når vi sætter gang i et projekt, så er der ofte eksperter, som på et tidligt stadium siger, at det der har vi prøvet, og det kunne ikke lade sig gøre. Men måske kan det fungere nu – et hvert projekt har vidt forskellige forudsætninger.

 

Om Nordic Architecture Fair

Nordic Architecture Fairer mødepladsen for alle, der arbejder med arkitektur og byudvikling. I løbet af to begivenhedsrige dage vil arkitekter, byplanlæggere, developere, bygherrer og ingeniører diskutere hvordan, fremtidens byer bør og kan se ud. Et bud på hvordan, man kan realisere det ”umulige”.