Annonce

Skelsættende arkitektur blev hyldet i Wien

 

Den 20. maj blev den prestigefyldte Brick Award uddelt i Wien til arkitekter, der med teglsten har formået at skabe helt unikke bygninger. Danske Polyform Arkitekter var blandt de norminerede i kategorien Re-Use.

 

Tekst af Alexander Tengbjerg

 

Wiens Radiokulturhaus er fyldt med mennesker. Alle venter spændt på afsløringen af vinderne til den prestigefyldte Brick Award.

 

I år er det særligt nervepirrende, da mere end 600 projekter er indstillet til en pris, hvoraf kun 50 er blevet udvalgt i det endelige kapløb til at vinde de fem Brick Awards. Et klart tegn på at teglsten stadig er et relevant materiale, når det kommer til at skabe banebrydende arkitektur.

 

 

Og vinderne blev…

De vindende arkitekter i de fem kategorier Urban Infill, Special Solution, Residential Home, Public Use og Re-Use, kom fra Østrig, Spanien, Vietnam, Belgien, Brasilien og Schweiz. Vinderne kom derfor fra hele verden og havde med hver deres stilart løst arkitektoniske udfordringer på særlig opfindsom og æstetisk vis.

 

De vietnamesiske arkitekter fra Tropical Space havde for eksempel skabt et boligbyggeri med navnet Termitary House. De vandt i kategorien Residential Use og brugte murstenens særlige egenskaber til at skabe en bolig, der kunne holde på varmen i de kølige nætter og samtidigt holde temperaturen nede i de ulideligt varme vietnamesiske dagstimer.

 

Læs mere om Ventilation og Indeklima

 

Ikke nok med det så var mursten også det ideelle byggemateriale til at modstå de hårde vietnamesiske vejrforhold.

 

Arkitekterne fra Tropical Space modtager deres Birck Award.

 

Det danske biddrag

Selvom de danske finalister fra Polyform Arkitekter måtte se sig slået af de brasilianske arkitekter fra SuperLimão Studio, var deres bidrag noget helt særligt. Polyform Arkitekter var nominerede for deres Kræftrådgivningscenter i Aalborg. Her har de skabt et byggeri ud fra ideen om, at arkitektur også kan heale.

 

Man søgte et hjemligt look, der ikke lugtede af kold institution, men i stedet blev man budt velkommen, hvilket er særligt vigtigt under et opslidende kræftforløb. Murstenene, som er brugt, stammer fra et gammelt byggeri i København, hvilket holdt CO2 udledningen ved byggeriet på et minimum.

 

Samtidigt giver det en fornemmelse af, at bygningen har en historie og sjæl bag sig, selvom den er helt ny.

 

 

En hyldest til teglsten

Wienerberger, der er verdens største producent af teglsten, har siden 2004 uddelt den såkaldte Brick Award til arkitekter, der med teglsten har formået at skabe banebrydende arkitektur. Der skal dog ikke benyttes Wienerberger tegl for at kunne blive indstillet til en pris, og juryen er et helt uafhængigt ekspertpanel bestående af nogle af tidens fremmeste arkitekter.