<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> AART og Nordic vinder international arkitekturpris

AART og Nordic vinder international arkitekturpris


Det dansk-norske arkitektteam har vundet The International Architecture Awards 2018 for med Voss Videregående Skole at skabe et levende læringslandskab i tæt samspil med de norske søer, skove og fjelde - det hele med fokus på at bruge den omgivende natur til at stimulere elevernes lyst til at lære.

Flere end 100 projekter fra 31 lande var indstillet til The International Architecture Awards 2018, som uddeles The Chicago Athenaeum sammen med The European Centre for Architecture. Dansk arkitektur var med helt fremme ved årets prisuddeling, hvor Voss Videregående Skole tegnet af danske AART architects og norske Nordic Office of Architecture vandt i kategorien "Schools and Universities".

 

- Det er en ære at blive anerkendt for en ambitiøs holdindsats - ikke mindst når det gælder arkitektur med et socialt sigte på at stimulere unges lyst til at lære og vække deres interesse for en erhvervsfaglig karriere. Et sigte som vi med Voss Videregående Skole har omsat til et lyst og levende læringsmiljø, hvor teori møder praksis, og skolen møder den storslåede norske natur, fortæller Anders Strange, stiftende partner i AART architects og leder af virksomhedens Oslo-kontor.

 

Læs også interview med Mads Nygaard fra AART Architects: Skolen på Duevej – i Dialog med sine omgivelser

 

Landskabet flyder tværs gennem skolen

Den 11.500 kvadratmeter store erhvervsfaglige skole ligger i Voss i hjertet af Fjord Norge og rummer 400 elever fordelt på seks erhvervsfaglige linjer. Klædt i træ - inde og ude - viderefører den ikke alene den lokale tradition med at bygge i træ. Den henter også inspiration i naturen. For med sine forskudte bygningslænger strækker den sig ud mod de naturskønne omgivelser, samtidig med at et fællestorv trækker landskabet dybt ind skolen - som et læringslandskab, der flyder tværs gennem skolen i forskellige niveauer.

 

 

Læs også portræt af Morten Hove Lasthein, partner og chefdesigner i AART designers: Jeg er en indefra og ud designer

 

- Vi har ladet os inspirere af lokalområdet og skabt et funktionelt byggeri, som spiller særdeles godt sammen med omgivelserne, og som åbner for samspil på tværs af fag og alderstrin, fortæller Hallgrimur Thor Sigurdsson, partner i Nordic Office of Architecture, og fortsætter:

 

- Positive tilbagemeldinger fra lærere og elever er jo det vigtigste for os, men det er unægtelig skønt at få en sådan international anerkendelse for projektet.

 

Fra fællestorvet fordeler de erhvervsfaglige linjer sig i en komposition af forskudte bygningslænger, hvor værksteder for blandt andet smede- og industriteknik ligger i direkte forbindelse med læringsrum til teoretisk fordybelse. Ifølge Strange og Sigurdsson er det et bevidst arkitektonisk greb med tanke på at skabe tværfaglig synergi og give eleverne en dybere forståelse for samspillet mellem teori og praksis - og i sidste ende klæde dem bedst muligt på til det arbejdsliv, som venter.