Modulbyggeri giver prisvindende arkitektur

 

Igennem flere prisvindende projekter er det blevet demonstreret, at en standardiseret byggeproces hverken begrænser arkitektens frihed eller svækker det æstetiske udtryk. Til gengæld får man en mere enkel og sikker projektledelse.

 

Tekst af Kasper Boye

 

I de seneste år har modulbyggeri været fundamentet under byggeriet af billige boliger i almensektoren. En stribe af arkitekturpriser i 2016 signalerer imidlertid, at det ikke længere blot er på den sociale konto, at byggeformen høster sine points. Det præfabrikerede byggeri er begyndt at nyde anerkendelse for sine æstetiske kvaliteter.

 

For salgsdirektør i Scandi Byg, Jesper Hoffmann, handler det om, at man med modulbyggeri kan få en standardiseret og ensartet byggeproces uden at gå på kompromis med slutproduktets unikke og individuelle kvaliteter.

 

- En høj effektivitet i produktionen behøver ikke at betyde, at du får en ensartet arkitektur. Hvert projekt er customised, så du som arkitekt får det bedste af to verdener: effektivitet uden at gå på kompromis med den gode arkitektur, siger han.

 

Læs mere om Byrum

 

 

Idéer udveksles med arkitekterne

Scandi Byg er ved at indkøre et større automatiseringsanlæg, så de mest standardiserede processer fremadrettet vil blive drevet af robotter. Men de indledende faser, hvor ideerne udvikles og materialerne formgives, sker fortsat i tæt samspil med arkitekten.

 

- Processen bliver mere digital fremadrettet, fordi det både er en mulighed og en nødvendighed, når du arbejder med højtudviklede mekaniske værktøjer, men vi investerer samtidigt massivt i software til at kommunikere med bygherre og arkitekten, så vi kan tegne og projektere i de samme konstruktioner og layouts. Vi udveksler ideer, skitser og tegninger med arkitekten, inden vi genererer produktionsgrundlaget til vores robot og dygtige håndværkere.

 

 

Ingen uforudsete udgifter                     

En høj grad af standardisering betyder, at arkitekten kan koncentrere sig om sin kerneydelse. Hun kan holde fokus på at tegne gode huse, mens Scandi Byg sikrer en forudsigelig proces.

 

Arkitekten får et samarbejde med en producent, der har styr på detaljerne og styr på sit basisprodukt, således at vi i fællesskab kan lave en god og økonomisk løsning for kunden. Man reducerer risikoen for forsinkelser og øgede omkostninger for bygherre, siger Jesper Hoffmann og afrunder:

 

- Arkitekten kan koncentrere sig om det arkitektoniske udtryk og får større rum til kreativitet, fordi vi har styr på de byggetekniske detaljer og processerne rundt omkring ham. Flere og flere arkitekter og bygherrer får øje på fordelene. Derfor vinder modulbyggeri mere frem og får nu også anerkendelse i form af arkitekturpriser.

 

Almenboligbyggeriet Tømmergården ved Jyllinge blev i 2016 kåret til årets boligbyggeri af Branchemagasinet Byggeri. Scandi Bygs samarbejdspartner ONV Arkitekter vandt samme år Danish Wood Awards, hvor Tømmergården blev fremhævet som et eksempelprojekt.