Når det umulige bliver muligt

C2Elements ApS har genopfundet et klassisk materiale i en helt ny form til nybyggeriet for Novo Nordisk. 



Tekst af Tina Toft
 


Gennem de seneste 10 år har C2Elements leveret NBK skærmtegl med nye arkitektoniske udtryk. Et af deres seneste projekter kan opleves i form af facaden på det nye danske hovedsæde for Novo Nordisk. Her var den største udfordring at tilpasse det klassiske byggemateriale til de 70 meter i diamater, som bygningen udgør.


 
- Tegl har en vis tolerance, men der taler man normalt om et par millimeter. Det begynder derfor at blive kompliceret, når der skal udvikles tegl på halvanden meter i længden med en krumning på otte millimeter. Ved en krumning på 8 mm er en afvigelse på bare 2mm meget synlig, fortæller direktør Henning Thomsen fra C2Elements ApS.

Men det lykkedes at give Novo Nordisk præcis, hvad de efterspurgte, og alt i alt har C2Elements  leveret 4.000 kvadratmeter NBK skærmtegl til Novo Nordisk hovedsæde Bagsværd.

- Mange ville nok have sagt, at det ikke kunne lade sig gøre, men det er hermed bevist, at det kan det. Vi bestræber os altid på at realisere den vision, arkitekten tegner – også selvom der ikke er en standard på området. 



 

Fremstillingsprocessen


Det har dog krævet en stor portion omhu i en omstændelig fremstillingsproces, så der gik lang tid før fabrikken var i stand til at levere det perfekte produkt.

 

- Leret skal filtreres grundigt, inden det knuses til pulver og køres til teglværket, hvor det blandes med chamott og vand. Denne masse presses gennem en særlig form, hvorefter der skæres af. Her skal man i øvrigt sørge for at bevare en længde, der er længere end den, der skal bruges. Dernæst skal der tørres og brændes. Brændingen sker i en specialovn, der er mere end tre meter bred, 140 m lang og yder en sluttemperatur på cirka 1.100 grader, hvilket får produktet til at krympe 10-15%. Endelig skal det kappes af i begge ender, glaseres, hvorefter det brændes endnu engang. Kunsten er selvfølgelig at vide hvor meget teglstenene krymper, når de bearbejdes, så man får præcis de millimeter, man skal have – det fik vi. 



Ingen skønhedspletter 


Endnu en kunst var at imødekomme de høje krav, Novo Nordisk stillede – ikke blot til kvaliteten:


- Et keramisk materiale, der er glaseret, får ofte helt naturligt nogle små bitte pletter i overfladen, der er sorte – vi kalder dem for ’spots’. Pletterne har ingen kvalitetsbetydning, men Novo Nordisk ville gerne have dem uden. Hvis der på byggepladsen blev fundet tegl med spots, blev de omgående sendt retur, og vi måtte lave nye.





Til gengæld blev slutresultatet lige så perfekt i udtrykket, som det blev præcist i sine mål. Eller som Henning Thomsen udtrykker det:





- Jeg ved, at Novo Nordisk er glade, men derudover mener jeg, at bygningen blev en arkitektonisk perle, som taler for sig selv.

Kontaktinformation