Viden er vejen til den grønne omstilling

Det er en positiv udvikling, at stadig flere bygherrer og arkitekter begynder at stille sig nysgerrige over for innovative, grønne løsninger i byggeriet, herunder anvendelse af træ som kompliment eller alternativ til andre og mere traditionelle byggematerialer, såsom beton og stål.

 

Indlæg af Dan Andersen, Projektchef i Keflico A/S

 

 

Vi skal have endnu flere af de gode hybrid-eksempler på banen, så råmaterialerne ikke behøver være i kapløb mod hinanden. Der er en generel tendens til at tænke enten/eller, når det kommer til materialevalg, og det er ærgerligt. Hvorfor ikke lade materialerne komplimentere hinanden i stedet? Anvendelsen af træ behøver ikke udelukke andre råmaterialer. Og det samme den anden vej rundt.

 

Træ som en central del af den grønne omstilling

Vi kommer ikke uden om, at træ er en central del af den grønne omstilling uanset. Træ kan nemlig være med til at forbedre livskvaliteten for de mennesker, der opholder sig og bor i bygningerne, fordi indeklimaet, på grund træets fugtabsorberende egenskaber, er bedre og sundere end andre mere konventionelle byggematerialer. Men også klima på en større klinge vil naturligt have gavn af mere træ i byggebranchen. Selvfølgelig i særdeleshed FSC® og PEFCTM certificeret træ. Det betyder nemlig, at det træ, der anvendes, har en bæredygtig sporbar oprindelse, og at det kommer fra skove, hvor der er garanteret en bæredygtig bearbejdning og bestand.

 

Ifølge en analyse fra FN, står byggeriet og driften af bygninger for cirka 36 pct. af vores samlede energiforbrug. Det estimeres desuden af dansk skovforening, at bygge- og anlægssektorens CO2-udledning kan reduceres med op til 25 procent, hvis man begynder at bruge mere træ i dansk byggeri. Det er heldigvis også langsomt ved at gå op for beslutningstagerne i byggeriet, efter at træbranchen, herunder trægrossister som os, i årevis har arbejdet på at formidle denne viden.

 

At den miljømæssige bevidsthed og lyst til fornyelse er ved at rodfæste sig hos danske bygherrer og arkitekter er et kæmpe skridt på vejen. Det betyder, at vi i de forskellige led i værdikæden kan få skabt en dialog omkring råmaterialernes egenskaber og få disse til at komplimentere hinanden. Det øger både vidensniveauet omkring råmaterialerne, men også det generelle niveau for en mere bæredygtig tilgang til byggeri.

 

Læs også: Interview med Lars Johansen, indkøbs- og produktansvarlig i Keflico: Nordjyder står bag specialløsning i Bambus til Pandahuset

 

Eksempler fra nutidens byggeri i bæredygtigt træ

Et godt eksempel, hvor den bæredygtige tilgang til byggeriet er slået igennem, er Valle Wood i Norge, der er landets største kontorbyggeri i massivt træ, og det anslås i en rapport fra det Nordiske Ministerråd, at Valle Wood forbruger 40 pct. mindre energi i forhold til lignende kontorbyggerier. Derudover kan vi også nævne de nyopførte studieboliger i Bavnehøj, beklædt med den CO2-neutrale træsort Accoya®, samt Danmarks højeste træhus på Østerbro, der er under opførelse af Cree Denmark. Disse projekter er alle oplagte og nødvendige at lade sig inspirere af, når vi sammen bygger Danmarks fremtid – en fremtid, hvor vi i Danmark bør stå som det gode eksempel indenfor bæredygtigt byggeri, således vi kan være inspirationskilde for verden omkring os.

 

Men det er fuldstændig afgørende, at alle aktører i byggebranchen, særligt vores dygtige bygherrer og entreprenører, tilegner sig en mere visionær tilgang til byggeriet. En tilgang, hvor man tør handle og udfordre sig selv, samt de vante løsninger for konstruktioner og materialer. Desuden bør vi nå til en erkendelse af, at råmaterialerne bør komplimentere hinanden og ikke nødvendigvis udkonkurrere hinanden. Særligt hvis dansk byggeri skal gøre sig forhåbninger om at være en sektor, der tager miljøet, fremtiden og verden omkring sig alvorligt.

 

Vi er samlet set godt på vej, men vi kan gøre det endnu bedre.