<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Groent byrum med Leca letklinker
Leca

Annonce

Grønt byrum med Leca® letklinker

 

Den slidte Budolfi Plads i centrum af Aalborg er for nylig blevet omdannet til et nyt grønt byrum. Leca® letklinker indgår i løsningen for regnvandshåndtering under pladsen. Omdrejningspunktet for den nye Budolfi Plads er en stor grøn plads oven på en parkeringskælder med 125 p-pladser. I kanten af den nye plads er der opført en række bygninger med butikker, caféer, en restaurant og 31 lejligheder. I alt er der opført 7.200 kvadratmeter bebyggelse samt 4.700 kvadratmeter parkeringskælder.

Tom Pedersen, projektleder hos OKNygaard, fortæller, at samtlige materialer i opbygningen af pladsen er valgt på baggrund af deres vægt og drænegenskaber.


”Vi har valgt at bruge Leca® letklinker, da det er et let og drænende produkt. Havde vi brugt sand og grus, ville det have suget og holdt på vandet, ligesom en svamp. Desuden afgiver produktet ikke lige så meget snavs, som sand og grus ville have gjort, hvilket gør, at der går længere tid imellem tanken skal renses”, fortæller Tom.

Tom havde ikke prøvet at anvende Leca® letklinker til kuperet terræn før, og han tog derfor kontakt til Leca Danmark for at forhøre sig om mulighederne.


”Jeg havde en god snak med salgsdirektør hos Leca Danmark, som forklarede mig, hvordan man bruger Leca® letklinker til at bygge forhøjninger og viste mig nogle referencer fra lignende projekter. Jeg kom hurtigt frem til, at det skulle være det materiale, vi brugte. Det kunne ikke være anderledes”, fortæller Tom.

 

Budolfi3

 

Leveret med blæs

Da Tom blev præsenteret for leveringsmulighederne, blev det kun endnu mere attraktivt at anvende produktet.


”Da jeg fandt ud af, at man kunne få blæst materialet ind, var der endnu en fordel ved produktet. Så slap vi nemlig for udgifter til ekstra maskiner og kraner. Leca Danmark kom, blæste ind og kørte igen. Det var en meget positiv oplevelse, og vi kunne ringe kun 2 dage før og få levering”, fortæller Tom.

Små 3000 m3 Leca® 10-20 blev leveret med blæs til byggepladsen i Aalborg bymidte. Der var oprindeligt 4 veje ind til pladsen, men da 3 af dem var spærret pga. vejarbejde, kom blæsebilen til sin ret.


”Vi havde til at starte med 2 mand på til at blæse, men da der skulle blæses opad uden kant flere steder, måtte vi have yderligere 1-2 mand på. Vi fandt frem til en god teknik, hvor vi blæste et lag, vippede fiberdugen henover, og blæste endnu et lag oven på denne, så vi hele tiden låste materialet fast”, fortæller Tom.

Da terrænet skulle være meget varierende, og ikke to områder er ens, krævede det en del beregninger og justeringer undervejs, og man arbejdede sig derfor frem i små firkanter. Da materialet var udlagt, blev det komprimeret ad to omgange med en lille pladevibrator.

”Vi har efterfølgende kørt en gummiged henover Leca® laget for at teste, om det kan bære. Og det må man sige, at det kan. Der har været mange udfordringer undervejs, men ikke med det her materiale”, fortæller Tom.

 

Læs mere om projektet her.

 

Budolfi2

 

Kontaktinformation
Leca Danmark A/S
Randersvej 75
8940 Randers SV
Tlf:87 61 02 01
Email:   lecadk@leca.dk