<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> eurotag fynsk boernehave ventes at skrive groen danmarkshistorie
.-.
Fynsk børnehave ventes at skrive grøn Danmarkshistorie

Annonce

Fynsk børnehave ventes at skrive grøn Danmarkshistorie

Børnehaven Humlebien i Svendborg, der slog dørene op i foråret, skal efter planen certificeres efter DGNB-ordningen som den første institution i Danmark. Det har stillet store krav til materialedokumentationen, og bygningen er bl.a. opført med en bæredygtig tagmembran, der er omfattet af en genbrugsordning. ”Der er god ræson i at bygge efter DGNB-kravene, bl.a. fordi driftsfordelene bliver større,” forklarer kommunen.    

 

I Svendborg Kommune slog den nye børneinstitution Humlebien dørene op i løbet af foråret til glæde for både børn, forældre og medarbejdere i kommunen. Det er imidlertid ikke kun de nye lyse, rummelige og funktionelt indrettede lokaler og udendørs arealer, der vækker begejstring: Bygningen selv er nemlig, som den første børnehave herhjemme, opført efter kravene i den bæredygtige DGNB-certificeringsordning og ventes at opnå DGNB sølv-certificering.

 

Store driftsfordele på den lange bane

- Vi ønsker at tage bæredygtighed alvorligt og har derfor valgt at bygge med udgangspunkt i DGNB-kravene. Bygningen skulle ikke kun være dejlig for brugerne at opholde sig i, men også opføres i materialer og med løsninger, der sikrer et godt indeklima og minimerer det miljømæssige fodaftryk, forklarer projektleder Anton Holm Madsen fra Svendborg Kommune og fortsætter:

 

- Der er derudover god økonomisk ræson i at bygge efter DGNB-kravene. På den lange bane forventer vi større driftsfordele, idet såvel rengøringsbehov som energi- og vandforbrug reduceres kraftigt, ligesom de valgte materialer må forventes at mindske vedligeholdelsesbehovet. Det gør jo en stor forskel, når du allerede fra starten tager udgangspunkt i, at bygningen skal have en levetid på over 50 år og vælger materialer ud fra dét, understreger han.

 

 

Høje dokumentationskrav

Børnehaven Humlebien er projekteret af C & W Arkitekter, der udover projekter i den almene boligsektor bl.a. har tegnet en lang række offentlige institutioner. Arkitekt MAA Mogens Milling fra C & W Arkitekter fortæller om arbejdet med det, der forventes at blive Danmarks første DGNB-certificerede institution:

 

- Der er temmelig meget dokumentation forbundet med at leve op til DGNB-kravene. Det gælder byggematerialer fra træ til søm og skruer såvel som selve byggeprocessen, og hvordan materialerne håndteres efter endt levetid. Vi har tilstræbt at lave bygningen, så den anvender så få materialer som muligt, ligesom vi har brugt genanvendelige materialer, hvor det har kunnet lade sig gøre.

 

Derudover er Børnehaven Humlebien udført med isolering efter kravene i BR15 og desuden opført med solceller på taget. På den måde opfylder den samlet set de skærpede energikrav i bygningsklasse 2020.

 

Tagmembran med genbrugsordning

Blandt de materialeløsninger, som er valgt til Børnehaven Humlebien, er tagmembranen Derbicolor Olivine fra Derbigum, der er en af verdens førende leverandører af Cradle-to-Cradle-certificeret tagpap. Membranen kan takket være sit indhold af det naturlige mineral olivin omdanne luftens CO2 til sand. Den er derudover omfattet af en såkaldt take-back-ordning, der bl.a. sikrer fuld genanvendelse af tagpap-fraskær fra byggeprocessen.

 

- Al affaldet i forbindelse med tagløsningen samles ind og køres til genbrug, så det bliver til ny tagpap på Derbigums fabrik i Belgien. For os som udførende er det ren rutine, og vi er glade for på den måde at kunne være med til at sikre et mere bæredygtigt byggeri, forklarer beregner Peer Schødts fra tagentreprenørfirmaet Bakkekildegård Byens Tag, der har stået for udførelsen af den grønne tagløsning på Humlebien.

 

- Ud over at være 100 pct. genanvendelig er membranen helt vandtæt og har markedets længste holdbarhed. Den er derfor med til at reducere børnehavens miljømæssige fodaftryk, samtidig med at den reducerer kommunens behov for vedligeholdelse af taget, understreger Peer Schødts til slut.

 

Kontaktinformation
Forbo Flooring
Produktionsvej 14
2600 Glostrup
Tlf:+45 44 92 85 00
Email:   info.denmark@forbo.com
eurotag-fynsk-boernehave-ventes-at-skrive-groen-danmarkshistorie