At bygge bro mellem nyt og gammelt

Hvordan kan der bygges en bro mellem gammel kulturarv og tiltrængte nybyggerier. Svaret ligger i skærm og facadetegl hvis man spørger Henning Thomsen fra C2 Elements.

 

Tekst af Alexander Tengbjerg

 

Oftest kan arkitekter stå i den situation at der skal tages hensyn til en gammel kulturarv, men samtidigt skabes nye bygninger, der lever op til nutidens krav og forventninger. Dette dilemma kan blandt andet løses ved at benytte sig af skærmteglens mange muligheder.

 

Harmonisk tilbygning

I Schweiz har Abraha Achermann arkitekter stået for en renovation og tilbygning til et domhus fra 1906. Om end den oprindelige bygning var betagende i sit kirkelige udtryk, så levede den ikke op til kravene til en moderne retsbygning. De benyttede sig af skærmteglen TERRART baguettes.

 

De flettede tegl baguettes laver i små bølger en smuk overflade der går igen i både taget og facaden. Udtrykket er højtideligt uden at være intimiderende hvilket er ideelt for et moderne domhus.

 

Mellem mursten og stål

I London har man skabt en fantastisk overgang imellem en af byens smukke gamle kirker og resten af kvarterets stål og glaskonstruktioner. St. Botolphs Hall Apartments, tegnet af Matthew Lloyd Architects, har skabt en sjælden synergi imellem de forskellige bygninger, som kommer hele kvarteret til gavn.

 

- De smukke farver og slanke vandrette linjer rammer tonen og stilen i både nybyggeriet og den historiske Church of St. Botolphs. Her ser man tydeligt det fantastiske farvespil, som er muligt at få frem ved hjælp af skærmteglen, forklarer Henning Thomsen.

 

Et mere futuristisk eksempel på skærmteglens samarbejde med fortiden ses i Markthauser Complex i Mainz, skabt af arkitekterne fra Studio Fuksas. Her fusioneres en middelalderlig bygning, med et enormt spindelvæv af skærmtegl.

 

Men takket være skærmteglens bløde og åndbare udtryk gives der trods størrelsen på nybyggeriet, alligevel luft til den gamle konstruktion.

 

Læs mere om Facader og Tag

 

 

Frækt og vovet

Skærmtegl og teglsten, er et interessant materiale fordi det kan bygge en naturlig bro imellem nyt og gammelt. Men det kan også være både vovet, frækt og stjæle rampelyset. Således ses det på Museum Brandhorst fra 2009.

 

- Her ser man de lodrette teglbaguettes i alle regbuens farver. De skaber en bygning man ikke kan undgå at holde af. Det er sådanne arkitektoniske perler der har været med til at gøre teglbaguettes enormt efterspurgte, både til kontor og boligbyggerier.

 

Jeg får ugentligt forespørgsler om deres muligheder og begrænsninger. Hertil kan jeg kun sige, at begrænsningerne er noget som arkitekterne sætter og ikke jeg. Som det ses på Museum Brandhorst og de andre konstruktioner er skærmtegl noget som kan bøjes og formes i et utal af vinkler og farver.

 

Det gælder uanset om man søger at tilpasse arkitekturen sine omgivelser, eller ønsker at den skal stikke positivt ud, som Henning Thomsen beskriver det.

Kontaktinformation