Annonce

Vertikal byekspansion med tilgroet bygning

M6B2, opsigtsvækkende bebyggelse

 

Inden længe beriges Paris med den opsigtsvækkende bebyggelse, M6B2, som skal være med til at sætte helt nye standarder for byudvikling i den franske hovedstad.

 

Tekst af Pernille Le Marc

 

Når man skuer ud over Paris, ser man en skov af lavstammede bygninger. En gammel lov har nemlig i mange år forbudt bebyggelse på over 37 meter i bycentrum. Men denne restriktion er for nylig blevet afskaffet, hvilket giver helt nye muligheder for fremtidig byudvikling. For at markere lovophævelsen inviterede det parisiske bystyre i 2011 den franske arkitekt Edouard François til at udtænke den første af en lang række høje bygninger, der fremover kommer til at skyde op i det parisiske bybillede.

 

- Med sine 50 meter rager M6B2 et godt stykke op over sine omgivelser og fungerer således som forgangsprojekt for en helt ny generation af høje bygninger, der kommer til at indtage Paris i fremtiden, siger Edouard François om den 18 etager høje bygningen, som er hundrede procent dedikeret til beboelse.

 

En grøn korridor

Men højden er ikke det eneste, der gør M6B2 unik. Også bygningens originale facade har vakt stor opmærksomhed.

 

- Ideen med M6B3 er, at bygningen skal bringe naturen ind i byen og dermed fungere som en slags grøn korridor. Derfor har jeg valgt at beklæde hele facaden med træer. Når vinden så blæser henover facaden, vil den tage træfrø med sig og sprede dem ud over hele byen. Således bliver M6B2 en slags såmaskine, der er med til at regenerere urban biodiversitet, forklarer Edouard François.

 

Han tilføjer, at det netop er muligt at opnå denne effekt takket være bygningens højde.

 

- I og med at bygningen stikker op over sine omgivelser, vil den være mere udsat for vind, og dermed er der større chance for, at træfrøene bliver blæst ud i byen, siger Edouard François.

 

Den helt rigtige kombination

Det er naturligvis lettere sagt end gjort at beplante en hel bygning med træer. Derfor har Edouard François søgt hjælp hos gartneriskolen Ecole du Breuil, som er specialiseret i landskabsarkitektur.

 

- Vi har valgt at udstyre bygningen med plasticrør på 3 meter i længden og 30 centimeter i diameter. Bagefter fylder vi plasticrørene med jord og planter så vores træfrø i det øverste jordlag. Til sidst gælder det bare om at have tålmodighed og vente til træfrøene slår rod og træerne begynder at vokse, siger Edouard François.

 

Sammen med sit hold af botanikere har han brugt 2,5 år på at finde frem til den helt rigtige kombination af jordart og træsort.

 

- Vi har afprøvet intet mindre end 40 forskellige kombinationer. Det har været en lang proces, men til gengæld ved vi nu, hvilket træfrø vi skal plante i hvilken jord for at få det bedste resultat, siger Edouard François.

 

En lang proces

I dag står selve bygningen mere eller mindre færdig, og nu skal træerne blot plantes, så facaden kan gro til. Men det må vente lidt endnu.

 

- Når bygningen bliver indviet i juni 2015, vil den være beplantet med hurtigvoksende, ustabile og meget lidt modstandsdygtige planter. Dette er en slags eventbeplantning, der skal skabe en flot effekt i forbindelse med indvielsen, men som på ingen måde er holdbar i længden. Så snart indvielsen er overstået, piller vi derfor beplantningen ned og sår i stedet træfrøene, siger Edouard François.

 

Men fra træfrøene er sået, til træerne er fuldt udvoksede kan der gå helt op til ti år. Derfor har Edouard François været nødt til at udtænke en midlertidig løsning, der i mellemtiden kan gøre det ud for beplantningen.

 

- Bygningens ydermur er dækket med elektrificeret titanium, som takket være sin unikke grønne farve, ligner skovmos til forveksling. Dermed får bygningen et vegetabilsk udtryk, også selvom træerne ikke er fuldt udvoksede, forklarer Edouard François.  

 

For at fremskynde groprocessen har man desuden udviklet et helt særligt vandingssystem, der skal forsyne træerne med vand i korrekte doser uden at bygningen tager skade.

 

Frankrigs ansigt udadtil

Det er ikke første gang, at Edouard François trækker naturen ind i byen. I 2004 gjorde han det samme med bygningen Tower Flower, som ligeledes er opført i Paris, og som er dekoreret fra top til tå med forvoksede urtepotter beplantet med gigantiske planter.

 

- Paris er Frankrigs ansigt udadtil, og derfor er det vigtigt, at vi er opmærksomme på, hvilke værdier vores hovedstad inkarnerer. Med projekter som Tower Flower og M6B2 vil jeg gerne være med til at promovere Paris som en vedvarende metropol, der tilgodeser miljøet og indbyggerne, og som er med til at fremme en bæredygtig og attraktiv vækst, afslutter Edouard François.

 

 

Fakta

 

Arkitekter: Maison Edouard François

Landskabsarkitekter: Base samt Ecole du Breuil

Størrelse: 13.830 m2

Budget: 193 millioner kroner

Byggeperiode: 2012 til 2015

Adresse: Avenue de France, 175013 Paris, Frankrig