Når lyset indretter sig efter dig

Annonce

Når lyset indretter sig efter dig

Lige nu er det et enormt fokus på lys i vores hverdag – hvordan får vi den mest optimale lyssætning, der sækker alle forskellige behov i et rum? Ved at benytte tilstedeværelsessensorer bliver lyset automatisk reguleret, hvilket i tilgift sparer energi.

 

Tekst af Mikkel Dissing Sandahl

 

 

ESYLUX står for innovative produkter, der er enkle at betjene og installere. Firmaet tilbyder et bredt sortiment herunder intelligente bevægelses- og tilstedeværelsessensorer til belysning.

Firmaets løsninger er kendte for deres fjernbetjening, som gør det nemt at programmere udstyret. Her kan man ved blot 4 tryk programmere sensorerne, hvilket el-installatørerne har været meget begejstrede for.

 

Lysstyring i hverdagen

– Typisk, så tænder man lyset om morgenen på arbejdet, og så tænker man ikke mere over det, hvilket betyder, at lyset står tændt i løbet af dagen. Det ideelle arbejdslys ligger mellem 250 og 500 lux, og med en tilstedeværelsessensor, så bliver lyset skruet op for eller dæmpet, så der altid er eksempelvis 400 lux, udtaler Terry Goldenbeck, salgschef og ansvarlig for ESYLUX Skandinavien.

Derudover er man sikret samme lysniveau i hele rummet, hvilket for eksempel kan være et problem i klasselokaler, hvor der er et stort lysindfald op ad vinduet, mens det kan være mørkt inde ved den bagerste væg.

 

Energibesparelse på 60 – 70 %

Elsparefonden foreskriver som et lovkrav til alle offentlige institutioner, der bliver renoveret, at alle lyskilder skal reguleres med sensorer, således at lyset ikke er tændt unødigt. Og der er hurtige gevinster at hente, fortæller Terry Goldenbeck:

– I løbet af 2- 2,5 år er pengene tjent ind igen ved sensorer. Energibesparelsen ligger typisk på 60 til 70 %, hvilket overrasker mange. Der er desværre mange steder, hvor man hænger fast i en entreprenørtankegang, hvor man fokuserer på hvad, der koster at lave, frem for den langsigtede pris.

Der er også meget udendørs belysning, der er tændt 8, 12 eller lige frem 24 timer om dagen, og her er der store summer at spare ved eksempelvis at gå over til LED-belysning. Normalt klarer en lyskilde i en halogenprojektør sig max. 6 måneder, hvis den er tændt 10 timer om dagen, hvor AF LED projektøren fra ESYLUX holder omkring 20 år. Så også i dette tilfælde kan man hente pengene hjem på under 2 år, samtidig med at miljøet skånes.

 

Det laveste egenforbrug

Et andet nyt krav fra Elsparefonden er, at sensorerne højst må have et egenforbrug på 1 watt pr. funktion, hvor man i ESYLUX er nede på 0,33 watt for produkter med flere funktioner, hvilket er det laveste egenforbrug for denne teknologi.

 

Tysk kvalitet – dansk design

ESYLUX fremstiller alle produkter på egen fabrik i Tyskland, og det giver en rigtig stor kvalitetsforskel i forhold til varer, der bliver fremstillet i Østen. Terry Goldenbeck fortæller:

– Vi har en meget høj kvalitetssikring, men når det kommer til designet, så er det danske normer, der hersker. Derudover har vi verdens mindste sensor med dagslysstyring, hvilket appellerer til arkitekter, da man næsten ikke ser sensoren.

Kontaktinformation
ESYLUX
Kokholm 3A
6000 Kolding
Tlf:76 72 90 90
Email:  
N-r-lyset-indretter-sig-efter-dig