<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> At v re smuk og ldes med ynde
At være smuk og ældes med ynde

Annonce

At være smuk og ældes med ynde

Indlæg af adm. direktør i Danske Tegl, Gitte K. Nielsen

 

For et par uger siden kom en god ven forbi til en kop kaffe. Talen faldt på mine skriverier og artikler i diverse medier, hvor især cirkulær økonomi, bæredygtighed, klima og totaløkonomi har været omdrejningspunkter den seneste tid.

 

- Det er alt sammen relevante og kompetente inputs til den debat, der netop nu er om de emner, sagde min ven og fortsatte:

 

- No offence. Dine betragtninger giver mening, og du skriver godt, men …

 

Hjælp, hvad kommer der nu, tænkte jeg og kunne ikke undgå at blive bekymret for det egentlige budskab, der var på vej. Man er vel lidt forfængelig med sit omdømme i disse Vi-går-viralt”-tider.

Heldigvis var budskabet klart og positivt:

 

- Gitte, du repræsenterer verdens bedste og smukkeste produkt. For en bygning handler det om at være smuk - hele livet og at ældes med ynde. Det er en af de meget væsentlige årsager til, at vi vælger tegl og murværk. Se nu at komme i gang med at fortælle den historie også.

 

Læs mere om Bæredygtighed

 

Om at føle sig connected med mursten

Point taken. Men for Søren da, det er pokkers svært at skrive en hel artikel om en smuk facades æstetik, taktilitet og patina. Kort sagt at skrive om en bygnings liv og rynker på en måde, så folk gider at læse det. Det er jo gammel vin på nye flasker. Ingen ”Breaking News” fra den kant.

Jeg gik i tænkeboks, tog en masse billeder af gamle huse og kom alligevel ikke rigtig videre.

 

En morgen kort efter tikkede en mail ind om, at jeg havde overset en deadline om at levere en artikel, som skulle i trykken dagen efter. Artiklen er den artikel, du netop nu læser.

 

Jeg modtog mailen på vej fra København til Aarhus og tænkte, at det måtte løses over aftensmaden med en blok ved hånden. Jeg havde brug for inspiration til at få sat ord på det smukke og fine ved tegl, som jeg selv er så fascineret af. Hvad gør man så? Man spørger den nærmeste i øjeblikket: den unge tjener, Carina, hvad hun syntes om huse i murværk? Og tak skæbne, hvor ordene myldrede frem:

 

- Hvis jeg kunne vælge frit, så er mit hus i lyse mursten og med mange vinduer, så der er masser af lys.

 

- Jamen, hvorfor lige mursten? Det kunne jo også være et hvilket som helst andet lyst facademateriale, spurgte jeg.

 

Læs mere om Tegl

 

Bare spørg danskerne

- Nej! Der er en særlig charme ved murværk. At vide, at det er et ægte håndværk, nøje opbygget af hver enkelt sten gør, at man føler sig connected med det.

 

Carinas fødselsår er nok et sted i start 90’erne, og jeg havde derfor forventet, at gasbeton, beton og murværk alle vægtede nogenlunde ens for hende. Der tog jeg fejl. Hun var slet ikke i tvivl om, at et muret hus ikke bare er en god investering, men også står for god kvalitet og især er født smukt og ”får sjæl med tiden”, som hun udtrykte det. Da vi havde snakket lidt, sagde hun smilende:

 

- Jeg må tilbage til jobbet, men tak for snakken. Fremover kan jeg slet ikke lade være med at tænke over, hvad murværk faktisk står for, når jeg ser det.

 

Den åbenlyse oplevelse af æstetik, ro, historisk vingesus og kvalitet, som murværk og tegl giver - i kombination med det livslange smukke udtryk - taler for sig selv. Også for en 25-årig. Hertil kommer den ekstrem høje grad af fleksibilitet, som murstenenes lille størrelse og fine format giver mulighed for.

 

Tak til min ven for vinket. Det var slet ikke så svært at beskrive skønheden og æstetikken ved tegl. Jeg skal bare spørge dansken – og så håbe på, at oversættelsen til papir ikke har ødelagt den gode oplevelse. 

Danske-Tegl

DANSKE TEGL

DANSKE TEGL er en stærk brancheforening, der gennem dialog med borgere, politikere, myndigheder og andre brancheorganisationer påvirker det moderne samfund, det murede byggeri, miljø og uddannelse.

Kontaktinformation
DANSKE TEGL
Vesterbrogade 1 E 2. sal
1620 København K
Tlf:+45 7114 1440
Web:
Email:   gkn@dansketegl.dk