Philippe Starck: Bæredygtighed skal være en nydelse at kigge på

Arkitekt Philippe Starck
 

Med huskonceptet P.A.T.H. anlægger Philippe Starck en grønnere tilgang til huskonstruktion. Det fleksible modulsystem er rustet til at overkomme fremtidens økonomiske og miljømæssige udfordringer, og dermed er det indbegrebet af vedvarende design.

 

Tekst af Pernille Le Marc, foto af Baptiste LANNE

 

En citronpresser, et løbehjul, en golfbil og en yacht. Den franske designer Philippe Starck har efterhånden berørt alle dele af designverdenen. Og for nylig har han udvidet sin mangfoldige portefølje med huskonceptet Prefabricated Accessible Technological Homes, forkortet P.A.T.H.

 

 Som en leg med Lego

P.A.T.H. er et simpelt modulsystem designet af Philippe Starck og produceret af den slovenske specialist i præfabrikerede huse, Riko. Modulerne fremstilles på Rikos fabrikker og samles efterfølgende på byggepladsen i en af i alt 34 mulige konfigurationer. De forskellige konfigurationer rummer mellem et og otte værelser spredt ud over en eller to etager. De varierer i størrelse fra 1.500 til 3.800 kvadratmeter, kan bestilles med enten træbelagt eller glasbeklædt facade og opføres med enten fladt eller skråt tag. Dermed kan huset tilpasses de fremtidige husejeres personlige ønsker og budget.

 

– Målet med P.A.T.H. er at nå ud til så stort et publikum som muligt. Derfor har jeg valgt ikke at pålægge husejerne en fast og foruddefineret ramme, men derimod tilbyde dem et fleksible modulsystem med mange forskellige arkitektoniske muligheder, siger Philippe Starck.

 

 

Positiv energi

Men P.A.T.H. er ikke bare et arkitektonisk neutralt hus. Det er frem for alt et energineutral koncept. P.A.T.H. er nemlig et positivt energihus, som ikke blot forbruger tre gange mindre energi end et traditionelt hus, men som tilmed producerer 50 % mere energi, end det forbruger. Ved hjælp af solpaneler, vindturbiner og termiske installationer forsyner huset nemlig sig selv med el, vand og varme, og den overskydende energi, der ikke forbruges, sendes ud i det lokale energinet. Dermed er P.A.T.H. en langtidsholdbar løsning, som er designet til at kunne overkomme fremtidens økonomiske og miljømæssige udfordringer.

 

– Når man er ung designer, vil man udtrykke sig selv og vise verden, hvad man står for. Det ville jeg i hvert fald. Men jeg er ikke ung længere, og jeg har allerede bevist mig selv. I dag er min primære motivation derfor en hel anden, nemlig at give noget til andre. Jeg vil ikke blot designe til mig selv, men også til mine børn og børnebørn. Derfor har jeg været opsat på at skabe et vedvarende huskoncept, som ikke er sårbart over for økonomiske og miljømæssige forandringer, siger Philippe Starck.

 

Pligt til at tage ansvar

Siden oktober 2014 har det vært muligt at bestille sit helt eget eksemplar af P.A.T.H., og takket være det simple modulsystem, skal man blot vente seks måneder, fra man aflægger sin bestilling, til man får overrakt nøglerne og kan flytte ind. Den hurtige levering gør det muligt for de fremtidige husejere at spare både tid og penge. Dog ikke helt så mange penge, som Philippe Starck havde håbet. Som udgangspunkt ønskede han nemlig at udbyde huset til 1.000 euros pr. kvadratmeter, men den udfordring viste sig at være umulig at løfte, så i sidste ende kan huset erhverves for mellem 2.000 og 4.500 euros pr. kvadratmeter afhængigt af valg af materialer, farver, former og lignende.

 

– Bæredygtighed har en pris. Hvis vi skærer bæredygtigheden væk og udelukkende betaler for det, der er synligt for øjet, mister huset sin vedvarenhed, og så falder hele konceptet til jorden, siger Philippe Starck.

 

Dermed slår han en gang for alle fast, at design ikke bare skal være en nydelse at kigge på. Det skal også tage ansvar for sig selv og sin omverden.

 

– Der findes et hav af designere, der kun har hurtig omsætning for øje. Deres eneste mål er at skabe produkter, der er smukke at kigge på, og som derfor sælger godt, også selvom det bliver på bekostning af miljøet. Jeg er dog af den overbevisning, at alle designere er forpligtede til at integrere den gode samvittighed i deres arbejde. Når det er sagt, skal vi heller ikke glemme, at det er lettere at udbrede ansvarligt design, hvis det er pænt at kigge på, og derfor går det synlige og usynlige unægtelig hånd i hånd, siger Philippe Starck.

 

Designerens nye hjem

Det første eksemplar af P.A.T.H. er netop blevet opført i Montfort l’Armaury lige uden for Paris. Og Philippe Starck er så tilfreds med resultatet, at han har udnævnt denne prototype på 300 kvadratmeter til sin nye private bolig. Huset er opført i to niveauer beklædt med glas fra top til bund. Det er udstyret med 58 solpaneler, der tilsammen genererer 11,8 MWh elektricitet om året samt dækker omkring 70 procent af husets varmtvandsbehov. På taget sidder en vindturbine designet af Philippe Starck og fremstillet af Pramac, og derudover er huset udstyret med et system til opsamling og genbrug af regnvand. Prototypen har kostet 2.000 euros pr. kvadratmeter at opføre, hvilket giver en samlet pris på 600.000 euros svarende til godt og vel 4,5 millioner kroner.

 

Philippe Starck byggeri Portræt af arkitekt Philippe Starck
Philippe Starck i BYGGERI+Arkitektur Philippe Starck designer nye hjem
Philippe Starck bygger nye energioptimeret hjem Philippe Starck designer P.A.T.H. - et simpelt modulsystem til huse
Huskonceptet P.A.T.H. anlægger en grønnere tilgang til huskonstruktion med Philippe Starck Philippe Starck designer præfabrikerede huse for Riko
Det fleksible modulsystem er rustet til at overkomme fremtidens økonomiske og miljømæssige udfordringer P.A.T.H. er ikke bare et arkitektonisk neutralt hus. Det er frem for alt et energineutral koncept.
Ved hjælp af solpaneler, vindturbiner og termiske installationer forsyner huset nemlig sig selv med el, vand og varme designere er forpligtede til at integrere den gode samvittighed i deres arbejde.
Philippe Starck

Portræt at Philippe Starck i Byggeri + Arkitektur