Fremtidens Bolig: Byggefirma fra Galten skaber fremtidens bæredygtige familiehus

Annonce

Fremtidens Bolig: Byggefirma fra Galten skaber fremtidens bæredygtige familiehus

Rune og Maria Jakobsen, indehavere af Jakobsen Huse i Galten, har bygget et fremtidssikret hus, der løfter standarden for bæredygtighed til et nyt niveau

 
Af Grethe Bo Madsen 

”Ingen har lyst til at bo i en plastikpose, men det er i realiteten det, mange gør i dag. Vi bygger huse så tætte, at vi bagefter må installere genveksanlæg for at få et godt indeklima. Vi var trætte af lappeløsning på lappeløsning, og derfor satte vi os for at gentænke det moderne typehus i en version, der både har fokus på vores miljø, et sundt indeklima og bæredygtige materialer.”

Rune Jakobsen, der sammen med sin hustru Maria er indehaver af Jakobsen Huse i Galten, har lagt masser af energi og kreativ nytænkning i at skabe et moderne familiehus, der prismæssigt er konkurrencedygtigt med andre typehuse, men som samtidig løfter standarden for bæredygtighed til et helt nyt niveau.

Ægteparret Maria og Rune Jakobsen driver sammen virksomheden Jakobsen Huse i Galten. De håber at sætte standarden for et nyt typehuskoncept baseret på bæredygtige materialer, sundt indeklima og miljøvenlige løsninger. Pessefoto


Nyt unikt typehus-koncept

”Vi har brugt lang tid på at specialisere os i alternative materialer og byggemetoder. Vores oplevelse er, at folk faktisk gerne vil bo i bæredygtige huse, men at der næsten ikke bygges den slags huse herhjemme, fordi folk ikke ved, at det er muligt. Vi håber, vi kan være foregangsmænd for et unikt bæredygtigt typehus-koncept,” fortæller han.  

Selv startede han med at gå i dybden med materialevalget. Her var udgangspunktet, at det enten skulle være genbrugsmaterialer eller materialer, der ville kunne genbruges eller komposteres.

”Vi endte med at vælge skiffer til facaden. Der bruges 80 procent mindre CO2 til at bryde skiffer i forhold til at brænde mursten,” forklarer Rune Jakobsen.

Facaden er beklædt med skiffer, der kræver 80 procent mindre CO2 i forhold til mursten. En anden miljøvenlig løsning er den nedgravede regnvandstank, der giver gratis vand til toiletskyld, tøjvask og havevanding. Pressefoto
 

Ingen giftige kemikalier

Huset er beklædt med skiffer hele vejen rundt kun brudt af træ for rent æstetisk at bryde den sorte facade.

”Træet er ikke trykimprægneret, i stedet er valgt en metode kendt fra vikingerne, hvor træet opvarmes, så dets struktur ændres. Det er en lige så god måde at imprægnere træet på uden at bruge giftige kemikalier.”

Huset er isoleret med papiruld, et rent naturmateriale som har den egenskab, at det ud over at isolere også er utrolig lyddæmpende og har en stor evne til at lagre varmen.

I stedet for gipsvægge har huset fået vægge i fibergips bestående af 99 procent genbrugsmateriale.

”Det har den fordel, at det er meget stærkt og skruefast, så man ikke behøver at bruge rawlplugs. Samtidig har det den egenskab, at det indkapsler afdampning fra byggematerialer. Det betyder, at dampe fra lak og maling fra gulve og døre indkapsles,” fortæller Rune Jakobsen.


Ler giver sundt indeklima

”Vi ville gerne have noget andet end almindelig tapetsering og maling af væggene af hensyn til indeklimaet – noget der kunne ånde. Derfor valgte vi en overfladebehandling af væggene med lerpuds, der afsluttes med lermaling. Det giver en meget naturlig overfladestruktur, der samtidig har den fordel, at det både kan absorbere og afgive fugt – lidt ligesom en goretex jakke. Det giver et godt indeklima og er meget allergivenligt.”

Vinduerne i det nye byggeri er selvventilerende. I stedet for et genveksanlæg, der blander indeluften med luft, der suges ind udefra, trækkes udeluften ind og varmes op i selve vinduet i et lag mellem to termoglas.


Selvventilerende vinduer

Samtidig bruges den luft, der suges ud af huset til at producere varmt brugsvand i kombination med en særlig luft-til-luft varmepumpe. Vandet opbevares i en 250 liters varmvandsbeholder, som er forbundet med husets vandhaner.  

”Det leverer varmt vand svarende til en familie på to voksne og to børns forbrug,” forklarer Rune Jakobsen.

Den største udfordring for ægteparret har været at finde danske leverandører til byggeriet.

”Det er bestemt ikke sådan, at hvis du googler bæredygtige byggematerialer, at så vælter det bare op med leverandører. Det har været svært at finde danske leverandører, men de er der. Sjovt nok tales der så meget om, at Danmark er et foregangsland. Det er vi ikke på det he

Kontaktinformation
Jakobsen huse
Rohde 1
8464 Galten
Tlf:40 61 94 93
Email:  
Fremtidens-Bolig--Byggefirma-fra-Galten-skaber-fremtidens-b-redygtige-familiehus