<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Morgendagens arkitektur kommer fra Vietnam - Mathilde Moyell Juul

Morgendagens arkitektur kommer fra Vietnam - Mathilde Moyell Juul

 

 

Tekst af Mathilde Moyell Juul 

 

Høj økonomisk vækst og en interesse i miljørigtig kvalitetsbyggeri har gjort Sydøstasien til et attraktivt marked for danske arkitekter. Men på World Architecture Festival i Singapore viste især én af regionens egne lande, at de i høj grad også kan selv.

 

Fem priser ud af 36. Vindere af ”House” prisen, ”Civic & Community”, ”Hotel & Leisure” og den mest prestigefyldte pris af dem alle: ”World Building of the Year”. Alle gik de til arkitektfirmaer fra Vietnam – sidstnævnte til a21studio for ”the Chapel”. Også prisen til de studerende, ”WAF student Charette”, blev vundet af et hold arkitektstuderende fra Vietnam.

 

Og nej, det er ikke fordi at den syv år gamle festival har base i Singapore for 3. år i træk. Arkitekter fra hele verdenen er repræsenteret på WAF og netop det er festivalens styrke mener arkitekt Torben Østergaard, der også er dommer på festivalen: ”Der findes ikke noget andet på det her niveau, det er velorganiseret, går bredt ud, er mangfoldigt og så bliver man bedømt af sine egne kolleger og får en faglig respons derfra. Det gør det rigtig interessant at være her”, siger Torben Østergaard, fra 3XN, der har vundet WAF priser i 2013 og 2012.

 

I år gik to priser til danske arkitekter: ”Culture”-prisen til BIG for Museet for Søfart samt ”Higher Education & Research”-prisen til ADEPT for Högskolan Dalarnas bibliotek i Sverige. Vinder og medstifter af ADEPT, Anders Lonka, mener, at WAF er med til at sætte fokus på det nye, der sker inden for arkitektur globalt set. Han er begejstret over, at et land som Vietnam kan sætte europæiske og amerikanske deltagere til vægs i årets konkurrence: ”Det er nogle rigtige gode vietnamesiske projekter, der har vundet og så er det klart – når nogen har talent, så har de i Vietnam også en ekstrem vifte af muligheder, fordi der i Sydøstasien er et helt andet tempo i udviklingen og anderledes muligheder for at skabe nogle spændende projekter”, siger han.

 

Og netop de muligheder kan vinderne af WAF Student Charette, fra Ho Chi Minh, City University School of Architecture sandsynligvis få fingrene i i fremtiden. To deltagende hold ud af seks var vietnamesiske og kæmpede side om side med studerende fra Chile, Filippinerne, Indien og et multietnisk hold med navnet ”Copenhagen”(der mødtes på udveksling i København, red). Opgaven lød på ’at skabe en stor satellitby med muligheder på en udtjent lufthavnsgrund’. Resultatet fra eleverne var ifølge dommer i konkurrencen, Bryan Schabel fra Perkins+Will, overraskende konceptuelt frem for stilistisk: ”Da jeg var studerende var der meget fokus på æstetik. Jeg tror, at der er ved at ske et sundt skift, hvor de unge tænker meget mere holistisk, frem for f.eks. hvilket vinduesmønster, der kunne være smart”, mener han.

 

Flere af de unge grupperepræsentanter fremlagde ikke blot holistiske projekter, men i høj grad også idealistiske. Gruppen fra Indien havde taget udgangspunkt i den indiske Bhopal gas-katastrofe fra 1984, hvor tusindvis døde og en halv mio. mennesker blev - og stadig er - påvirket. De kom med et bud på, hvordan man ville kunne transformere området ved at skabe et kulturelt centrum med grønne områder, kanaler og rehabiliteringsmuligheder for de syge, samt at lade de arbejdsdygtige beboere arbejde med deres specialer hjemme i deres huse, hvorfra turister ville kunne se deres produkter.

 

Også ”Copenhagen Group” med repræsentanter fra Lichtenstein, Israel, Danmark, Frankrig, Italien og Canada kørte den idealistiske linje med et projekt, hvor forholdene i flygtningelejre skulle forbedres: ”Det her er virkelighed. Mange mennesker lider under forfærdelige forhold i kriseramte lande verden over – det er vores ansvar som arkitekter at skabe nogle løsninger, der kan forandre deres liv til det bedre”, mener Fasih Ud Din Khan fra Lichtenstein. ”Copenhagen” projektet fik dog kritik for ikke at være realiserbart nok.

 

Ud fra dommernes vurdering havde vinderne fra Vietnam på bedre vis blandet de idealistiske kort med de mere realistiske i deres ”Return – the storage for natural life” projekt. De kom med deres bud på, hvordan man kan rekonstruere en by og dens huse, samtidig med at man skaber et rum, hvor indbyggerne kan blive boende i byen under denne rekonstruktion. Husene vil være billigt producerede men holdbare og ifølge gruppen tro mod den traditionelle arkitektur i området. For at skabe liv for indbyggerne, foreslår gruppen at der bliver skabt markeder, legepladser, sports områder og sågar en lille skov i det tidligere lufthavnsområde. Men, med en tidsplan, der ikke ødelægger byrummet for indbyggerne imens de bor der: ”Vores projekt foreslår kreative strategier der kan løse samfundsproblemerne i en by, der har mistet sit arbejdscenter – men i et tempo, hvor man ikke behøver at genhuse indbyggere og budgetterne kan nå at følge med”, siger studerende, Ha Hong Phuc. Og til spørgsmålet om, hvordan de som vindere af denne konkurrence vil repræsentere morgendagens arkitekter, svarer hans medstuderende Pham Ngo The Bao: ”Vi har lært, at der er flere måder, hvorved man kan løse tidstypiske problemer, når man kigger på arkitektur i fremtiden. Det er nødvendigt at kigge på det store billede, men i højere grad på det enkelte individ og ikke mindst skabe løsninger, der bygger på den kultur, livstil og klima mennesket indgår i, for at få det mest effektive og praktiske resultat.”.

 

Både de mindre etablerede og garvede sydøstasiatiske arkitekter er i den grad på vej, og det ved de danske kontorer i regionen godt. Ifølge den danske ambassadør i Singapore, Berit Basse, gælder det om at sælge det danske brand mens det endnu er unikt. På WAF arrangerede ambassaden derfor også et 5 timer langt symposium, hvor en række talere og debattører deltog under overskriften ”Great Green Living – Discover Denmark”. ”Jeg føler mig overbevist om, at vi vil se flere og flere danske arkitekter og tegnestuer fokusere på Sydøstasien, men jeg mener også at det er nu vi skal rykke. Om 10 år er det for sent”, siger Berit Basse.