Annonce

Tilgængelighed i æstetisk form

 

Marstal Søfartsmuseum sikrer specialdesignede lifte fri tilgængelighed i den tilbygning.

 

Tekst af Kasper Boye

 

De 40 ansatte hos A/S A.P. Botved er sat i verden for at levere tilgængelighed i danske byggerier. Deres liftmodeller tilbyder på én gang økonomiske besparelser og æstetisk opgradering i forhold til at bruge elevatorer. En lift kræver ikke en grube under sig og et frirum over sig og kan derfor installeres på markant mindre områder.

 

På Marstal Søfartsmuseum fik virksomheden en særlig opgave, nemlig at levere specialdesignede lifte i forbindelse med udvidelsen af museet. Normalt er der tale om standardmål, når man beskæftiger sig med tilgængelighed, fordi de fleste tænker det ind fra starten. Men når der er tale om udvidelser af eksisterende byggeri, kan opgaven være mere kompleks. Det giver mulighed for at lave specielle løsninger, fortæller salgskonsulent Brian Schultz.

 

- Der er lavet to unikke løsninger, som er indpasset specielt til de eksisterende forhold. Normalt giver jeg målene, men her skulle vores løsning tilpasses til et trappeparti ved indgangen. Det er ikke alle steder, at vi laver sådanne unikke modeller. Det specielle i gåseøjne, er de ydre rammer, som vi kunne få passet nogle flotte lifte ind i.

 

Læs mere om Elevatorer

 

 

Samarbejde giver spændende udfordringer

Den valgte løsning er udviklet i et tæt samarbejde mellem kunden, som er arkitekten Claus Peder Horn, A/S A.P. Botved selv og deres leverandør. Modellen er sådan set den samme som standardmodellen. Det er samme motor, samme trykknapper, samme dørdesign, men størrelsen er særligt tilpasset Søfartsmuseet.

 

- Der følger mange spørgsmål med, når det er unikke størrelser, der bliver lavet. Så skal man frem og tilbage mellem leverandør og kunde flere gange. Der er meget mere samspil og mange flere telefonopkald, og det er en noget længere proces, inden man går i gang med produktionen. Men det, synes jeg, er rigtigt spændende. Det er sjovere og mere udfordrende, når vi arbejder sammen på den måde.

 

Arkitekternes tvetydige krav

A/S A. P. Botved sælger maskiner og udstyr til at hjælpe folk, der ikke selv kan komme op og ned ad trapper, ind og ud af bygninger, fra seng til kørestol, på toilettet osv. Kundegruppen tæller alt fra entreprenører til private og offentlige bygherrer. Ofte er det arkitekterne, som A.P. Botved er direkte rådgivere for. Og det er ikke altid entydige krav, der stilles herfra.

 

- Arkitekten vil både have at det ser godt skidegodt ud, men også at vores løsninger og tilføjelser ikke kan ses. Men den opgave løser de altid, og det er Marstal Søfartsmuseum et godt bevis for, afslutter Brian Schultz.