Intelligente lyssystemer var i fokus på årets Light+Building

Light + Building, verdens førende messe for belysning og intelligente bygningsløsninger, løb i marts af stablen i Frankfurt. I år var der et skarpt fokus på intelligente og interaktive lyssystemer, men igen i år blev man også præsenteret for nye og visionære lysdesigns.

 

Tekst af Alexander Tengbjerg

 

At bevæge sig rundt på messen Light+Building i Frankfurt er som at vandre rundt i en hel by badet i lys i alle afskygninger. Her bliver den nyeste teknologi og de nyeste designs vist frem i stande, der i sig selv kan fremstå som små kunstværker. Med 250.000 kvm og tusindvis af udstillere og besøgende fra hele verden er Light+Building en helt unik chance for at blive opdateret på alt hvad branchen har at tilbyde inden for design og teknologi.

 

Læs også portræt af lysdesigner Jesper Kongshaug: Lyset er bygningens åndedræt

 

 

Dette år var det helt store tema det intelligente lys: Hvordan vi via data kan kontrollere lyset til at efterleve vores individuelle behov via indsamlet data om vores handlemønstre. Også den digitale sekretær Alexa blev især taget op af tyskerne, med henblik på hvordan dette styresystem kan integreres fuldt ud i vores lyssætning.

 

Men denne digitale styring af vores lys har ikke kun til formål at øge brugerens komfort. Det endelige mål er at skære på ressourceforbruget. Præsidenten for de tyske centralforbund for elektrikere og informationsteknikere, Lothar Hellmann indledte messen med ordene:

 

- Det intelligente hus, der kan styres digitalt og ved hjælp af den opsamlede data, vil på sigt skære i vores alt for store energiforbrug og hjælpe den enkelte forbruger til at nå et punkt hvor han eller hun er fuldstændigt energiuafhængig.

 

Her fremviste Schücos stand en række eksempler på produkter, der var direkte koblet sammen med Alexa, hvor vinduessystemer og sikkerhedssystemer kunne styres direkte via smartphone eller via stemmen. Her var målet at øge komforten, hvoraf selve elementernes konstruktion ville bidrage til et bedre indeklima og en lave energiregning.

 

Læs mere om Belysning

 

En lys fremtid for internettet

Jagten på det intelligente hus, hvor alt er koblet til skyen og alle data indsamles og analyseres, har skabt et nyt og vigtigt tema på Light+Building: Online sikkerhed. Når alt er online, ser vi også en øget risiko for at uønskede personer kan tilgå vores personlige netværk og data, med det Intilligente hus kan der endda opnås kontrol over ens private bolig. Der var mange bud på, hvordan vi kan højne vores generelle sikkerhed, men Philips præsenterede en nyhed, der på sigt kan betyde en omvæltning af vores dataoverførsler i form af deres nye LiFi, der sikrer pålideligt internet ved hjælp af lysbølger.

 

Det kan sikre en god internetforbindelse alle de steder, hvor det normalt ikke er muligt, såsom hospitaler hvor radiobølger ikke må forstyrre diverse udstyr. Men det skaber også en ny sikkerhedsdimension, da lys ikke kan passere gennem vægge og derfor kan man ikke få adgang til netværket uden at være til stede i rummet.

 

Læs også portræt af lysdesigner Daniel Rybakken: Lyset og det indre liv

 

 

Æstetik og funktionalitet

Selvom den digitale revolution fylder meget på Light+Building, er der stadig mere traditionelle designere som gennem traditionel formgivning skaber lamper, der tilfører rummet mange kvaliteter uden en digital opkobling. Her lagde man især mærke til det sydlandske temperament, der formåede at præsentere vilde og funktionelle designs.

 

Luceplan fremviste deres Farel lamper, der er skabt til larmende kontormiljøer, da skærmende absorberer støj. De er også gået ind på det digitale lysmarked med lampen Mesh Wireless, der via en app gør det muligt at skabe sine helt egne mønstre. Man har dermed en lampe, der kan ændre udtryk fra dag til dag.

 

Nogle andre italienere der også fik gjort sig bemærket var Zava, der næsten demonstrativt gik imod strømmen ved at fremvise lamper, der ikke havde nogle digitale features. Derimod fremviste de lamper i et design, der skilte sig ud og både fremstod klassisk og futuristisk på én og samme tid.

 

Læs mere om Indretning og Design