<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Afgangsudstilling på KADK: Bud på bæredygtige samfundsløsninger
Afgangsudstilling på KADK: Bud på bæredygtige samfundsløsninger

Afgangsudstilling på KADK: Bud på bæredygtige samfundsløsninger


Med tøj af bioplast, stormflodssikring af Amager og ny grøn pakketransport via metroen, så giver sommerens 239 nyuddannede arkitekter og designere os spændende bud på, hvordan vi tackler klimaudfordringerne og indretter os bæredygtigt.

Københavns metro kører også i ydertimerne om natten. I stedet for mennesker fragter metrotogene varer og pakker, som byens borgere kan hente næste dag på den nærmeste metrostation.

 

To nyuddannede arkitekter står bag et forslag til et bæredygtigt distributionsnet af varer i København. Hvis man fylder et enkelt metrotog med varer i stedet for passagerer, kan man fjerne hele syv lastbiler fra vejene. Samtidig bliver de halvtomme parkeringsdæk til cykler brugt som pakkecentraler. På den måde kan man udnytte eksisterende bygninger, holde store varehaller ude af byen og nedbringe Co2-udslippet fra transport.

 Projektet er af Jana Possehn og Meggan Collins og er blot ét ud af 239 på sommerens afgangsudstilling ”LØSNINGER” på KADK – Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, der åbner den 21. juni på Holmen i København. KADK har haft fokus på FN’s Verdensmål siden 2016 og alle kandidatstuderende er blevet bedt om at relatere deres afgangsprojekter til målene. I år har kandidaterne bl.a. stor opmærksomhed på grønne løsninger inden for klima, alternativ energi, genbrug og natur. Lene Dammand Lund, rektor, KADK, siger:

 

- Jeg er meget stolt over årets flotte og vigtige afgangsprojekter. De viser klart, at de studerende har taget FN’s 17 Verdensmål til sig, og omsat dem til bæredygtige løsningsforslag som samtidig udvikler vores identitet og kultur. Det er dét, vi har brug for.

 Mode i bioplast og stormflodssikring
Modeindustrien er en af de helt store klimasyndere globalt. Derfor har designer Mats Beckman udforsket mulighederne i et nyt bæredygtigt materiale: fleksibel, komposterbar bioplast, der baserer sig på majsstivelse, som let kan nedbrydes og indgå i naturen igen. Ved hjælp af en 3D-pen skaber han smukke og sirlige mønstre, der med varmepres bliver sat sammen til skjorter, shorts og taske.


 
 

Designer Julie Skotting tager fat i en anden vinkel på bæredygtighed, nemlig hvordan vi skaber helbredende og trygge rammer til børn, der er indlagt på BørneRiget. Hun har designet en tremmesofa, der giver en hjemlig følelse på hospitalsstuen: I dagtimerne kan den fungere som et dagligstuemøbel, og om aftenen kan den foldes ud til en seng, som en forældre kan sove i tæt ved barnet.

Blandt arkitekterne er der et direkte svar på, hvordan vi tackler truslen fra stormfloder i fremtiden. Felicia Amdrup Laugesen og Maria Holst Petersen har lavet et forslag til et sikringsanlæg mod havet på sydspidsen af Amager. Det består af fire meter høje græsklædte diger og murforløb, der både fungerer som værn og giver mulighed for nye rekreative naturoplevelser.


 

Et sidste eksempel på en arkitektonisk løsning, der får vendt en udfordring til en mulighed, er Nicolai Nielsen Espensen og Carl-Johan Rosenkær Olsens projekt om at nytænke vores genbrugsstationer. Disse er normalt placeret i lukkede, hengemte områder i byen, hvilket står i kontrast til, at vi som samfund ønsker at genbruge langt mere af vores affald. Arkitekterne viser, hvordan vi kan åbne genbrugsstationen op, og gøre den til et synligt og naturligt mødested med værksteder, markedsplads og udstillingsområder centralt i vores byer.

 


FAKTA om udstillingen

Udstillingsdato: 21.06.2019 - 16.08.2019

Tidspunkt: 11:00 - 18:00 alle dage – gratis adgang

 

Adresse: Meldahls Smedie; KADK; Danneskiold-Samsøes Allé 51; 1435 København