Lad os være nysgerrige og udfordre hinanden

 

 

Building Green messen i Forum København er netop skudt i gang. Det var Tina Saaby, stadsarkitekt i Københavns Kommune, der fik lov at åbne messen for derefter at give ordet videre til Mette Tony, Founding partner i Praksis Arkitekter.

 

Tekst af Alexander Tengbjerg

 

Tina Saaby åbnede Building Green med oplægget ”Generalist-Specialist?”. Her stillede hun sig kritisk overfor vores tendens til at arbejde med enten specialisten eller generalistens briller. Det var et opråb til, at vi skal begynde at se tingene i deres helhed for bedre at kunne løse fremtidens udfordringer. Det kan, ifølge Tina Saaby, kun lade sig gøre hvis man kombinerer det store overblik med et øje for detaljer:

Med en henvisning til den gamle antikke arkitekt Vitruvius, gjorde hun det klart, at arkitektur jo altid har bestået af mange discipliner og altid har skullet balancere mellem praksis og teori.

 

Tina Saaby

 

Helhedstænkning i Københavns Kommune

Helhedstænkningen er ifølge Tina Saaby, noget man har forsøgt at implementere i Københavns Kommunes arkitekturpolitik, hvor bygningsmassen, bymiljøer og meget mere sammentænkes for at skabe en bedre klimatilpasning, sænke CO2 udledningen og materialeforbruget og også skabe bedre boliger og byrum for borgerne.

Her sluttede hun af med en opfordring til alle de besøgende:

- Building Green er et sted, hvor man kan søge inspiration, ideer og løsninger. Gå ud til alle de grønne ildsjæle og iværksættere og stil dem alle de spørgsmål I kan i stedet for at komme med svarene.

 

Læs mere om Fagmesser & Events

 

Værdien i at bibeholde vores bygningsmasse

Mette Tony fra Praksis, Founding partner i Praksis Arkitekter, var på den store scene for at fortælle om de værdier, der opstår når vi arbejder indenfor rammerne af den eksisterende bygningsmasse, med foredraget ”Langtidsholdbar arkitektur”.

Her fremdrog hun fire projekter i vidt forskellige skalaer, der alle fortolker og formidler en historie og kultur. Fra en lade med et katedral-lignende indre, til en til en betonsilos transformation til moderne boliger.

 

Hold det gamle ved lige

Mest kendt er nok Praksis Arkitekters transformering af den ene af Nordhavns kornsiloer, til attraktive liebhaverlejligheder:

 

Mette Tony

 

- Et hus bør fortælle om det sted og den historiske kultur det er sat i. Derfor mener jeg at byplanen for Nordhavnen var et sympatisk projekt hvor man ønskede at bibeholde noget af bygningsmassen, der var centralt for områdets historie og kultur, fortæller Mette Tony og fortsætter:

 

- Et byggeri skal altid gå i dialog med sine omgivelser og fortælle en historie fra området. Derfor var det skønt at arbejde med at både bevare og forny en gammel kending i Nordhavn.

 

Til sidst sluttede Mette Tony af med følgende opråb til at bevare mere af vores bygningsmasse:

- Det er måske en anelse polemisk, men jeg syntes at vi skal begynde at vedligeholde alt det, vi har, i stedet for hele tiden at bygge nyt og såkaldt vedligeholdelsesfrit.