<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Pr v at vende huset rigtigt
Prøv at vende huset rigtigt

Annonce

Prøv at vende huset rigtigt

Indlæg af adm. direktør Gitte Krusholm Nielsen, Danske Tegl

 

Ferien slut, og det var jo helt forrygende. Strandene var fulde af vinterblege danskere mange uger før, at livreddernes vagtplaner overhovedet var parat. Det fortsatte helt ind i august med non-stop sommer og dertilhørende agurkenyt. Der var dog et par alvorlige overskrifter undervejs, som mindede os om, at vi skal være endnu mere fornuftige, når vi bygger.

 

Velkogte turister

For den 1. august stoppede festen. Det var Earth Overshoot Day – dagen, hvor hele årets bæredygtige forbrug af naturressourcer var udtømt, fem måneder før tid. For hvert år falder denne ”udløbsdato” tidligere, da presset på vores klode stiger.

 

Som om det ikke var nok, så oplevede vi i Skandinavien de største skovbrande i mands minde. En reminder om naturens sårbarhed og materialernes let forgængelighed. Imens klagede de velkogte turister i vores lille land over manglende aircondition på hotellerne. Aktuelle nyheder, som minder os om, at vi skal optimere vores gøren og laden i hensynet til naturen og mennesket.

 

Læs mere om Tegl

 

Dyr aircondition

En af mine eviggyldige inspirationer er de gamle indianere og deres ordsprog om fornuftig adfærd: tilse, at alt hvad du gør, er uden effekt mindst syv generationer frem.

 

Men med en tom ressourcekonto og det faktum, at det kræver op til otte gange mere energi at levere aircondition end opvarmning, er der ikke mange generationer at hente i den løsning.

 

Klimaet og De Tre Små Grise

FN’s klimarapporter fortæller os entydigt, at klimaet er under stærk forandring. Og hvis nogen stadig skulle være i tvivl, så er TV2s Peter Tanev gennem hele sommeren kommet med bekræftende rapporter fra den vestligste kant af Kongeriget Danmark - på isen i Grønland.

 

Det nytter altså ikke, at vi bygger som de første to små bygherrer i ”De tre små grise”, når nu vi ved, at fremtidens klima stiller helt nye krav om robusthed og holdbarhed til vores bygninger. Vi kommer til at opleve mange og intense perioder med høj varme, vilde vinde og masser af nedbør i Danmark.

Kan vi gøre en forskel?

Ja-da. Her et par håndregler:

 

-        Vælg rene naturmaterialer, som er produceret lokalt og af lokale råvarer, der er sunde og holdbare.

-        Vælg materialer, som holder rigtig længe uden behov for vedligehold.

-        Vælg materialer og løsninger, som kan tåle at stå ude i masser af sol, frost, blæst og vand.

-        Vælg design af bygningen og placering på grunden, der skærmer optimalt for solens varme.

-        Vælg mineralske materialer, der reducerer temperaturudsvingene i bygningen.

-        Vælg et design af bygningen, som giver maximal funktionalitet i hele bygningens levetid.

 

Danske-Tegl

DANSKE TEGL

DANSKE TEGL er en stærk brancheforening, der gennem dialog med borgere, politikere, myndigheder og andre brancheorganisationer påvirker det moderne samfund, det murede byggeri, miljø og uddannelse.

Kontaktinformation
DANSKE TEGL
Vesterbrogade 1 E 2. sal
1620 København K
Tlf:+45 7114 1440
Web:
Email:   gkn@dansketegl.dk