Træbranchen: Skovrejsning savner politisk handlekraft
Politikerne skal vågne op og sætte konkrete mål for plantning af nye skove og hjælpe certificering af eksisterende på vej, siger chefkonsulent Simon Auken Beck fra Træ- og Møbelindustrien. I øjeblikket går det den forkerte vej.
Danmark mangler bæredygtigt træ. Vi har brug for mere skovrejsning. Der er behov for at sætte mere fokus på brug af træ i byggeriet. I regeringsrundlaget er der indskrevet en målsætning om, at der skal rejses 250.000 hektar skov, men der er ikke sat årstal på, og det er for slapt, mener chefkonsulent i Træ- og Møbelindustrien, Simon Auken Beck.
– Vi er naturligvis glade for, at regeringen har sat sig et overordnet mål på dette vigtige område, men uden en konkret handlingsplan med årstal står det og blafrer lidt i vinden, siger Simon Auken Beck.
Skove og træ kunne ellers spille en større rolle i, at Danmark kan nå sine ambitiøse mål om at reducere CO2 udledning. Skov er det mest effektive middel til at hive kulstof ud af atmosfæren. Træmassen kan benyttes til en lang række produkter blandt andet som erstatning for fossile materialer som plastic. Og i byggeriet kan træ erstatte mursten, beton og stål, der fremstilles ved brug af store mængder energi.
– Mangel på træ kan blive en stor udfordring for klimaindsatsen, og det går faktisk den forkerte vej i øjeblikket. Den politiske aftale om 75.000 hektar urørt skov i de statslige skove har den konsekvens, at træproduktionen af løvtræ reduceres betragteligt. Løvtræ fra disse områder vil være udfaset allerede om fire år. Endvidere reducerer landbrugsaftalen fra 2021 generelt statens træproduktion med en femtedel frem til 2031, siger Simon Auken Beck.
– Vi har brug for at gå den anden vej nu. At lukke mere eller mindre ned for dansk træproduktion er dårligt nyt for klimaet. Vi kan også komme til at stå i en situation, hvor træindustrien simpelt hen mangler træ. Det så vi i 2022 blandt andet som følge af starten på krigen i Ukraine, siger Simon Auken Beck.
Derfor opfodrer han til, at politikerne trækker i arbejdstøjet og får taget de nødvendige beslutninger. Jo før desto bedre, for skovrejsning og træproduktion er noget af det mest langsigtede, der findes. Et bøgetræ, der plantes nu, er klar til fældning og forarbejdning i 2120!
Vi kunne godt tænke os, at politikerne var med til at sætte gang i certificeringen af danske skove. Det kunne for eksempel ske ved, at tilskuddet til grønne driftsplaner genindføres, siger chefkonsulent Simon Auken Beck, Træ- og Møbelindustrien.
Dansk træ eksporteres til Kina
Selv om vi har brug for mere træ herhjemme, ikke mindst certificeret træ, sender vi store mængder ud af landet.
– Mange af de skove, vi har i Danmark, er ikke certificerede. Det vil sige, at træet ikke kan indgå i byggerier, som skal leve op til dokumentionskravene i Bygningsreglementet. Og det går desværre for langsomt med, at danske skovejere lader deres skovdrift certificere, siger Simon Auken Beck.
De kan nemlig nemt sælge det ikke certificerede træ til Kina, som ikke efterspørger dokumentation for bæredygtighed. Og fragten er billig, da der er et stort behov for returgods til de mange containere, der kommer til Danmark med elektronik og andre forbrugsprodukter fra Kina.
– Skovejerne har derfor ikke noget stort incitament til at lade deres skove certificere, og det kan på sigt betyde, at hvis salget til Kina stopper, ja så er der måske heller ikke længere nogen virksomheder til at forarbejde træet i Danmark, siger Simon Auken Beck.
– Det certificerede træ, der efterspørges til byggeriet lige nu, kan derimod sagtens leveres fra eksempelvis Sverige. Så på den måde er der ikke noget akut problem. Men vi frygter, at den danske skov- og træbranche sakker bagud og på sigt bliver helt irrelevant, hvis udviklingen ikke snart får noget mere fart på, siger Simon Auken Beck.
– Vi kunne godt tænke os, at politikerne var med til at sætte gang i certificeringen af danske skove og øge efterspørgslen på det certificerede træ. Det kunne for eksempel ske ved, at tilskuddet til grønne driftsplaner genindføres, og at det offentlige kun køber certificeret træ.
Han mener også, at der kunne rettes et kraftigere fokus mod brug af træ som byggemateriale.
– Når man bygger med træ, skæres rigtig meget af energiforbruget til materialefremstilling væk. Bruger man også træ i de bærende konstruktioner, vil man kunne opnå en CO2 besparelse på 50 procent. Træ er et virkelig stærkt klimaværktøj, siger Simon Auken Beck.
Opråb til politikerne: Her er planen!
Forudsætningen for at opnå alle de positive effekter er, at politikerne prioriterer skovrejsningen, og Træ- og møbelindustrien har formuleret nogle klare mål til politikerne.
- Danmarks selvforsyningsgrad af træ skal op fra cirka 20 procent til mellem 40 og 50 procent.
- Skovrejsningen skal accelereres, så skov udgør 25 procent af det danske areal i 2060 – en væsentlig skærpelse af den nuværende målsætning fra 1989 om at nå dette mål senest i 2090.
- Alle danske skovarealer skal være certificeret bæredygtige i 2030.
Brancheforeningen har også en række forslag til, hvordan vi skal øge mængden af certificeret træ, blandt andet:
- Den grønne fond, Klimaskovfonden og andre politiske aftaler skal prioritere midler til skovrejsning (mindst 0,5 mia. kr. årligt).
- Tilskuddet til grønne driftsplaner skal genindføres.
- Regeringen skal etablere et klimapartnerskab for dansk skov- og træproduktion med deltagelse af ministerier, erhvervsliv og producenter. Det skal sikre finansiering og det rette aftag af certificeret træ.
- Politiske initiativer, som fremmer klimaskov, produktion og brug af certificeret træ.
– Det er vigtigt, at vi fokuserer på dette område i de næste mange år. Vi har et langvarigt behov for at rejse skov og styrke vores nationale forsyning og anvendelse af bæredygtigt træ, siger Simon Auken Beck.