20201218_125033 (1)

Investerer i teknologi, miljø og hygiejne: Fremtidssikrede skoletoiletter i Hillerød

 

På Hillerødholmskolen i Nordsjælland er der blevet investeret i et område, der ofte er genstand for debat– nemlig toiletterne. Moderne teknologi og nudging skal give bedre hygiejne og skåne miljøet.  

 

Hillerødholmskolen er en af de første skoler til at få berøringsfri betjeningsplader og armaturer på samtlige toiletter efter en nyligt gennemført totalrenovering. En renovering, der blandt andet ’nudger’ skolens elever til at holde toiletterne rene – for eksempel ved at skraldespanden er placeret, hvor den er nem at ramme:

 

”Kommer man ind på et pænt toilet, er der bedre chance for, at man efterlader det sådan igen. Det er grundtanken. Og så skal det være nemt for børnene at undgå kontakt med unødvendige bakterier,” forklarer Louise Wedel, projektleder i Hillerød Ejendomme, og tilføjer:

 

”Energibesparelser er også et vigtigt fokusområde. Når vandhanen slukker af sig selv, toiletterne skyller ud med mindre vand og tilmed ikke stopper eller løber over, fordi det er let at skylle ud uden berøring, så giver det både økonomiske og miljømæssige besparelser i det lange løb.”

 

Til at rådgive Hillerød Ejendomme om de strategiske valg i forhold til indretning og energioptimering ud fra skolens driftserfaringer stod de rådgivende ingeniører fra Barion med indehaver Ole Nicolaisen i spidsen.

 

Omfattende renovering med hensyn til slid, sommerferie og hygiene

Renoveringen stod på hen over sommerferien 2020. Nøraa vandt entreprisen og til at udføre det omfattende vvs-arbejde, blev Finn Vindahl Andersen VVS sat på opgaven.

 

”Det var en stor opgave med helt ny rørføring til over 20 toiletter, sanitet og berøringsfri løsninger til både skyl og håndvask. Men vi knoklede på og fik i samråd med arkitekt, projektleder og leverandører planlagt og installeret et tilfredsstillende resultat,” siger Thomas Vindahl Andersen, direktør i Finn Vindahl Andersen VVS-entreprise.

 

Da det var første gang Thomas Vindahl Andersen skulle foretage en et så omfattende projekt med 20 berøringsfri betjeningsplader i én institution, spurgte han leverandøren af disse, Geberit, til råds:

 

”Thomas og jeg havde en god dialog om især brugsbehovene. Fordi det er en skole, skulle pladerne være ekstra slidstærke. Derfor endte vi med berøringsfri plader af rustfrit stål fremfor af glas, som der ellers var lagt op til,” forklarer Torben Søkjær, rådgiver hos Geberit, og tilføjer:

 

”Når man renoverer på institutioner, der har lukket i længere perioder såsom en skole i sommerferie er det desuden vigtigt at vælge en løsning, der kan fjernstyres med automatiske skyl, sådan at man undgår stilstående vand og dermed risiko for legionellabakterier.”

 

For Torben Søkjær var Hillerødholmskolen også det første projekt af sin slags, men han er sikker på, det ikke bliver det sidste:

 

”Der er ingen tvivl om, at tendensen går mod flere berøringsfri produkter. Især set i lyset af coronapandemien, hvor rigtig mange har fået øjnene op for værdien at et højt hygiejnefokus.”

 

For yderligere information, kontakt:

Karin Busk Thygesen, Marketingkoordinator i Geberit på tlf. 24 94 45 81 eller karin.buskthygesen@geberit.com