Spansk trio vinder den prestigefyldte Priztker Prize 2017

Rafael Aranda, Carme Pigem and Ramon Vilalta
Photo by Javier Lorenzo Domínguez

 

Den 20. maj uddeles Pritzker Prize i Kyoto Japan, og for første gang er det en trio, der vinder prisen. Vinderne er stifterne af den spanske tegnestue RCR Arquitectes.

 

Tekst af Annika Lillelund

 

Siden 1988 har de tre arkitekter Rafael Aranda, Carme Pigem og Ramon Vilalta arbejdet sammen under navnet RCR Arquitectes, og selv forklarer de trioens eksistens med, at de ved at arbejde sammen kan dele en fælles kreativitet: På denne måde kan en gruppe af ikke nødvendigvis ekstraordinære mennesker skabe noget ekstraordinært, forklarer Carme Pigem på vegne af trioen til B+A.

 

Les Cols Restaurant Marquee 2011 Olot, Girona, Spain
Photo by Eugeni Pons

 

Læs også portræt af Pritzkervinder Alejandro Aravena: Den socialt ansvarlige arkitektur

 

De tre arkitekter er kendt for deres måde at få materialer og transparens til at spille sammen, og netop dette samspil fremgår også i juryens begrundelse: RCC evner at ”få materialer til at harmonere med transparens”. Et af de bedste eksempler på dette er tegnestuens egne lokaler, Barberi Space, som ligger i byen Olot i Spanien:

 

- Vi arbejder med de komponenter der er til stede på lokationen. Det kan være et landskab eller en eksisterende bygning, som definerer vores arbejde på det givne sted. Vi arbejder med de elementer, vi har, og sådan kan topografien eller de træer, der står på stedet få en afgørende betydning for resultatet. Et eksempel er atletikbanerne i området Tossol-Basil i Spanien, hvor de eksisterende, store træer er inkorporeret i banernes udformning. I dag hører atletikbanerne  til stedet, ligesom stedet hører til atletikbanerne, forklarer Carme Pigem.

 

Soulages Museum, 2014, Rodez, France In collaboration with G. Trégouët
Photo by Hisao Suzuki

 

Netop RCR Arquitectes’ egne faciliteter, Barberi Space, er skabt i et gammelt støberi, og benytter sig af ganske få materialer som glas og stål til at fremhæve historien og landskabet, og om netop dette, forklarer Carme Pigem:

 

- For os er landskabet meget andet end det grønne. Det favner også himlen og atmosfæren, og det ønsker vi at skabe en relation til i vores projekter. Vores byggerier skal ikke forstyrre stedet, faktisk tværtimod søger vi at skabe plads på en meget ren måde.

 

La Lira Theater Public Open Space, 2011, Ripoll, Girona, Spain In collaboration with J. Puigcorbé
Photo by Hisao Suzuki

 

De tre arkitekter beskriver det at vinde Pritzker Prize som at opnå en drøm, man ikke har turdet drømme, forklarer Carme Pigem:

 

- Vi værdsætter prisen på samme måde, som prisen nu har værdsat vores arbejde. Det er som at vågne fra en drøm for at føle, at drømmen er blevet til virkelighed.

 

Row House 2012 Olot, Girona, Spain
Photo by Hisao Suzuki