<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Nyt rådhus giver identitet til byen der flytter
annonce

Nyt rådhus giver identitet til byen der flytter

 

Henning Larsen har designet et rådhus til noget så usædvanligt som en by, der skal flytte flere kilometer. Krystallen, som bygningen kaldes, danner rammen om et nyt kapitel i Kirunaboernes kollektive bevidsthed.

 

Kiruna, Sverige – 22. November 2018

 

Kiruna i det nordlige Sverige holder ”store flyttedag”. Byen, der ligger 145 kilometer nord for polarcirklen, har siden dens grundlæggelse omkring år 1900 ernæret sig ved udvinding af jernmalm fra verdens største jernmine. Men byens eksistensgrundlag truer nu med at blive dens endeligt. På grund af fare for sammenstyrtning i undergrunden har mineselskabet LKAB, som også er byens største arbejdsplads, derfor tilbudt at flytte byen tre kilometer mod øst.

 

Nedrivningen af Kirunas historiske centrum er allerede i gang, og flytningen river årelange vaner, naboskaber og forretninger op med rode. Processen udfordrer den kollektive bevidsthed blandt byens borgere og kalder på en stor forståelse for samspillet mellem arkitektur og samfund. Derfor blev der i 2012 udskrevet en arkitektkonkurrence om byens første nye bygning; rådhuset.

 

Den danske arkitektvirksomhed Henning Larsen, tog sammen med Temagruppen, WSP og UiWE udfordringen op og vandt konkurrencen foran 56 internationale teams. Arkitekterne har i designet fokuseret på at ære Kirunas historie og samtidig skabe et udgangspunkt for nye fællesskaber og en ny identitet.

 

 

Efter en byggeperiode på to år kunne den svenske konge Carl XVI Gustaf den 22. november erklære det 13.000 kvadratmeter store rådhus for åbent. For partner i Henning Larsen, Peer T. Jeppesen, er rådhuset en fysisk manifestation af dets funktion og mission:

 

- Krystallen har to funktioner. Det er også derfor, rådhuset er designet som to bygninger i én. Rådhuset er en arbejdsplads for byens folkevalgte politikere og for administrationen. Men det er også et ”folkets hus”, hvor indbyggerne kan mødes om foredrag, kunst- og kultur, mad eller hvad de nu finder på, fortæller Peer T. Jeppesen.

 

- Vi ved fra tidligere, at offentlige byggerier som koncerthuse, museer og rådhuse kan fungere som generator i et samfund, der skal genopfinde sig selv. De erfaringer har vi bragt i spil her.

 

Kirunas oprindelige rådhus, som er designet af den svenske arkitekt Arthur von Schmalensee, får nyt liv i Krystallen. Henning Larsens design genbruger Schmalensees ikoniske klokketårn fra 1958 og de originale dørhåndtag fra rådhusets hoveddør. På den måde er rådhuset ikke bare en gentænkning af Kirunas identitet, men en fysisk videreførelse af byens historie.

 

- Man kan tænke på rådhuset som et nyt familiemedlem: Den lille ny bærer familiens gener i sig og kan arve smykker og værdier fra de ældre generationer, men individet vil om man vil det eller ej vokse op og blive sin egen. Nu skal alle i Kiruna til at lære den lille ny at kende. Jeg glæder mig til at se, hvad rådhuset vokser op til at blive, afslutter Jeppesen.

 

Krystallens runde form er et symbol på den demokratiske forsamling og et ligeværdigt samfund, som samler sig om et socialt fællesskab. Navnet Krystallen referer til jernmalmen og sneen, som begge er grundvilkår i Kirunas eksistens.

 

Ved åbningen var H.K.H Kong Carl XVI Gustaf tilstede, som officielt åbnede rådhuset og gratulerede byen med et hus, der forhåbentlig vil bringe glæde til alle indbyggere og fremtidige generationer i Kiruna. Borgmesteren i byen, Kristina Zakrisson, og den svenske minister for Kultur og Demokrati (MP), Alice Bah Kuhnke, var ligeledes til stede og talte til åbningen.

 

 

Projekt

Projektnavn: Krystallen – Kirunas Rådhus
(på svensk: Kristallen – Kiruna Stadshus)

Adresse: Linbanevägen 9, 981 41 Kiruna, Sverige

Bygherre: LKAB

Arkitekt: Henning Larsen

Ingeniør: WSP

Landskabsarkitekt: Temagruppen

Entreprenør: PEAB

Konkurrenceperiode: 2012-2013

Opført: 2014-2018

Bruttoareal: 13,180 m2

Klokketårnet: Er det oprindelige fra byens forrige rådhus fra 1958

 

Henning Larsens team

Ansvarlig partner: Peer Teglgaard Jeppesen

Projektleder: Jesper Høiberg

Team, arkitektur: Anders Japp Wieliczko Wester, Carlos Ramos Fernandez, Christian Bøggild Schuster, Dorte Nielsen, Gitte Edelgren, Henrik Christensen, Haakon Gilje Aarseth, Kyd Kitchaiya, Martin Stenberg, Mia Johnson, Nina la Cour Sell, Per Ebbe Hansson, Peter Tegner Matz, Stefan Ernst Jensen, Søren Kristensen, Teddy Brøgger-Jensen, Thomas Tang, Victor Pastorino Nyman, Zazia Wihlborg Bigom
Team, interiør (fast inventar): Karima Andersen, Marie Louise Mangor