<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> stetisk b redygtighed ind i byggeriet
Æstetisk bæredygtighed ind i byggeriet

Annonce

Æstetisk bæredygtighed ind i byggeriet

 

Indlæg af adm. direktør i Danske Tegl, Gitte Krusholm Nielsen

Der er havnefest i Aarhus, Nordhavn og Køge, byfest i Odense, Furesø, Herning, Roskilde, ja, fortsæt selv. Med andre ord, den helt store byggefest er i gang derude og Boligsiden.dk oplyste da også i denne uge, at dansken har købt boliger for, hold nu godt fast, 130 mia. i 2017.

De forventningsfulde indflyttere står klar på lange ventelister, drømmende og utålmodigt ventende på den nye rede, som er i vente. Det går derfor stærkt derude. Ikke bare med handlerne, men også med opførelsen af nye boliger.

Ofret på travlhedens alter

Men hov, den nyhed er jo ”old news”, for det har vi da hørt om før, endda for ikke særlig længe siden. Vi skal bare kigge lidt tilbage, da finanskrisen gjorde sit barske indtog. Dengang var der også fuld fart på byggepladserne. Det resulterede i hurtigt opførte bygninger, som blev udført i materialer, der kunne imødekomme ønsket om den kortest mulige anlægstid og hvor den håndværksmæssige omhu desværre til tider blev ofret på travlhedens alter af skarpe tidsplaner og et strejf af griskhed.

Allerede nu, efter bare 7 år, fremstår mange af byggerierne fra dengang desværre med synligt slidte og kedeligt patinerede facader. Ligesom træværket i reklamen kalder på ”GORI”, så tigger disse bygninger om en kærlig hånd, i ønsket om, at genvinde den fortabte ynde.

Øv, øv, øv! De bygninger er jo kun i deres spæde teenageår og burde slet ikke være på venteliste på skønhedsklinikken for de triste og slidte. Som investor og bygherre ville jeg ærgre mig gul og blå over dette resultat. For ethvert byggeri er, uanset valget af materialer, design og byggeteknik, en betragtelig investering. En investering, som man derfor må forvente er langtidsholdbar.


Læs mere om Tegl


Vi vil bo trygt og godt

Helt grundlæggende, så ønsker vi alle, at bo trygt og godt. At have den skønne bolig, som er sund og smuk, som ligger i et stemningsfuldt og hyggeligt kvarter, hvor familien trives og som man glæder sig til at komme hjem til. Den livskvalitet det giver, at bo sundt, smukt og holdbart, afspejler sig direkte i kvarterets omdømme og i boligernes værdi. Det er fakta.

 

 

Og uanset om vi selv ejer vores bolig eller ej, så er disse afsmittende effekter alle af så bred og væsentlig karakter, at alle, har fordel heraf.

 

Så derfor, af alle gode grunde, er det vanvittig vigtigt, at vi bygger med materialer, der konstruktionsmæssigt, såvel som visuelt og æstetisk, er langtidsholdbare og som dermed i sin fremtoning har en positiv effekt på os som mennesker i vores daglige liv.

 

Et hurtigt opslag i Den Danske Ordbog forklarer æstetik således: ”Som (i det ydre) behager, tilfredsstiller eller på anden måde opløfter sanserne eller sindet.” Jeg kunne ikke have sagt det bedre selv.Læs mere om Bæredygtighed

 

Heldigvis er det bare at gå igang

Så mit opråb er derfor:

Selv om der er travlt, så byg nu for pokker i materialer, som er æstetisk bæredygtige. Dvs. vælg materialer, som fra byggeriets første dag fremstår med en forførende udstråling, med liv og varme, detalje, karakter, som oser af godt håndværk (og nu kommer det vigtigste) og som ældes med ynde.

 

Det vi bygger nu, bygger vi til fremtiden og vi har en forpligtigelse til, at sikre, at de næste mange generationer lever godt i og med, de valg vi har truffet. Jeg gentager lige mit mantra, blot så al tvivl er manet i jorden: Vi skal bygge æstetisk bæredygtigt!

 

Heldigvis er det bare at gå i gang. Vores forgængere viste så fint vejen. De byggede i murværk og tegl af mange og rigtig gode grunde: det er et naturligt og tilgængeligt byggemateriale, det er pokkers holdbart og det fremstår smukt hele sit lange liv og så er det indbegrebet af æstetik!

 

Jeg drømmer om, at vi som branche, bliver bedre til at prioritere det æstetiske i byggeriet. Det behøver ikke betyde dyrere projekter, tværtimod.

Danske-Tegl

DANSKE TEGL

DANSKE TEGL er en stærk brancheforening, der gennem dialog med borgere, politikere, myndigheder og andre brancheorganisationer påvirker det moderne samfund, det murede byggeri, miljø og uddannelse.

Kontaktinformation
DANSKE TEGL
Vesterbrogade 1 E 2. sal
1620 København K
Tlf:+45 7114 1440
Web:
Email:   gkn@dansketegl.dk