<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> KADK: Designs med tyngde
KADK: Designs med tyngde

KADK: Designs med tyngde

Belysning Indretningsprojekter Møbler

Stockholm Furniture & Light messen udstillede seks danske designstuderende fra KADK deres bud på møbler til svært overvægtige personer. Målet med 150+ udstillingen har været at lade selve designet komme i første række, så møblerne appellerer til alle.

 

Det er et faktum, at andelen af kraftigt overvægtige er voldsomt stigende i verdenen, og det afføder spørgsmålet, om vores gængse designmøbler passer til denne nye virkelighed? Udgangspunktet for de studerende fra Kunstakademiets Designskole har været at give et bud på smukke møbler, som harmonerer med den kropstype, og designstuderende Maya Gabrielle Steinholtz fortæller i den forbindelse:

 

– Det har været afgørende, at designet ikke er påklistret eller kommer i anden række i forhold til eksempelvis hjælperedskaber. Møblerne skal ikke føles som en del af institutionsverdenen og en generel sygeliggørelse af deres kroppe – det skal være lækkert for brugerne. I USA har man flere af den her type møbler, men her har man i de fleste tilfælde udelukkende valgt at gøre dem større og bredere, fremfor at gå i dybden med udformningen og undersøge hvordan, designet kan bruges til at understøtte en 150 kilos krop.

 


Når ens egen kropslige erfaringer ikke kan bruges

Som en del af processen lavede de studerende grundig research, heriblandt interviews med svært overvægtige personer, ligesom man lånte en special-dragt, så det var muligt at fornemme udfordringerne ved den store krop.

 

– Research-delen var vigtig for vores forståelse af opgaven, og det var en øjenåbner selv at prøve at have en stor krop, der hele tiden rækker ud over alle almindelige grænser, fortæller Maya Gabrielle Steinholtz og Kia Lundorff uddyber:

 

– Mange valg i designprocessen er intuitive, og man vil altid have en tendens til at designe til sig selv og sin egen målgruppe. Vi har på den her opgave ikke kunnet bruge vores egne kropslige erfaringer, og det perspektiv har været lærerigt. Helt konkret kan det for eksempel være svært at komme tæt på et bord.

 

Indbydende ydre

Kia Lundorff og Maya Gabrielle Steinholtz har designet henholdsvist lænestolene Casually og Frame, og ifølge de to studerende har de primære omformninger taget udgangspunkt i, at det er svært at komme op og ned for overvægtige, så de har hævet sædehøjden, ligesom armlæn skal stikke længere ud, så de kan bruges til støtte med. Derudover er der væsentlig mere krop bagtil, og det gør det almindeligvis sværere at få god støtte til ryggen og få en god siddestilling.

 

Casually af Kia Lundorff kontrasterer det bløde og det stringente, hvor bøgetræsbenene skyder sig frem af polstringen og skaber et levende udtryk.

 

– I forløbet prøvede jeg meget af, og det endte med, at jeg startede helt forfra og lavede en model i 1:5 model, hvor stolebenenes opadsøgende bevægelse blev en afgørende del af udtrykket. Denne stol skal efter min mening have en udstråling, der appellerer til mennesker i alle størrelser.

 

Den bløde krop – det stramme udtryk

Maya Gabrielle Steinholtz indledte arbejdet med lave et utal af simple skitseringer af den store krop, så hun herved kunne forholde sig til den geometri i forhold til møblet. Hun fortæller:

 

– Med en vægt på 150 kilo, så er alle former runde og bløde, og med Frame vil jeg gerne skabe en stram og retlinet kontrast til den krop. Som navnet siger, så indrammer trækonstruktionen kroppen, og stolens bløde elementer vender indad, og de hårde udad. Den blottede trækonstruktion giver samtidig en forståelse for hvordan, møblet er konstrueret, og derved vinder møblet tillid hos den overvægtige. Sædet hænger i de tekstile elementer og kan derfor bevæge sig en smule med brugeren – hvilket er godt for blodcirkulationen, hvis man sidder i længere tid.

 
Anbefalede artikler