Annonce

Stilhistoriske farver giver Lægeforeningens palæ nyt liv

Valg af farver er ikke kun et spørgsmål om æstetik, det handler også om at have respekt for arkitekturen og historiens farvevalg. Så da arkitektfirmaet Kullegaard i samarbejde malerfirmaet Kim Vestergaard Laustsen A/S skulle give Lægeforeningens palæ en ny farvesætning, tog man udgangspunkt i Flüggers stilhistoriske farvekort, der er udviklet i samarbejde med Nationalmuseet og målrettet restaureringsarbejder i klassiske bygninger.

 

Når man skal renovere en klassisk bygning, er der mange hensyn at tage – bl.a. til arkitekturen, historien og nærområdet. Og hvis bygningen er fredet, skal alt desuden godkendes af Kulturstyrelsen.

 

Det kræver både et grundigt forarbejde og et tæt samarbejde mellem arkitekter, ejere og håndværkere. Det ved man om nogen hos malerfirmaet Kim Vestergaard Laustsen A/S, der er vant til at udføre renoveringsopgaver på slotte, herregårde og klassiske bygninger.

 

Renoveringen af Domus Medica

Senest har Kim Vestergaard Laustsen A/S arbejdet med renovering af Domus Medica, der er Lægeforeningens palæ på Østerbro. Det blev opført i 1902-1906 i nybarok stil af arkitekt Gotved Tvede og skulle tjene som bolig for baron Joseph de Plessen.

 

Siden 1946 har palæet huset Lægeforeningen, der gennem de sidste mange år har foretaget en løbende renovering i samarbejde med Kullegaard, der er et af landets førende arkitektfirmaer med omkring 60 medarbejdere og base i både København og Holbæk.

 

Seneste del af samarbejdet har omfattet den store sal, biblioteket, spisesalen og hallen, og her har Dorte Andersen MAA og Hanne Ulrik Engvang MAA, fra Kullegaard stået for farvesætningen i tæt samarbejde med Kim Vestergaard Laustsen.

 

Kullegaard har været tilknyttet Domus Medica som husarkitekter i en længere årrække, ligesom Kim Vestergaard Laustsen har været tilknyttet som både farvesætter og malermester i 25 år.

 

”Som altid har vi taget udgangspunkt i husets arkitektur og farver. Taget, trapperne, gulvet og vinduerne danner en fælles linje, som vi indordner os. Vi kender efterhånden huset, hinanden og ejerne godt, og det gør det nemmere at finde de rigtige løsninger”, siger Kim Vestergaard Laustsen.

 

Nye, gamle farver

Til hele renoveringsprojektet har teamet valgt producenten Flügger som leverandør, fordi de som de eneste herhjemme har udviklet et stilhistorisk farvekort.

 

Farvekortet er skabt i samarbejde med konservator Line Bregnhøj fra Nationalmuseets Bevaring og indeholder en bred vifte af tidstypiske originalfarver fra de 4 stilperioder rokoko, klassicisme, historicisme og tidlige modernisme.

 

Farvekortet dækker dermed hele perioden fra 1740 og helt op til 1945, og Flüggers farvearkitekt har tilføjet 34 smukke, klassiske kulører, som især egner sig til monokrome rum.

 

”Det er et præcist og praktisk farveværktøj til alle os, der arbejder professionelt med fredede og bevaringsværdige bygninger, og det er et godt eksempel på, at Flügger er gode til at tænke i nye baner, uden at gå på kompromis med kvaliteten.

 

I det stilhistoriske farvekort opererer de med stamkulører, der er sammensat af flere farver, hvilket efterhånden er usædvanligt. Men det giver dybere farver, der holder bedre”, siger Kim Vestergaard Laustsen.

 

Vigtigt med en stærk leverandør

Den erfarne malermester er i det hele taget godt tilfreds med samarbejdet med Flügger.

 

”Det vigtigste i sådan en type projekt er, at ens leverandør af maling kan spille med. At de kan reagere hurtigt på forespørgsler og lave nye farveprøver og justeringer løbende, når man har brug for dem.

 

Denne form for renoveringsprojekter er tit meget lang tid i støbeskeen, men når der bliver sagt 'go', skal det til gengæld gå stærkt.

 

Her har man brug for en stærk partner som leverandør, og det er Flügger”, siger Kim Vestergaard Laustsen, der fik brug for knap 30 forskellige farveprøver, før de endelige farver til Domus Medica var fundet.

 

Få farverne til at leve længe

Ved at vælge farver fra det stilhistoriske farvekort får man farver, der automatisk matcher de historiske bygninger. Og man undgår at blive fristet af flygtige modefarver, der sjældent kan stå distancen over tid.

 

Har man en klassisk bygning, der skal renoveres, anbefaler Kim Vestergaard Laustsen desuden altid, at man laver en serviceaftale til løbende vedligehold for at forlænge levetiden af malerarbejdet.

 

”Lokalerne i Domus Medica bruges eksempelvis til både møder, receptioner og kandidatfester, så de er udsat for et kraftigt slid. Hvis vi løbende laver systematisk vedligeholdelse, kan malerarbejdet som helhed holde i op til 20 år, så det er økonomisk fornuftig løsning”, siger Kim Vestergaard Laustsen.

 

Se mere på www.flugger.dk og www.malerfirmaetkvl.dk