<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Præ-fab, 3D og stråtækt: Det nye Vadehavscenter står færdigt
Præ-fab, 3D og stråtækt: Det nye Vadehavscenter står færdigt

Præ-fab, 3D og stråtækt: Det nye Vadehavscenter står færdigt


Med rør på både væg og tag ligner det nye Vadehavscenter noget, der er vokset direkte op af det flade marsklandskab. Men 3D, præ-fab og Taasinge Elementer har hjulpet både natur og arkitekt godt på vej.

 

Fremover vil besøgende i Vadehavscentret ved Ribe ikke bare kunne nyde den storslåede verdensnaturarv i form af f.eks. Sort Sol og velsmagende østersture. De vil også kunne dvæle ved selve Vadehavscentret, der netop er blevet udvidet med 1600 iøjnefaldende m2.

 

De nye bygninger, der er tegnet af arkitekt Dorthe Mandrup, er beklædt med tagrør på både tag og vægge, og virker næsten som om var de vokset direkte op af det flade marskland.

 

Da dørene til det nye center blev åbnet for ca. tre måneder siden, kunne gæsterne også iagttage de mange skæve vinkler og den præcision, som arbejdet er udført med.

 

Både det bærende lag for facade, og tagkonstruktion er nemlig præfabrikeret og fremstillet på Taasinge Elementers fabrik i Hampen.

 

Konstruktionschef Sven-Ole Krogh fortæller, at byggeriet måske nok ser organisk og naturligt ud, men tag ikke fejl, siger han - som så mange andre steder er der moderne teknik bagved.

 

-Det er en kompliceret og meget spændende bygning, og derfor har vi valgt at projektere store dele af det, vi har leveret i 3D. Sammen med præfabrikation af elementerne betyder det, at montagefolkene ikke har skullet ligge på et tag i en strid vestenvind og lave alt for mange tilpasninger.

 

Med i projekteringsfasen

Præfabrikationen betyder, at tag- og vægelementerne er leveret som færdige og fuldisolerede konstruktioner med dampspærrer, og alt hvad der ellers behøves for at sikre et godt byggeri.

 

Sven-Ole Krogh fortæller, at både produktion og montage er gået præcis som planlagt og uden ubehagelige overraskelser. Han tilskriver præfabrikation og 3D en stor del af æren, ligesom det har haft stor betydning, at virksomheden har deltaget aktivt i projekteringsfasen.

 

-Vi blev ringet op af rådgiveren meget tidligt i processen, og fik at vide, at man havde overvejet at bygge med præfabrikerede elementer og rør. Det lød jo spændende, og da vi tidligere har lavet en tilsvarende tagløsning på en af LEGO-familiens ejendomme, var vi ikke i tvivl om, at vi gerne ville være med, smiler Sven-Ole Krogh.