<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Metropolis
Metropolis

Annonce

Metropolis

 
På vej fra lufthavnen ind til byen, hvor byen lige så langsomt starter, fanger en blå høj bygning ens blik. Det er Metropolis, der ligger på en kunstig halvø i Sluseholmen. Både den blå farve og de bølgende former står i skarp kontrast til det retlinede boligbyggeri på resten af Sluseholmen.

Det er ikke nogen tilfældighed, at Metropolis skiller sig så meget ud fra anden københavnsk boligarkitektur. Da Københavns Kommune planlagde lokalplanen for Sluseholmen, havde de en plan om, at endemolen skulle rumme et byggeri, som kunne fungere som et vartegn for hele Sluseholmen.

 

Derfor blev bygherren, Nordkranen, sammen med Danielsen Architecture (tidligere Kasper Danielsen Arkitekter), enige om at gå i dialog med et internationalt arkitektfirma som sparringspartner.

 

Der blev peget på tre engelske arkitekter, deriblandt Future Systems, som endte med at blive den fremtidige samarbejdspartner i idé fasen. Sammen med den London-baserede tegnestue kunne den danske arkitekt blive mindet om noget af det meget karakteristiske ved Københavns havn: de runde siloer på havnen og Knippelsbros runde irgrønne tårne, samt krydstogts skibene på Langelinie, som bl.a. dannede grundlag og inspiration for Metropolis bølgende facade.

 

Blå fiberbeton

Det oprindelige design forslag var en skarpt orange bygning, hvor associationen til et fyrtårn var mærkbar, senere i processen da konstruktionsprincipperne for facaderne blev drøftet, fik man hos Danielsen Architecture ideen til den blå facade i fiberbeton som giver en ro, der passer godt til det maritime og minder en om blåmuslingskaller.

 

En konstruktiv dialog omkring formgivning af den ekspressive arkitektur og bygbarhedens rationale, opstod, hvor på det var mulig at tilføre projektet en standardisering med gentagelser som nøgleordet, i de blå facader er det mange elementgentagelser, hvilket man kan se på bygningen i dag.

 

Vifteformede lejligheder

Metropolis er 45 meter høj, og bygningen har 10 etager med private terrasser for 9.og 10. etage med adgang inden fra lejlighederne, samt en fælles tagterrasser for de resterende beboere. Hver lejlighed har tre altaner og en fabelagtig udsigt ind over havnen og byens skyline mod vest. Fra soveværelset kan man se solen stå op over de små hyggelige kolonihaver på Amager Fælled mod øst.

 

De 81 ejerlejligheder fordelt over 4 opgange, hvor lejlighedernes størrelse varierer mellem ca. 90 m2 til ca. 210 m2

 

Kunstig halvø

Der har været mange myndigheder i spil, da Metropolis skulle bygges. Et kæmpe forarbejde lå forud selve byggefasen med at pumpe mange tusinde tons sand og grus ud i havnebassinet og skabe den kunstige halvø. For at sikre, at huset står fast og ikke skrider ud i vandet, er halvøen afgrænset af en spunsvæg i undergrunden. Under selve huset er en parkeringskælder til beboerne og rundt om p-kælderen på ydersiden af væggen er hængt en træbrygge, der løber rundt om plinten med offentlig adgang, lige nu arbejdes der på at gøre det muligt at fortøje sin kajak eller båd her.

 

Der arbejdes p.t. på højtryk for at få et offentligt havnebad i teglværkshavnen tæt ved bygningen. Badet får offentlig adgang om sommeren, og er også tegnet af Danielsen Architecture, som et led i den vellykkede udvikling af en ny bydel, og det forventes at stå færdigt til sommeren 2010.

 

Metropolis er et byggeri, hvor samarbejde har været et vigtigt punkt på dagsorden, et godt samarbejde hvor alle parter byder ind tidligt i processen, et fælles ansvar for at møde de udfordringer der kommer undervejs, når der skal bygge huse og at skabes værdifuld arkitektur hvor man vil gøre en forskel, og har lidt mere på hjertet.

 

Fakta

Projektnavn: Metropolis -cph
Beliggenhed: Oskar Pettifords vej 23, 25, 27 og 29, Sluseholmen, Kgs. Enghave
Anvendelse: Bolig (ejer)

Opførsels år: 2008

Antal m2:10.400, excl. Kælder (3400 m2).

