Når kun fantasien sætter grænser

I tusinder af år er teglsten blevet brugt i byggeindustrien, og tidens tand har endnu ikke fået bugt med materialet. Teglsten og skærmtegl bruges stadig i byggeindustrien, takket være dets mange muligheder.


Tekst af Alexander Tengbjerg

 

Ler blev brugt i byggeindustrien før mennesket kunne læse og skrive. Det har siden fungeret som et byggemateriale, der har været både holdbart og givet mulighed for at forme arkitekturen efter bygherrens ønsker.

 

For omkring 2.600 år siden, begyndte man i Italien, at producere terrakotta, som oversat betyder brændt jord, og det er denne type ler C2 Elements i dag bruger til at producere skærmtegl til facader. Et produkt, der kan overleve så godt som alle andre bygningsmaterialer.

 

Sat præg arkitekturhistorien

Igennem tiden er tegl blevet brugt til nogle af historiens mest ikoniske bygninger. I Rom springer det i øjnene overalt, og det har overlevet byens mange plyndringer igennem knap 1.600 år.

 

Times Square i New York, en af verdens mest kendte pladser, bugner af beundringsværdige bygninger klædt i tegl.

 

Leret som materiale har derved sat sig sine tydelige spor igennem arkitekturens historie af den simple grund, at det har uanede muligheder.

 

Kun arkitektens fantasi sætter grænser

De uanede muligheder er den dag i dag terrakottaens største styrke. Henning Thomsen fra C2 Elements, der har specialiseret sig i skærmtegl, fortæller følgende om materialet:

 

- Vi har med et materiale at gøre, der i princippet har uanede muligheder. Det kan bøjes, drejes og farvelægges i et utal af kombinationer. Alle de muligheder kan til tider være svære at forstå. Det er jo sjældent, at man har den mulighed at kunne forfølge sine mest fantasifulde drømme som arkitekt.

 

Vi har derfor hos C2 Elements ikke et decideret produktkatalog over alt, hvad vi producer, for vi laver næsten altid specialordrer. Produktkataloget må arkitekten selv skabe oppe i sit eget hoved.

  

Skandinavisk opblomstring

Skærmteglets mange muligheder har betydet, at det oplever en renæssance i Skandinavien, efter det i lang tid har været et yndet materiale blandt store europæiske arkitekter.

 

C2 Elements har blandt andet stået for levering af skærmtegl til Novo Nordisk nye hovedkvarter. Arkitekternes mål var her, at bygningen skulle afspejle stablede piller, som et symbol på selve Novos medicinske fremskridt.

 

Hertil benyttede man hvide og buede skærmtegl, der med bløde kurver fuldente bygningens organiske udtryk.

 

I Malmø har C2 Elements beklædt byggeriet Triangeln i skærmtegl. Her ses det tydeligt, hvordan teglsten kan give en bygning en rå, men stilfuld facade, der passer ind i Malmøs gadebillede. De to bygninger viser på hver sin måde, hvordan skærmtegl kan give både bløde organiske kurver såvel som rå facader.

 

Læs mere om Facader og Tag

 

Samtidigt er skærmteglen begge steder benyttet i byggerier, der hver især repræsenterer den nordiske minimalisme med rene og enkle linjer. De er tydelige eksempler på det tidsløse karamiske skærmtegls mange muligheder.


Kontaktinformation