Strøm - YouGov

Alt for lidt strøm: Danske badeværelser forberedes ikke godt nok til fremtiden


Alt for få badeværelser får installeret nok strømudtag eller forberedt, så der nemt og hurtigt kan etableres strøm ved toilettet. Men det skal der laves om på, hvis badeværelserne skal passe til fremtidens behov. Sådan lyder det fra en af verdens største sanitetsproducenter, Geberit, og TEKNIQ Arbejdsgiverne, brancheorganisation for VVS’ere og elinstallatører.


En helt ny undersøgelse foretaget af YouGov for sanitets- og møbelproducenten Geberit viser, at det kun er på hvert fjerde badeværelse, der er trukket strøm frem i nærheden af toilettet. På nye badeværelser, bygget eller renoveret inden for det seneste år, er det tal 32 procent. Det bliver et problem i fremtiden, hvor rigtig mange ønsker til badeværelset er afhængige af netop strøm ved toilettet.


”I den nye undersøgelse kan vi se, at danskerne har mange ønsker til badeværelsesløsninger, som kræver el ved toilettet. At så mange nye badeværelser ikke får installeret strøm ved toilettet nu, bliver et problem på den lange bane. Brugerne kan ikke få deres behov opfyldt, og hvis de vil have dem opfyldt, bliver det uforholdsmæssigt dyrt,” forklarer Per Holleufer, produktchef i Geberit.

Alt for dyrt at installere strøm på bagkant
Per Holleufer mener, at der skal tænkes på, at der på et senere tidspunkt kan blive behov for at have strøm i nærheden af toilettet. Noget både rådgivere, VVS’ere og elinstallatører skal være mere opmærksomme på.


”Det koster måske nogle hundrede kroner ekstra, at der er forberedt til el i nærheden af toilettet, når man er i gang med at få lavet el på det nye badeværelse, hvorimod det hurtigt kan blive en helt anden pris, hvis fliser og så videre skal omstøbes. Så selvom man ikke skal bruge strøm nu og her til eksempelvis et douchetoilet, så er badeværelset fremtidssikret til den dag, det skulle blive aktuelt,” siger Per Holleufer.


Den nye undersøgelse viser, at 60 procent af danskerne på deres fremtidige badeværelse kunne tænke sig berøringsfri toiletskyl, 37 procent et douchetoilet, 61 procent en lugtudsugningsfunktion i deres toilet og 29 procent et toilet med orienteringslys. Alle funktioner, der kræver strøm ved toilettet.

Brancheorganisation for elektrikere og vvs’ere: ”Forbered elinstallationerne til fremtidens behov”
Hos brancheorganisationen for vvs’ere og elinstallatører, TEKNIQ Arbejdsgiverne, mener man, at der er behov for et øget fokus på badeværelsets elinstallationer:


”De fleste har godt styr på, hvor stikkontakter og udtag i deres køkkener skal placeres. Men det samme gælder ikke for badeværelserne, hvor man for det meste nøjes med den myndighedskrævede stikkontakt,” siger konsulent for el-området hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, Mads Risgaard Knudsen, og henviser til, at der i nyere badeværelser er nationale krav om minimum en stikkontakt, medmindre lokalet er så lille, at den ikke kan placeres i sikker afstand fra bruser eller badekar.


”Det vil på alle måder være fornuftigt, hvis man forbereder elinstallationerne i badeværelset til fremtidens behov som eksempelvis toiletter, der kræver strøm, højtalere og ventilatorer, så stikkontakter og udtag til disse placeres, hvor de skal bruges. Det vil også sikre en stor grad af elsikkerhed,” siger Mads Risgaard Knudsen og slutter:


”Så planlæg med flere stikkontakter og udtag, når der skal renoveres eller bygges nyt badeværelse.”


Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget blandt et repræsentativt udvalg af 1.000 danskere og udført af YouGov på vegne af Geberit i januar 2021.