Konstabelskolen på Margretheholm er Danmarks bedste renovering

 

 

Sanseligt pirrende og fandenivoldsk med en kunstnerisk kvalitet som et maleri af Asger Jorn. Konstabelskolen er ifølge nomineringsudvalgets et nytænkende bidrag til bæredygtig renovering.

 

 

De københavnske ungdomsboliger på Margretheholm vandt torsdag aften RENOVER prisen 2016. Parterne bag renoveringen af Konstabelskolen på Margretheholm kan kalde sig danske mestre i bygningsrenovering.

 

Torsdag aften trak projektet det længste strå, da formand for nomineringsudvalget, Gøsta Knudsen, stod for uddeling af RENOVER prisen 2016 ved årets prisfest på Langelinie Pavillonen i København.

 

Læs mere om Renoveringsprojekter

 

Raffinerede boliger i en militærhistorisk ruin

Den gamle, nedslidte teglstensbygning, som fra 1939 dannede ramme om Forsvarets Konstabelskole, er blevet renoveret ud- og indvendigt og indrettet til lejligheder til studerende.

 

Tegnestuen Vandkunsten har med et relativt lille budget udviklet en energirenovering med udvendig isolering, som tillader bygningens mest karakteristiske partier at fremstå uændrede. Den rå beton og de pudsede vægge er bevarede, og bygningens militære historie er afspejlet i bygningens farver, hvor blå, gul og grå repræsenterer henholdsvis søværnet, hæren og flyvevåbnet.

 

Ungdomsboligernes brugskvalitet har haft stor tiltrækningskraft hos de studerende, og tilflytningen af unge har pustet nyt liv og aktivitet i lokalområdet.

 

- Det er forfriskende og inspirerende at se, hvordan slid og forfald kan iscenesættes som kvaliteter i et moderne renoveringsprojekt. Konstabelskolen er et glimrende eksempel på, at en bevaringsværdig bygning kan indrettes med nye funktioner med store brugsmæssige kvaliteter og med respekt for bygningens historie og arkitektur, siger Anne Skovbro, filantropidirektør i Realdania.

 

Specialpris til lokale ildsjæle

Vinderen af RENOVER prisen 2016 er udpeget af et valgkollegium bestående af 70 branchemedlemmer, der har haft samtlige nominerede projekter under luppen siden offentliggørelsen af de seks frontløbere.

 

Udover Konstabelskolen blev parterne bag renoveringen af pumpestationen ved Skjern Å hædret med Specialprisen, der for andet år blev uddelt til et projekt, der falder uden for de faste bedømmelseskriterier, men alligevel har gjort sig ekstraordinært bemærket hos nomineringsudvalget.

 

- Specialprisen er til for de projekter, der fortjener anerkendelse for initiativ og for en indsats, der skiller sig ud – uanset det renoveringsfaglige omfang. Takket være lokale ildsjæle er de nedlagte pumpestationer langs Skjern Å blevet åbnet for offentligheden. Kommunen sørger for driften, og ca. 100.000 besøgende lægger årligt vejen forbi. Det er et forbilledligt projekt, og det vil vi gerne hylde, siger Lars Axelsen, administrerende direktør i GI.

 

Læs mere om Boligprojekter

 

I år er fjerde gang, at Realdania og GI uddeler RENOVER prisen til et renoveringsprojekt i særklasse. Det er håbet, at vinderprojekterne vil tjene som eksempler for fremtidige renoveringsprojekter og være med til at sætte fokus på renovering i Danmark.