Ny DAC-udstilling har fokus på fremtidens hospitaler

Hvordan kan fremtidens hospitaler levere en værdig behandling med mennesket i centrum? Disse udfordringer forsøger man at finde svar på i udstillingen Fremtidens Hospitaler – Helende arkitektur på Dansk Arkitektur Center fra 10. januar til 29. april samt til februar på Utzon Centret i Aalborg.

 

Tekst af Alexander Tengbjerg

 

Politikerne på Christiansborg er uenige om mange ting, men lige når det kommer til sundhedsvæsenet er der dog bred enighed om at der skal tilføres flere midler. Det danske sundhedsvæsen er nemlig under pres, hvilket betyder, at regionerne om- og nybygger 43 nye hospitaler frem mod 2025. Dermed er håbet, at de nye hospitaler kan magte den opgave det er at tage sig af alle landets 5,8 millioner mennesker.

 

Men man har også en ambition om, at de nye hospitaler skal være mere end blot sundhedsfabrikker, hvor patienter ryger ind og ud via et samlebånd. Mennesket skal i centrum, og her kommer arkitekturen til at spille en helt central rolle, hvilket undersøges i udstillingen, Fremtidens Hospitaler – Helende arkitektur, der kan opleves hos Dansk Arkitektur Center helt frem til den 29. april 2018. Her gives med Dansk Arkitektur Centers egne ord:

 

- Et indblik i de store visioner for Børneriget – Københavns nye børnehospital, der vil være verdens bedste hospital for børnefamilier, det prisbelønnede nye psykiatriske hospital i Slagelse, og sansestimulerende fødestuer i Herning.

 

Læs også interview med Christian Karlsson om Psykiatrisygehuset i Slagelse: Karlsson Arkitekter, Et banebrydende psykiatribyggeri

 

 

Hertil vil det være muligt at få mere af vide om de ti designprincipper, der understøtter helingsprocessen og om brug af fremtidens teknologi på de nye hospitaler. Dertil bliver der lagt vægt på hvorledes man kan skabe nye rammer til et komplekst og uforudsigeligt sundhedsvæsen i konstant forandring, hvor kun kravet om kvalitet er bestandigt.

 

Tegnestuen 3XN står bag Børneriget. Læs portrættet af arkitekt og partner i 3XN Jan Ammundsen: At påvirke den fysiske verden

 

Udstillingen præsenteres af Danske Regioner og er produceret af Dansk Arkitektur Center.

‘Fremtidens Hospitaler – Helende arkitektur’ vises på Dansk Arkitektur Center fra 10. januar til 29. april 2018 samt fra februar på Utzon Centret i Aalborg 2. februar – 15. marts 2018.