 

Bygherre: Ejendomsselskabet Metropolis P/S

Nordkranen A/S

Islands Brygge 43, 2300 København S

Kontaktperson: Anders Knudsen

 

Grundlag, funktions- og analyse- program: Kasper Danielsen Arkitekter A/S i samarbejde KBH. Havn

Kasper Danielsen Arkitekter A/S                                                                                     

Vestergade 2C, 1456 København K

Kontaktpersoner: Malin Meyer / Jørgen Borg

 

Skitsefase FUTURE SYSTEMS (nu Amanda Levete Architects) i samarbejde med Kasper Danielsen Ark. A/S 

Future Systems

The Warehouse

20 Victoria Gardens, London W11, 3PE

Kontaktperson: Amanda Levete

 

Salgsprospekt, myndighedsprojekt, hovedprojekt og byggetilsyn: Kasper Danielsen Arkitekter A/S

Kasper Danielsen Arkitekter A/S

Vestergade 2C, 1456 København K

Kontaktpersoner: Malin Meyer / Jørgen Borg

 

Ingeniører: Moe & Brødsgaard A/S

Rådgivende Ingeniører

Moe & Brødsgaard A/S

Tørringsvej 7, 2610 Rødovre

Kontaktperson: John Iver Madsen

 

Underrådgiver spuns/jord: Aarsleff A/S

Per Aarsleff A/S

Lokesvej 15, 8230 Åbyhøj

Kontaktpersoner: Jens Martin Nielsen / Jørgen Lisby

 

Hovedentreprenør: KPC- byg

KPC- byg, København

Ringager 4A, 2, 2605 Brøndby

Kontaktpersoner: Jesper Henkel

 

Underentreprenør Aarsleff A/S (jord, spuns)

Per Aarsleff A/S

Lokesvej 15, 8230 Åbyhøj

Kontaktpersoner: Jens Martin Nielsen / Jørgen Lisby

 

 Metropolis-cph er en boligbebyggelse i 11 etager, 81 ejerlejligheder fordelt over 4 opgange, hvor lejlighedernes størrelse varierer mellem ca. 90 m2 til ca. 210 m2, og hvor alle lejligheder har mindst 2 altaner.

 

Over havneløbet i Københavns Havn løber broer med gamle kobberbeklædte tårne, og netop dem og havnens gamle industrisiloer sammmen med krydstogtsskibene på langelinie har tjent som inspiration til Metropolis. Byggeriet er udført med svungne former, indpakket i lyseblå fiberbeton med ovale, organiske huller til altanerne. Facaden er støbt i blå fiberbeton, der består af cement, marmormel og glasfiber. Overfladen er ikke behandlet og vil med tiden komme til at minde om skallen på en blåmusling.

 

Placeringen af bygningen mit i havneløbet er helt unik, i arbejdet med arkitekturen og udformningen af lejlighederne har de omkringliggende områder haft stor indflydelse på, det stille Amager fælle, havneløbets form, byens profil mod vest og det ny udviklede område bagved molen.

Metropolis er placeret optimalt lysmæssigt Øst/Vest, med store panorama vinduer i begge sider, øverst på huset er der en stor fællesterrasse mod Øst, og en del af den storslåede udsigt fra toppen af bygningen er forbeholdt de største lejligheder på 9. og 10. etage, som har private tagterrasser med direkte adgang fra lejlighederne via en privat trappe.

 

Allerede i stueetagen har man en fantastisk udsigt, for huset er bygget oven på en 4 meter høj plint, som gemmer på parkeringskælderen. Den kunstige halvø er afgrænset af en spunsvæg ned i undergrunden, som sikrer, at huset står fast. Også selv om et skib skulle komme på kollisionskurs. Tæt på vandoverfladen er det lavet en træbro hele vejen rundt om bygningen, hvor man kan lægge til med en kajak, og broen er ligesom halvøen offentligt tilgængelig.

 

 Huset er tegnet igennem mange gange, for at bevare den oprindelige kreative form men med en meget rationel betonelement konstruktion – hvor prisen og konstruktionen er trimmet  maximalt. Metropolis er 45 meter højt, og også en af de få byggerier over 20 meter der har indeliggende trappekerner, og dermed en meget sofistikeret brandventilation. Gentagelser i de forskellige bygningsmoduler har været med til at prisen ned på et acceptabelt niveau.

 

Metropolis, Materialeliste Bygning

 

Facader

Den organiske form på facaderne udføres i indfarvet blå fiberbeton.

 

Altaner

Der udføres mindst 2 -3 dejlige altaner til hver lejlighed. Den ene er østvendt og den/de andre er vestvendt således at udsigten og soludnyttelsen er optimal. Altangulvene udføres i Masseranduba. Balustre udføres i galvaniseret stål og udfyldninger er lamineret transparent glas.

 

Tagterrasse

Der udføres private tagterrasser for lejlighederne i de to øverste etager og fælles tagterrasse for de øvrige lejligheder i ejendommen, terrassegulv udføres i Masseranduba

 

Glasfacader

Store glaspartier sikrer maximal lysindfald i alle lejligheder. Således er alle facader mod altanerne udført i glas. Partierne udføres i træ/alu med skydedør og med lav-energitermoruder, Velfac system 200, Farve Granite 60.

 

Gulve og fodlister

Gulve i beboelsesrum udføres i lamelparket, på strøer, eg olieret. Fodlister udføres i samme træsort som gulvet. Fodlister monteres med synlige skruer.

