Annonce

Flytbare vejbump gør det nemmere at sikre skolevejen

 

En dansk iværksætter har for kort tid siden fået godkendt et hastighedsreducerende vejbump, der nemt kan monteres og eventuelt flyttes igen. Vejbumpet er udført i genbrugsgummi og udviklet til at reducere hastigheden til 40 km/t.

 

Trafikken er stadig en af de helt store årsager til ulykker herhjemme. I 2014 betød det 182 trafikdræbte. Et ubehageligt højt tal, der endda er blevet reduceret siden 1971, hvor 1.213 mennesker døde på de danske veje. Det er et fald på 85 %, der er kommet efter blandt andet krav om sikkerhedsseler, godkendte børnestole og airbags – og mere gennemtænkte vejforløb, der er med til at sænke hastigheden.

 

- En af de kendte og gennemprøvede fartdæmpere er vejbump, som mange kender fra fx skoleveje og private villaveje. Gennem mange år har man lavet bumpene i asfalt, men det er en ret dyr løsning at anlægge – og fjerne, hvis trafikforholdene ændrer sig, fortæller Jan Jagd Nielsen, M3 Systems, der er idemanden bag de nye vejbump.

 

Vejbumpene leveres som samlesæt, der limes og skrues fast i vejbanen. Inden skal man kontakte sin lokale kommune, der i et samarbejde med politiet beslutter, om man må montere vejbump, samt hvor de skal placeres. 

 

Fleksibelt, bæredygtigt og billigere

Jan Jagd Nielsen udviklede et flytbart vejbump, der er udført i genbrugsgummi – af den samme type materialer, som man kender løbebanerne på atletikstadions og fra belægningen på nyere legepladser. M3 System-bumpet udmærker sig i forhold til asfaltbump ved sin fleksibilitet, sin bæredygtighed og prisen.

 

Udformningen af bumpet er vigtig. Det skal have den rigtige hældning, højde og bredde, så bilerne med en anbefalet hastighed kan passere, uden at materiellet lider under det, og uden føreren udsættes for en for stor G-påvirkning.

 

- Løsningen er blevet vores flytbare M3-pudebump, der af Vejdirektoratet er godkendt til en hastighed på 40 km/t. Bumpet er udført i genbrugsgummi, og det fastgøres på under en time med bolte, der skrues ned i den underliggende asfaltbelægning. Bumpet er derfor også nemt at flytte til en ny placering, hvis behovet for trafikdæmpning skulle flytte – eller man ønsker at teste fartdæmpning et sted, slutter Jan Jagd Nielsen.

 

Inden godkendelsen fra Vejdirektoratet fik M3 Systems deres vejbump testet i et samarbejde med Slagelse Kommune. Hovedkonklusionen blev, at farten blev reduceret med i gennemsnit 25 %.

 

Læs mere om Belægninger

 

Nemmere godkendelse af 40 km/t i byområder

I begyndelsen af marts kom 40 km-områder på Folketingets dagsorden, da Transportministeren offentliggjorde, at han ville arbejde for at gøre det lettere for kommunerne at få godkendt hastighedsreduktion på veje ved fx skoler og andre steder, hvor mange bløde trafikanter færdes. Her kan M3 Systems flytbare vejbump være en løsning for mange. 

                

Spørg kommunen

Hvis man bor i nærheden af en trafikeret skolevej eller synes, at der bliver kørt for hurtigt på den private villavej, skal man kontakte sin lokale kommune, der i et samarbejde med politiet beslutter, om man må montere vejbump, samt hvor de skal placeres. 

 

M3 Systems testede i efteråret 2016 med succes vejbumpene sammen med Slagelse Kommune i forbindelse med en af byens store rundkørsler.

 

Om M3-System

M3 System er et ungt dansk firma, der har specialiseret sig i at designe og levere gummiprodukter og gulvsystemer af gummigranulat. Løsningerne produceres af M3 Systems faste leverandør.

 

M3 Systems leverer til de fleste sportsgrene og fritids-industrien, ligesom mange kommuner anvender gummiprodukter på de rekreative områder med stisystemer, legepladser, veje og parkeringspladser.

 

Valget af et gummiprodukt i stedet for asfalt, beton eller sten betyder højere sikkerhed og vedligeholdelsesfrihed samt ikke mindst nem og problemfri installation. Gummifliserne giver optimal lyd-dæmpning og en isolerende anti-slip effekt – selv under våde forhold. Herudover opfylder producenten kravene til produkter til heste- og husdyrhold.

 

For at kunne garantere og fastholde det høje kvalitetsniveau produceres alle M3 Systems produkter i Tyskland hos en af verdens største producenter af gummifliser og komplementære produkter af gummigranulat.