Idrætshal er hjertet i spændende, rund folkeskole

 

Arkitektfirmaet Lundgaard & Tranberg Arkitekter har sørget for, at bevægelse står i centrum i den nye Kalvebod Fælled Skole i Ørestaden i København.


Tekst af Michael Madsen

Den 2. maj åbnede Danmarks nyeste folkeskole i Ørestaden i København. De kommende elever får nogle enestående rammer omkring deres skolegang, for Kalvebod Fælled Skole minder ikke om nogen anden folkeskole. Den har ikke blot en fantastisk udsigt ud over Kalvebod Fælled, men skiller sig også ud arkitektonisk ved at være cirkelrund.


Den runde skolebygning er udviklet af arkitektfirmaet Lundgaard & Tranberg Arkitekter med underrådgiver og udført af en af Nordens førende bygge- og anlægsvirksomheder MT Højgaard.

 

- Kalvebod Fælled Skole har en profil, der handler om bevægelse, så visionen var at skabe en skole, der passer med denne profil og udtrykker bevægelse både indeni og udenpå. Derfor valgte vi at smelte idrætshallen og resten af skolen sammen til én bygning, siger projekteringsleder Anita Lindholm Krak fra arkitektfirmaet.

 

 

 

Læs mere om Skolebyggeri

Mere end en idrætshal
Idrætshallen er placeret midt i bygningen, med klasselokaler og skolens øvrige lokaler placeret i en cirkel rundt omkring – med en etage for henholdsvis indskoling, mellemtrin og udskoling. På den måde er ”bevægelse” blevet skolens hjerte og centrum både i fysisk og overført betydning.

- Vi har hævet idrætshallen én etage op. Nedenunder er der anbragt de rum, der ikke umiddelbart har brug for dagslys såsom teknikrum, omklædningsrum og toiletter. Desuden er hallen omgivet af to, fem-etagers halvcirkelformede atriummer, hvortil der er adgang fra samtlige etager, så man kan kigge ned i aktiviteterne i hallen. På den måde fremstår den ikke bare som idrætshal, men også som samlingssal, hvor man kan lave teater, foredrag og andre aktiviteter. Idrætshallens tag fungerer som tagterrasse, forklarer Anita Lindholm Krak.

Når man kommer længere ud i cirklen er facaderne indrettet som store amagerhylder på indersiden med rum, der både kan benyttes som reoler og til at sidde i. På den måde rummer skolen både plads til bevægelse og leg og til fordybelse.

 

Læs også Lundgaard & Tranberg om Kvæsthusmolen: Roligt og enkelt design giver plads til oplevelser

Masser af træ
Ifølge Anita Lindholm Krak, er der også gjort meget ud af materialerne.

- På den ene side har vi et synligt råhus af beton, som danner den store rummelighed i bygningen. Samtidig har vi også brugt rigtig meget træ. For eksempel er hele indersiden af facaden foret med fyrretræ, møblerne er i fyrretræ, glasvæggene har fyrretræsrammer og træet går igen i idrætshallen, hvor blandt andet ribberne er af træ. På den måde har man været meget ærlige med den måde, materialerne er blevet anvendt på, og samtidig er der tale om en meget robust bygning, som godt kan tåle at blive brugt, fastslår hun.

Det målrettede fokus på bevægelse går også igen i skolens omgivelser som er tegnet af BOGL landskabsarkitekter sammen med Lundgaard og Tranberg Arkitekter. Rundt omkring bygningen er der blevet skabt et bølgende landskab af skaterbeton afbrudt af øer med beplantning og legeredskaber. Og fodboldbanen af kunstgræs har udvidede hjørnearealer, hvor der også er plads til leg.

Lundgaard & Tranberg Arkitekter har været glade for det tætte samarbejde med MT Højgaard, og det gælder også den anden vej:

- Vi er meget stolte over at kunne aflevere Danmarks flotteste folkeskole til Byggeri København. Samarbejdet med bygherrer og arkitekter har været særdeles positivt, åbent og ærligt, og det har været med til hele tiden at sikre, at forventningerne var afstemte, siger projektdirektør i MT Højgaard Torben Oldenburg.