 

Køkkener og garderobeskabe

Køkkenerne udføres i lækkert italiensk, Binova design, type Continua Warm. Garderobeskabe HTH placeres som anført på de enkelte lejlighedsplaner. Køkkenarmatur er étgrebsarmaturer med keramiske skiver i Binova design. Emhætter: Exhausto ESL 140. Køle-/fryseskab: Siemens Kl38VA50. Opvaskemaskine: Siemens SE64E331EU. Ovn: Siemens HB200510S. Kogesektion: Siemens ET715501.

 

Badeværelser

Der udføres mindst et stort og dejligt badeværelse pr. lejlighed. Vægge i bruseniche, samt gulv i hele rummet beklædes med fliser, i Villeroy & Boch kvalitet. Den øvrige del af vægge i baderum samt loftet beklædes med glasfilt og malerbehandles. Badeværelser har formstøbte bordplader grå.Spejl opsættes over bordplader i fuld længde. Armaturer i bad er étgrebsarmaturer Børma A1/A11 med keramiske skiver med vandsparefunktion og skoldningssikring. Sanitet er Villeroy & Boch, hvid. Vaskemaskine: Siemens WM12A161Tørretumbler: Siemens WT44E100SK.

 

Indvendige vægoverflader

Alle betonvægge i boliger fuldspartles og malerbehandles i farven hvid, lette vægge spartles og malerbehandles.

 

Døre og indfatninger

Alle døre i lejligheden, udføres som massive døre, i hvid, adgangs dør til lejligheden i farve Ral. 7022

 

Lofter i gips

Fuldspartles og malerbehandles.

 

Opvarmning

Lejlighederne opvarmes med radiatorer/konvektorer, i farve Ral. 7022

Ejendommen forsynes med fjernvarme.

 

Internet TV

Der er multimedieantennestik opsat lejlighederne med mulighed for bredbånd, telefoni samt tv/radio. Såfremt der ønskes digitalt tv, kan dette tilkøbes ved henvendelse til udbyderen : YouSee.

Der er ligeledes mulighed for internet via telefonstikket.

 

Adgangsanlæg

Dørtelefonanlæg, Videx digitalt S/H videoanlæg

Lejlighedstelefon, Videx 3471

Navneplader leveres med kamera og briklæser, Videx KS-2-20 og KS-2-21

 

Affaldsanlæg

Der udføres affaldsskakte med indkast i trapperummet ved elevatorer.

Skaktene tilsluttes et centralt skraludsugeanlæg, så støjgerner fra skraldevognen kl. 5 om morgenen forekommer ikke.

 

Depotrum

Der udføres et 3 m2 depotrum pr. lejlighed i kælderen.

 

Udenoms arealer

 

Plint

Insitustøbt beton, flydende asfalt og belagt med sten i lys nuance.

Sten afgrænsning under huset, søsten.

Værn i galvaniseret stål skråtstillet.

Udv. trapper til kælder i Hi-com beton trin.

Brygge hævet over vandet, belagt med hårdttræ.

Bagland flisebelægning med hævet græsareal.

 

Et markant vartegn

 

Fakta

Projektnavn: Metropolis -cph

Beliggenhed: Oskar Pettifords vej 23, 25, 27 og 29, Sluseholmen, Kgs. Enghave

 Anvendelse: Bolig (ejer)

 Opførsels år: 2008

 Antal m2:10.400, excl. Kælder (3400 m2).

 

Bygherre: Ejendomsselskabet Metropolis P/S

Nordkranen A/S

Islands Brygge 43, 2300 København S

Kontaktperson: Anders Knudsen

 

Grundlag, funktions- og analyse- program: Kasper Danielsen Arkitekter A/S i samarbejde KBH. Havn

Kasper Danielsen Arkitekter A/S                                                                                     

Vestergade 2C, 1456 København K

Kontaktpersoner: Malin Meyer / Jørgen Borg

 

Skitsefase FUTURE SYSTEMS (nu Amanda Levete Architects) i samarbejde med Kasper Danielsen Ark. A/S 

Future Systems

The Warehouse

20 Victoria Gardens, London W11, 3PE

Kontaktperson: Amanda Levete

 

Salgsprospekt, myndighedsprojekt, hovedprojekt og byggetilsyn: Kasper Danielsen Arkitekter A/S

Kasper Danielsen Arkitekter A/S

Vestergade 2C, 1456 København K

Kontaktpersoner: Malin Meyer / Jørgen Borg

 

Ingeniører: Moe & Brødsgaard A/S

Rådgivende Ingeniører

Moe & Brødsgaard A/S

Tørringsvej 7, 2610 Rødovre

Kontaktperson: John Iver Madsen

 

Underrådgiver spuns/jord: Aarsleff A/S

Per Aarsleff A/S

Lokesvej 15, 8230 Åbyhøj

Kontaktpersoner: Jens Martin Nielsen / Jørgen Lisby

BB-fiberbeton

BB fiberbeton

BB fiberbeton er glasfiberarmeret beton produceret på mål til opgaven
Kontaktinformation
BB fiberbeton
Hjørnegårdsvej 10
4623 Ll. Skensved
Tlf:+45 56 16 80 08
Web:
Email:   info@bbfiberbeton.dk